Er bestaan talloze merken, modellen en soorten beetmelders op de markt. Met de komst van veel kwalitatieve alternatieven zijn de tijden dat karpervissers verdeeld waren in een Fox- en een Delkim-kamp ver vervlogen. Toen ik de Starbaits D-Tec set in handen kreeg, was het eerlijk gezegd wel even wennen. Niet alleen het uiterlijk van deze beetmelders, maar ook de materialen waren compleet verschillend van de beetmelders die ik eerder heb gezien. Tijd voor een nader onderzoek!

Tekst en foto’s: Johannes van Herck

Anders dan anders…De Starbaits D-TEC E beetmelders zijn voorzien van een goed functionerende draadloze ontvanger.Bovendien komen de beetmelders met een stevige rubberen beschermhoes.Robuust
Na het vluchtig doorbladeren van de handleiding (wie leest die ooit, toch?), moesten de schroeven eruit om de batterijen te installeren. De D-TEC’s werken op 2 AAA batterijen. Dit bleek een hele opgave te zijn. De bijgeleverde kleine schroevendraaier met plastic handvat is niet erg handig om de schroeven los te schroeven. Het lijkt bovendien op iets dat je erg gemakkelijk kwijtraakt. Een boilienaald is vele malen groter en kleurrijker, maar die verlies ik al ongeveer vijf keer per sessie. Dit is echter een kwestie van discipline en goed opbergen, dus besloot ik meteen mijn leven te beteren en mijn tacklebox op orde te houden.

Let op dat je het schroevendraaiertje niet verliest.

Klein en compact en dus eenvoudig op te bergen… maar ook gemakkelijk te verliezen.Een groot deel van de beetmelder is gegoten uit één stuk metaal, dat bijdraagt tot het robuuste karakter ervan.

Een groot deel van de beetmelder is gegoten uit één stuk metaal, dat bijdraagt aan het robuuste karakter.Je Starbaits D-TEC hangers (of andere hangers met schroefdraad) draai je simpel in de schroefdraad aan de voorkant. Wil je dat niet, dan kun je deze afsluiten met een dopje.Vooraan kan je een D-TEC (of andere) swinger monteren.

Naast een D-TEC swinger kun je ook de hangers van andere merken (zoals Solar in dit geval) kwijt.Dankzij de rubberen afwerking, blijft je hengel mooi op zijn plaats tijdens een aanbeet.

Dankzij de rubberen afwerking, blijft je hengel mooi op zijn plaats tijdens een aanbeet.In de praktijk
Hoewel het geen liefde op het eerste gezicht was, stelden de beetmelders me aan de waterkant zeer tevreden. Het waren niet alleen de kleurrijke lichtjes of het zuivere geluid bij een fluiter die me een goed gevoel gaven, maar ook het uitzicht beviel me plots een stuk meer. De zachte rubberachtige buitenkant geeft een robuuste en schokbestendige indruk. Een erg slim detail van de beschermkap is dat het alarm automatisch wordt uitgezet wanneer je het kapje over de beetmelder schuift. Zo bespaar je op batterijen wanneer je, zoals ik, regelmatig je melders vergeet uit te zetten na een hectische sessie. De D-TEC E biedt je de mogelijkheid volume en toon aan te passen. Een volle run geeft standaard een andere toon dan wanneer de vis naar je toe zwemt (drop back). Zo weet je dat je wat sneller ter plaatse moet zijn, aangezien je enkele meters lijn hebt in te halen op de vis. Teveel speelruimte voor de karper is altijd gevaarlijk i.v.m. obstakels en losschieters.

Volume en toon pas je aan door middel van de wieltjes.

Volume en toon pas je aan door middel van de wieltjes.De gevoeligheid kan je aanpassen door middel van het hendeltje onderaan. Je kan hiermee 2 of 4 magneetjes activeren.

De gevoeligheid kun je aanpassen door middel van het hendeltje onderaan. Je kunt hiermee 2 of 4 magneetjes activeren.Ontvanger
Een sounderbox is voor mij een absolute must. Ik vis regelmatig ’s nachts en heb graag een ontvanger in de tent liggen. Het geluid van de beetmelders zelf zet ik vaak uit, zodat alleen ikzelf en niet mijn buurman wakker wordt bij een aanbeet op mijn hengels. De sounderbox van de D-TEC vind ik perfect. Je kunt kiezen om alleen geluid te horen, de trilfunctie te gebruiken, of beide aan te zetten (zodat je zeker wakker wordt midden in de nacht). De sounderbox is gemaakt uit hetzelfde robuuste rubberachtige materiaal. Erg handig zijn ook de verschillende kleuren die terugkomen in de sounderbox. Als je binnen in je tent ligt, hoef je niet te onthouden welke hengel nu op de tweede of de derde beetmelder lag. Je kunt eenvoudigweg afgaan op de kleuren (excuses voor de kleurenblinden).

IMG_9228

Even robuust als de beetmelders!Dankzij de verschillende lichtjes, weet je meteen welke hengel om aandacht vraagt.

Dankzij de verschillende lichtjes, weet je meteen welke hengel om aandacht vraagt.Deze sounderbox heeft meer functionaliteit dan je op het eerste zicht zou verwachten. Wanneer je een run krijgt, zal het respectievelijke lampje gaan branden. Als de vis naar je toe zwemt, zal het alarm een ander geluid produceren, maar ook zal op de ontvanger een wit lampje branden om je te verwittigen. Als je een aanbeet krijgt op 2 of meer hengels, zal het lichtje met de laatst waargenomen activiteit het hardste branden. De ontvanger is ten slotte uitgerust met een erg handige anti-diefstalbeveiliging. Wanneer je de beetmelder uitzet (goed– of kwaadwillig), zal de ontvanger een regelmatig monotoon geluid produceren om je erop te wijzen dat je alarm is uitgezet. Als de batterij van je beetmelder leeg is, zul je ditzelfde geluid horen. Een bijkomend handig en leuk detail van de ontvanger is dat je de voorklep dicht kunt laten ter bescherming of 270° kan doordraaien zodat je hem rechtop kunt zetten op je bivvytafel. In beide gevallen blijven de lichtjes goed zichtbaar.

IMG_9266

Ook de beetmelders laten er bij een aanbeet geen misverstand over bestaan.Getest en goedgekeurd, zelfs in barre omstandigheden.

Getest en goedgekeurd, zelfs in barre omstandigheden.Conclusie
Wat ik misschien wel mis in deze beetmelders, is een gevoelige afstelling van het volume. Als je de volumeknop dichtdraait, kun je zoals gezegd afgaan op het lichtje van je beetmelder of het geluid van je sounderbox. Indien je echter je beetverklikker zelf op een laag volume wilt zetten, blijkt dit niet zo eenvoudig. Wanneer je aan de volumeknop draait, gebeurt er de eerste millimeters niets en blijft het geluid op 0 decibel. Pas na die eerste millimeters springt het geluid op, doch meteen luider dan verwacht. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het apparaat, maar dit vind ik wat jammer wanneer je discreet je eigen ding wil doen. De wieltjes lopen ook tamelijk stroef, wat het gebruik met koude handen niet eenvoudig maakt. Een verklikker op 150 decibel jaagt trouwens niet alleen collegavissers de stuipen op het lijf, ook karpers kunnen deze tonen associëren met negatieve ervaringen op bepaalde (dressuurgevoelige, ondiepe) waters. Daarom gebruik ik overdag ook vaak de sounderbox met trilfunctie, terwijl het geluid van mijn beetmelders uit staat.

Voor vissers die geen bakken geld te spenderen hebben zijn de Starbaits D-Tec E beetmelders een hele interessante optie!Prijs
Toch kan ik deze beetmelders zeker aanraden. Je setup ziet er modern en stijlvol uit. Je kunt er alle kanten mee uit, maar bovenal is deze set wat betreft prijs-kwaliteit onovertroffen. De Starbaits D-TEC E is verkrijgbaar in een set met 3 of 4 beetmelders en wordt geleverd in een handige, stevige doos zodat ze altijd goed beschermd zijn tijdens het transport. Voor 3 beetmelders + ontvanger betaal je ongeveer €300,00. Deze set bestaat uit een gele, groene en rode beetmelder. De set met 4 beetmelders heeft naast een gele, groene en rode tevens een blauwe beetmelder en kost zo’n €350,00.

Zeker 's nachts is een ontvanger een handig attribuut om vis en visser niet te alarmeren. Zeker 's nachts is een ontvanger een handig attribuut om vis en visser niet te alarmeren.

Zeker ‘s nachts is een ontvanger een handig attribuut om vis en visser niet te alarmeren.