Wanneer mij gevraagd wordt of ik een product van Nash onder de loep wil nemen, kan ik niet anders dan met een volmondig ‘ja’ antwoorden. De producten van Nash hebben door de jaren heen een behoorlijk vaste plek in mijn schuurtje veroverd, dus voor een nieuw product ben ik zeker te enthousiasmeren. Dat Nash de laatste jaren niet stil heeft gezeten zal niemand ontgaan zijn. Diverse nieuwe ranges worden geproduceerd en bijna iedereen heeft wel wat van het Engelse merk in zijn vistas. Naast al het kleinmateriaal, tenten, hengels en accessoires mag er in diezelfde vistas nu ook plek gemaakt worden voor de nieuwe, compacte hengels van Nash. Let’s Scope!

Tekst en Foto’s: Rinze BeverwijkHet jasje en de hengel

Wanneer ik het postpakket ontdoe van het karton, kom ik oog in oog te staan met met zeer degelijke hengel pouches, die tot in detail afgewerkt zijn. Een degelijke rits zoals we die graag zien, geen knallende logo’s, een prima handvat en zelfs een apart zakje om je lood in te bewaren. Laatstgenoemde heeft natuurlijk als voordeel dat je veel minder snel je blank kunt beschadigen tijdens het transporteren. Het meest opvallende van de Nash Scope is natuurlijk de lengte van deze hengel. Met een 9-voets en een 10-voets versie zijn deze natuurlijk veel korter dan we gewend zijn. Hengels van 12 voet zwaaien al jaren de scepter binnen de karpervisserij en het voelt dan ook een beetje onwennig om met zo’n korte hengel in mijn hand te staan. Inmiddels weet ik welke actie een hengel moet kunnen geven tijdens het drillen van een karper en ik ben dan ook razend benieuwd of deze korte versie dezelfde beleving kan genereren. De Scope hengels zijn 2-delig, maar wat opvalt is het telescopische gedeelte dat zich net achter de reelhouder bevindt. Hierdoor komen de transportlengtes op 112 centmeter voor de 9-voets en 127 centimeter voor de 10-voets. Hoeveel ruimte wil je overhouden in je auto? Ideaal dus! Verder is de hengel afgewerkt met lichtgewicht ogen van hoogstaande kwaliteit.Scope in de praktijk

Met kortere hengels is vanzelfsprekend minder ver te werpen dan met een traditionele karperhengel van 12 voet. Echter maakt de huidige generatie karpervissers steeds meer gebruik van een vaartuig om het haakaas op de gewenste plek te krijgen. Daarvoor hebben we in principe dus geen 12-voets hengels meer nodig. Wanneer ik zelf een testworp uitvoer op een windstil avondje, ben ik toch onder de indruk van de afstand die ik weet te bereiken. Ik heb een 90 grams loodje aan de hoofdlijn geknoopt en werp met alles wat ik in me heb de lijn van de molen. Na meting blijkt het bijna 90 meter verderop in het water terecht gekomen te zijn. Niet verkeerd voor zo’n kort stokje! Dan de actie. Om die te kunnen testen, besluit ik om een groter water te pakken, waarbij we kans hebben op een serieus gewichtige vis. Ik kies ervoor om de lijnen uit te varen op zo’n 120 meter uit de kant, een behoorlijke afstand dus. Om de moeilijkheidsgraad iets op te krikken leg ik de rig nabij een lelieveldje. De molen is voorzien van 40/00 fluorocarbon lijn.

Scopes-2

Volle fluiter

In de vroege ochtend kan de test beginnen. Een volle fluiter op één van de Scopes zet mij aan tot drillen. Normaal zou ik direct de boot inspringen, maar ik wil eerst weten wat de hengel ‘aankan’. Na vijf minuten hang ik werkelijk vol in de hengel en moet ik concluderen dat naast het prima buigen tot het handvat, ik de vis zowaar uit het lelieveld weet te pompen. Wanneer ik de vis op open water heb besluit ik de boot in te gaan, om ook deze beleving te ervaren. Nu komt het hele grote voordeel van deze hengels naar boven. De korte lengte van de hengel maakt het mogelijk om de vis vrij kort bij de boot te houden en het scheppen van de vis zal dan ook een stuk makkelijker gaan. Geen overstrekken meer dus om een karper fatsoenlijk in je landingsnet te krijgen.

Scope

Conclusie

Al met al kan ik niet anders concluderen dan dat we hier met een hengel te maken hebben die werkelijk aan alle verwachtingen voldoet. Niet alleen de werpafstand, maar ook de actie en de mooie afwerking maken de beleving van het vissen op karper met deze Nash Scopes tot een waar genot!  En dan natuurlijk de korte transportlengte – ideaal voor in de kofferbak en/of wanneer je gaat struinen of bijvoorbeeld onder bomen wilt vissen!

Kijk hier voor meer info over de Scope hengels!