Als Korda met een nieuw product op de markt komt, dan weet je zeker dat er goed over nagedacht is, het product uitgebreid getest is en voldoet aan uiterst hoge kwaliteitseisen. Ik was dan ook buitengewoon nieuwsgierig naar de nieuwe range zonnebrillen.

Tekst & foto’s Jeffrey van Leusden

korda

De range bestaat uit 3 ontwerpen, te weten Wraps, Aviator en Classics, allen voorzien van goede polariserende glazen in een stijlvol en modern jasje. Ik mocht 2 modellen uit de Classics-serie in de praktijk testen.  Ook zal ik in het kort de andere modellen uit de range bespreken.

Het absolute topmodel uit de range met het klassieke design is leverbaar in 3 modellen. In montuur met schildpadachtig motief, kun je kiezen uit ambergele glazen of bruine glazen. De andere optie is het matzwarte montuur met grijze glazen.

korda bril

Waar ga ik opletten tijdens deze tackletest, vraag ik mezelf af. Wat zijn de belangrijkste punten waar een goede zonnebril aan moet voldoen? Draagcomfort en polariserende werking zijn voor mij de allerbelangrijkste punten, gevolgd door design, afwerking, duurzaamheid, gevoel en een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Draagcomfort

Dat een zonnebril lekker moet zitten is een feit, tenslotte draag je hem veel. Daarom moet hij licht van gewicht zijn, goed gevormd langs de oren zitten en relaxt op de neus rusten. Dus om te beginnen haal ik de weegschaal uit de kast en leg de brillen erop. Met 27 gram per bril is het gewicht prima. De bril zit lekker op de neus en vormt goed langs de oren. Ook na meerdere dagen intensief dragen blijf de bril prettig zitten en heb ik geen last van de kwetsbare punten.

IMG_5833

Tijdens het stalken van onze onderwater vrienden is een goede zonnebril met polariserende glazen een onmisbaar stuk gereedschap!

Polariserende werking

De 3 verschillende kleuren glazen uit de Classics range zijn bedoeld voor 3 verschillende weersomstandigheden.

  • Grijs – voor volle zon / heel licht bewolkt weer
  • Bruin – voor licht bewolkt / bewolkt weer
  • Ambergeel – voor zwaar bewolkt weer


Hieronder een voorbeeld als je geen polariseerde bril draagt…

IMG_5798

De grijze glazen halen op zeer zonnige dagen goed de weerspiegeling van het wateroppervlak, waardoor je veel beter  ‘door’ het water heen kan kijken.

IMG_5806

De bruine glazen doen het ook niet verkeerd met felle zon.

IMG_5810

Design

De doosjes waar de zonnebrillen in geleverd worden zien er al gaaf uit!

IMG_5835

De brillen worden geleverd in een stevige, carbon-look opbergetui en met een poetsdoekje met het Korda logo erop.

IMG_5907.JPG

Afwerking

Je ziet aan alles dat er met veel aandacht en precisie te werk is gegaan, waardoor er een prachtig design is ontstaan met gave details zoals het Korda logo dat fraai in het montuur is gezet.

IMG_5906

Duurzaamheid

Ik heb de brillen nu een maand in gebruik, dus ik kan nog niet zo heel veel zeggen over de duurzaamheid. Maar ik ben er zeker van overtuigd dat je bij normaal gebruik, jarenlang plezier van de bril zal hebben.

Normaal gesproken ben ik altijd super zuinig op mijn spullen. Maar om te een beetje een idee te krijgen ben ik eens wat ruwer met de bril omgegaan. Een bril heeft 2 kwetsbare dingen in mijn optiek. De glazen en de scharnieren.

Om de scharnieren een beetje te testen heb ik ze een paar keer uit elkaar gedrukt. Hier gebeurde gelukkig niks mee. Door de bril op mijn stoel, stretcher enz. te “gooien” zonder beschermhoes heb ik gekeken of die een beetje hufterproof is. Gelukkig heb ik geen krassen gekregen op het montuur en ook niet op de glazen.

De andere modellen in de range

Aviator:

Deze middenklasser uit de range heeft een old skool uiterlijk en is speciaal voor de liefhebbers ontworpen. De Aviator is leverbaar in een speciale ‘schildpad kleur’  frame met bruine glazen en een matzwart design met donkergrijze glazen.

korda 1

Wraps:

Het instap model met sportief en nauw sluitende ontwerp zal een grote groep vissers aanspreken. Hij is verkrijgbaar in een zwart model met bruine glazen en een olijfkleurig frame met daarin ambergele glazen.

korda 2

Prijs/kwaliteit

In de 4th Dimension Eyewear series zijn er drie prijsklasses zodat er voor iedere karper visser wel eentje tussen zit  die bij hem past. De prijs/kwaliteit staat goed in verhouding. Ik heb even bij verschillende verkooppunten gekeken en ben tot de volgende gemiddelde verkoopprijs gekomen.

  • Wraps                       € 34.90
  • Aviator                     € 49.90
  • Classic                      € 69.90


Conclusie en samenvatting

Ik vind het een fijne bril om te dragen, ook buiten het vissen om. De polariserende glazen werken goed en hebben mij zeker goed geholpen bij het stalken/struinen. Altijd beter als jij de vissen spot voordat ze jou zien!

IMG_5926

Strakke lijnen!!

Jeffrey van Leusden