Nash is dit jaar met een , volgens zeggen, superslijtvaste mono voorslag op de markt gekomen: de Heavy Duty Mono Snag Leader. Leverbaar in drie diktes , 50/00, 60/00 en 70/00 op rollen van 100 meter. Mike van Delft van Team Karper heeft dit leadermateriaal de afgelopen maanden uitvoerig in de praktijk getest om te zien of deze voorslag inderdaad helpt om meer karpers veillig op de kant te krijgen.De Snag Leaders worden geleverd in 50/00, 60/00 en 70/00 op rollen van 100 meter. Het eerste wat opvalt is dat het voorslagmateriaal behoorlijk soepel is, waardoor het niet alleen goed te knopen is (daarover verderop meer), maar ook de bodemcontouren mooi volgt. Om te kijken hoe schuurbestendig deze leaders zijn heb ik ze afgelopen maanden op allerlei obstakelrijke wateren/stekken. Of het nou ging om mosselbanken, steile taluds al dan niet met mosselen, overhangende takken, leliebedden of zelf dicht tegen onderwaterstaande zuurstofpompen aan, de Snag Leaders hebben mij niet een keer in de steek gelaten.

Snagleaders zijn een must bij zo ‘n onderwaterjungle, in mijn optiek is het haast onmogelijk hier tegenaan te vissen met enkel een hoofdlijn.

ECHT SLIJTVAST!


Zelfs pal voor een mosselbank durfde ik mijn rig te droppen. Dat dit het uiterste van het leadermateriaal zou vragen bleek wel gedurende de dril die volgde. De rafels stonden erop maar de leader bleef heel!Deze vis wist ik na enkele minuten in de takken vast te hebben gezeten alsnog los te krijgen zonder dat de lijn het begaf, dit was ongetwijfeld zonder de Snagleader niet gelukt.Onderwater zuurstofpomp: garantie voor problemen met enkel een hoofdlijn.

PRIMA TE KNOPEN


Een van de meest fijne punten van deze Snagleaders vind ik is dat je ze, op welke diameter dan ook, prima kunt knopen. Dit komt mede doordat het vrij soepel materiaal is. Wanneer de voorslagknoop goed geknoopt wordt zal er geen enkel probleem zijn de hoofdlijn met de leader te verbinden. Ook zal wanneer de uiteinden na het knopen goed secuur weggebrand worden er totaal geen hinder ontstaan tijdens de inworp. 

VOORSLAGKNOOP ‘STAP VOOR STAP’
Stap 1: Maak een simpele knoop in het voorslagmateriaal en laat het uiteinde niet al te ver uitsteken.Stap 2: Steek vervolgens de hoofdlijn door de zojuist gevormde lus heen en laat ook hier het uiteinde niet al te lang doorsteken. Trek vervolgens de voorslagknoop wat aan zodat er een klein opening ontstaat in het leadermateriaal. Belangrijk: trek deze niet helemaal strak aan, je hebt deze opening straks nog nodig.Stap 3: Wikkel vervolgens het uiteinde van de hoofdlijn 10 x om de voorslag heen.Stap 4: wikkel vervolgens ook nog eens 3 x terug en steek het uiteinde van de hoofdlijn weer door het gat van de leaderknoop.Stap 5: Bevochtig het geheel met speeksel, hierdoor zal de knoop makkelijker over het leadermateriaal glijden. Trek de knoop voorzichtig aan, zodat de wikkelingen mooi langs elkaar komen te liggen.Stap 6: Trek de knoop aan beide zijden strak in elkaar en je hebt een oersterke voorslagknoop. Het enige wat rest is het afknippen van de uiteinden.

Al met al wat mij betreft een dikke voldoende voor de Nash Snagleaders! Obstakels in de buurt, een scherpe taludrand? Twijfel niet en spoel 15-20 meter voorslag op de spoel. Het is ten slotte eeuwig zonde wanneer er onnodig vis wordt verspeeld terwijl het niet nodig was geweest. Zorg natuurlijk wel dat je dan een visveilig loodsysteem gebruikt!

Goed bevonden!Mike van Delft