Veel karpervissers bergen hun visspullen op zodra de watertemperatuur onder de 10 graden komt. Karpers zijn immers koudbloedig en naarmate het afkoelt neemt de stofwisseling af en wordt er niet meer gevreten. Dat klopt bijna, maar niet helemaal…

Een karper in de sneeuw, lastig, maar mogelijk…Bij succesvol winterkarperen is de locatie waar je vist nog belangrijker dan in de zomer. De vis zwemt nauwelijks meer. Bied je echter een zeer smakelijk hapje aan op anderhalve vinslag zwemmen, dan is het wel degelijk mogelijk om winters karpergoud te landen.

Vaak verleggen…


Korte rigjes, klein en opvallend aas en misschien nog wel het belangrijkste… Vaak verkassen! Of beter gesteld; verleggen. Als je verkast dan pak je alles in en ga je 500 meter verderop zitten, verleggen is slechts het verplaatsen van je rig. In de winter kan 5 meter rechts of links het verschil betekenen tussen vangen en blanken.

Drie verpulverde boilies, haakje 8 en twee halve 15mm boilies, hangen!

PVA-sticks


Gebruik vooral PVA-kous met daarin verpulverde en gesoakte boilies, je triggert de karper hiermee tot azen en het enige aas dat ze tot zich kunnen nemen zit vast aan jouw onderlijn… 10 of 15 mm boilies in combinatie met fluor pop-ups aan je rig en de kans is groot dat je straks met koud en krakend carbon in je hand staat. 

Wintertip: Goed gesoakte PVA-sticks en opvallende pop-ups.Succes!

Rolf Bouman