Dit jaar viert Martin SB haar 25 jarig bestaan. Een aasfabrikant die al een kwart eeuw meedraait in de karperwereld. Eén van de bekendste merken in Nederland dat inmiddels is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf. De functie van hoofdsponsor van het Franse nationale team zorgt voor veel naamsbekendheid in het buitenland, maar daar blijft het niet bij; de Benelux, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en zelfs Rusland kunnen op dit moment genieten van de oer-Hollandse bolletjes. Eén van de redenen dat Martin SB zich staande houdt tussen de honderden aasfabrikanten is de constante kwaliteit. Alles wordt tot in details uitgepluisd en getest. Een team van echte aasgoeroes bijt zich erin vast en laten pas los wanneer de boilie voldoet aan alle kwaliteitseisen.

tekst en foto’s: Cyriel Ramlakhan

The White MonsterCrab uit de Xtra Range.

The White MonsterCrab uit de Xtra Range.Vismeelboilies vallen al jaren in de smaak bij karpers en karpervissers. Dat bleek 20 jaar geleden ook toen Martin Tusveld de Monster Crab boilie op de markt bracht. Martin, die zelf een zeer fanatieke karpervisser was, heeft er voor gezorgd dat deze bol nog steeds tot de top 3 van meest verkochte smaken binnen het merk behoort. Reggy Bruinsma is één van de zeer gewaardeerde teamleden binnen Martin SB. Wanneer hij een winterstek voor langere termijn wil bevissen legt hij de basis van een boilie die ons allen nog versteld zou doen staan. Samen met Sander, die zich bezighoudt met de productie, word er een nieuw kindje geboren: de White Monstercrab boilie.

Voor Reggy is het allang geen winterbol meer!

Voor Reggy is het allang geen winterbol meer!Reggy aan het woord: “Het begint allemaal in de winter van 2014/2015.  Ik wilde een voerplek voor een langere periode aanhouden, namelijk van november tot januari. Ik was er al snel achter wat ik exact wilde; een licht verteerbare boilie die ook in deze koude periode snel door het systeem van de karper zou lopen. Vismelen vond ik voor deze periode te rijk en ik besloot samen met Sander te kijken naar koolhydraatrijke ingrediënten en werd er een flinke dosis tarwezemelen aan de mix toegevoegd. Omdat ik instant al veel goede resultaten in de winter had geboekt op de Monstercrab Aminol van Martin SB, wilde ik als flavour de Monstercrab gebruiken. Als kleur koos ik voor wit. Dit is namelijk een kleur die goed opvalt en (nog) nauwelijks wordt gebruikt.

Een prachtige witte boilie vol met tarwezemelen!

Een prachtige witte boilie vol met tarwezemelen!Al bij de eerste batch die door Sander gedraaid werd was ik direct verkocht. De structuur was precies zoals ik hem wilde en de boilie had een mooi laag soortelijk gewicht. Hierdoor zakt deze minder snel weg in een zachte bodem. Voor de zachtere bodems is deze boilie sowieso een aanrader want vanwege de gebruikte ingrediënten neemt de boilie nauwelijks de geur van modder op. Dit zeker in vergelijking met een vismeelboilie. De resultaten na de eerste voerdagen waren uitstekend en heb ik vervolgens mijn beste winter ooit geboekt met vissen tot hoog in de 30  pond.

Reggy Bruinsma met een echte winterbak!

Reggy Bruinsma met een echte winterbak!Nadat alles uitvoerig is getest en het team zijn feedback heeft gegeven, wordt de boilie gefinetuned, en op de markt gebracht. De vangsten liegen er echter niet om. Op diverse social media en forums verschijnen foto’s van vissen die gevangen zijn op de White Monstercrab. Ook het team boekt goede resultaten. Op verschillende wateren en bodems blijkt de boilie zeer goed te vangen. Een winterboilie is het volgens Reggy niet te noemen… want zelfs na de winter blijken de karpers dit bolletje toch wel erg graag te lusten.

Een voorjaars slachtoffer.

Een voorjaars slachtoffer.Wanneer ik voor het eerst kennismaak met de WMC is het voorjaar. De structuur is het eerste wat mij opvalt. De grove bol die prachtig wit van kleur is doet mij direct de boilie openbreken. De tarwezemelen zijn duidelijk zichtbaar en de geur van de Monstercrab is niet te overheersend. Voor mij is de smaak erg belangrijk. Aangezien de karper ook op langere termijn geïnteresseerd moet blijven probeer ik mijn mening te geven gebaseerd op mijn eigen smaakpapillen. In tegenstelling tot de zoete smaken in de range van Martin SB vind ik het niet echt lekker smaken, maar dat is vaak een goed teken!

Gemixt voeren geeft mij altijd een klein beetje extra vertrouwen!

Gemixt voeren geeft mij altijd een klein beetje extra vertrouwen!Ook ikzelf weet goede resultaten te boeken met de White Monstercrab. Gemixt voeren op een grote zandwinningsput met de zoete Forest Fruit boilie is de perfecte combinatie voor mij. Maar ook zeker op de kanalen scoort de White Monstercrab goed. Zoals Reggy al beschreef merk ik ook dat de boilie nauwelijks de geur van de bodem opneemt en na 6 tot 8 uur nog prima ruikt. Voor instantactie dip ik de WMC in één van de SuperSmogs. Dit wasemt nog extra uit en triggert de vissen die in andere waterlagen zwemmen. In mijn ogen is het een boilie voor de visser die zeer hoge eisen aan zijn voer stelt. Wanneer je onderzoek doet naar de samenstelling van de ingrediënten kom je er achter dat over elk detail is nagedacht. Door veelvoudig gebruik te maken van het witte wonderbolletje wordt mijn mening bevestigd. Wederom een pracht product van Martin SB!

Kanaal vissen laten de White MonsterCrab niet links liggen!

Kanaal vissen laten de White MonsterCrab niet links liggen!