Op de cover van Karper 79: Albertino Beunk met een prachtige Nederlandse schub van een zeer voedselrijk water. We weten het zeker, met dit heerlijke zomernummer kom je de vele uren langs de waterkant wel door! Ook alle helden uit Karper een keer ontmoeten? Dan is dit je kans. Op 12 oktober organiseert Karper de Karper Fandag bij HSV Hoop op Geluk op de Watergoorplas te Nijkerk, een interactieve praktijk dag met bekende auteurs, grote merken en vele technieken, zoals spodden, chodrigs, oppervlaktevissen en nog veel meer. Iedereen is welkom en de toegang is gratis dus noteer deze dag in je agenda! Karper 79 is vanaf 8 augustus verkrijgbaar in de winkel of online en ligt een paar dagen eerder bij de abonnee.

Oude rotten: de Oriënt Express


Oude Rotten met Sjef van den Hoven door Wesley Smits

Elk jaar beproeven velen hun geluk op wateren in Frankrijk. Veel van die wateren zijn al oud en kennen een behoorlijke historie. Zo’n vermaard Frans water is Cassien, een meer wat al decennia geleden tot de verbeelding van veel vissers sprak, zeker na de opzienbarende vangsten van Sjef en Henk van den Hoven! Cassien en de gebroeders van den Hoven waren eind jaren ‘80 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel minder bekend is dat Sjef en Henk na hun opzienbarende Cassienjaren het avontuur zochten op Orient. En daar denderden ze onverminderd voort met het vangen van grote karpers! Voor deel 2 van de reeks ‘Oude rotten’ is Wesley Smits op bezoek gegaan bij  oude rot Sjef van den Hoven en dat werd een enerverende en vooral interessante ontmoeting. Zo verraste Sjef ons met een exclusief verhaal over hun unieke vangsten en avonturen op Lac de la Forêt d’Orient in de jaren ‘90.

Oude Rotten met Sjef van den Hoven door Wesley Smits

Kijk op www.karper-magazine.nl of op karperfilmpjes.nl voor het gehele interview met deze legendarische oude rot!

De Gavers; legendarisch water


Carp Zwolle 2013: het Nederlandse KGB-team wordt voor het eerst vergezeld door Duitse en Belgische teamgenoten. “Peter, wanneer kom jij nou eens samen met mij in België vissen?” vraagt Chris Van Den Haute aan Peter Vlasveld. Dat is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd en direct wordt het hete ijzer gesmeed!

De Gavers Peter Vlasveld

“Peter, we gaan aan de slag op het legendarische domein De Gavers!” Flitsbeelden van magazines en verhalen uit een van Alijn Danau zijn boeken spookten meteen door Peter’s gedachten. Hier zwommen en zwemmen parels van vissen rond, vissen met een karakter, vissen met een verleden. Een legendarisch water… maar ook een water wat druk bevist wordt, gemakkelijk zou het zeker niet worden. Het werd een sessie waar je alleen van kunt dromen! Kijk hier voor een trailer van deze droomsessie. De gehele film zal over een paar dagen online komen te staan op www.carpcrossing.com en www.karper-magazine.nl

Italiaans karpergeweld: World Carp Classic 2013


Vooruitblik WCC Remco Akkermans

30 september a.s. zal het jaarlijkse karpergeweld van de WCC voor de tweede keer losbarsten op het immens grote Lago di Bolsena. De World Carp Classic (WCC) viert dit jaar zijn 15e editie en zal daarom dit jubileumjaar extra groot uitpakken; met 400 deelnemers uit meer dan 30 landen zal het evenement ’groter’ zijn dan ooit tevoren. Wat te denken van ‘livestream’ beelden (boven én onderwater!), waardoor je deze mondiale competitie vanachter je laptop of smartphone live kunt volgen! Ook dit jaar zullen Ron van den Bergh en Remco Akkermans weer aanwezig zijn om een poging te wagen deze prestigieuze mondiale karpercompetitie op hun naam te schrijven. Hoog tijd om samen met Remco vooruit te kijken op wat ongetwijfeld weer een geweldig evenement gaat worden! www.worldcarpclassic.com

Kijk hier voor een preview van de livestream beelden en beelden van de testsessie:

Bolt machines: drijvend op afstand


m_Boltmachines Alan Blair

Drijvend vissen is, mits goed uitgevoerd en met het nodige geduld, een dodelijk effectieve manier van vissen. Jaarlijks worden de meest opzienbarende vangsten geboekt aan de oppervlakte, vissen die het predicaat onvangbaar dragen komen dan plots wel op de kant. En op drukbeviste wateren met een goed bestand aan karper is het vaak de beste manier om meerdere vissen te vangen. Zelfs (of juist) wanneer anderen genadeloos op de bodem lopen te blanken, maak je aan de oppervlakte nog kans op een vis! Wanneer je op dit soort wateren (veel) verder kunt vissen met drijvend aas ben je duidelijk in het voordeel. De Nash Boltmachine is speciaal ontwikkeld voor deze visserij en Alan Blair legt uit hoe je deze zelfhakende floater controller het best inzet.

 

Rivierpionieren: zoektocht naar karpers zonder naam


Rivierpionieren Ruud Hageman

Het karpervissen is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Een grote groep karpervissers richt zich inmiddels bijna uitsluitend op het bevissen van betaalwateren en ook in Nederland verschijnen steeds meer commerciële putten. Het aantal karpervissers dat nog steeds kiest voor het avontuur en zich richt op grote openbare wateren wordt snel kleiner. Is deze ontwikkeling erg? Nee, natuurlijk niet. Het is immers een hobby en die oefen je uit op de manier die het best bij je past en waar je het meest plezier en voldoening uithaalt. Ruud Hageman en Kees Deelder behoren tot de laatste categorie. De onstuitbare aantrekkingskracht van het onbekende is de laatste tijd alleen maar sterker geworden. En zo kwamen zij terug waar het voor hen ooit allemaal begon: in Frankrijk: aan de rivier.

Accuraat op afstand: vangtastische sessie op Waesmeer


Accuraat op afstand Ernesto Kamminga

Ernesto Kamminga gaat in dit artikel richting Zuiderburen om daar samen met Kurt van Cauwenbergh in België te gaan vissen, nou ja vissen… Plan is om tijdens deze sessie een video te maken over het instantvissen op een druk bevist syndicaatwater; het Waesmeer, een recreatieplas van 15 hectare in Oost-Vlaanderen. Al snel blijkt dat de karpers zich niet zo maar laten foppen maar door heel precies op grote afstand te vissen en met een eigen versie van de shocker-rig aan de gang te gaan, weet Ernesto samen met Kurt uiteindelijk heel wat karpers op de kant te krijgen.

Rigtalk: de echte heavy blowback-rig


Rig talk de real heavy blowback rig Leon Bartropp

In dit artikel laat Leon Bartropp een rig zien die enorm afwijkt van de norm, een aasaanbieding die compleet anders is dan die hij en anderen normaal gesproken inzetten. Anders doen dan anderen, altijd op zoek naar de grenzen binnen zijn visserij, in een kudde schapen zal Leon altijd de zwarte zijn. Klakkeloos volgen, daar houd hij niet van. Het is een feit dat hoe zwaarder het haakaas is, des te beter de blowback rig zal werken, dit door de mechanische werking van deze rig. Leon laat zijn speciale, extra zware haakaas zien en beschrijft zijn super effectieve rig ‘stap voor stap’. Doe er je voordeel mee!

Positieve dressuur: leermomenten en kliekjes


Positieve dressuur Frans Dupon

Vaak lees ik de verhalen van weken achtereen naar Frankrijk en ‘God weet ik waar naar toe’ en zie de plaatjes van vissen waarvan ik mezelf alleen maar in slaap kan huilen. Werknemer, vader en echtgenoot die ik ben, moet ik het doen met vier uurtjes vissen op een vrije maandagmorgen of die verdwaalde donderdagavond. Het zijn de schaarse momenten waar ik me de hele week op kan verheugen. De kans dat vissen bij mij een sleur wordt is niet zo groot, daarvoor doe ik het net te weinig. Ik zou soms wel willen maar het zit er simpelweg niet in, dit is mijn karperbestaan.

Niemandsland: beloning voor hard werken


Niemandsland Albertino Beunk

Vol striemen baant hij zich een weg door de rietvelden en takken, door de menigte, een menigte verdwaalde ganzen en eenden die hun eigen toevluchtsoord hebben gekozen.  Niemand kan hem remmen. Vanuit zijn ooghoeken verkent Albertino Beunk het water: een maagdelijke plas waar overdag de zonnestralen als jonge godinnen over het water dartelen. Het water heeft een metamorfose ondergaan. Een brei van waterplanten en kroos bedekt inmiddels een groot gedeelte van het water. De karpers zouden er enkel nog interesse hebben in natuurlijk voedsel. Door de veranderingen van het water zijn de vissen ook toegenomen qua gewicht. Vissen met brede ruggen en vinnen zo groot als mijn hand. Een vis flirt al met de 20 kg grens. De snoeken en brasems zijn ook flink uitgedijd. Het is niemandsland geworden…

Niemandsland Albertino Beunk

Bestel dit nummer in de Karpershop of word abonnee!