Enige tijd geleden kreeg ik door Karper Magazine de mogelijkheid aangereikt om een aantal producten van Fox Edges te testen. Naast de nieuwe Line Alignas kreeg ik o.a. verschillende anti-tangle tubes en de nieuwe Edges Angled Drop Off Run Ring Kit mee. Hoog tijd om een paar sessies in te plannen en dit alles aan een grondige praktijktest te onderwerpen!

Tekst en foto’s: Johannes van Herck

De producten van FOX Edges zijn zeer goed doordacht en bijzonder effectief gebleken!Anti-tangle tubes/leaders
Ik ben een grote voorstander van leadcore en gebruik het daarom ook in 90% van mijn visserij. Als alternatief durf ik als leader nog wel eens een dikke fluorocarbon lijn of oldskool anti-tangle tube in te zetten. Dit gebeurt echter slechts wanneer de situatie erom vraagt.  Het grootste nadeel van zulke tubes is het toch wel de montage. Soms raakt je montage in het holst van de nacht verstrikt in een obstakel onderwater en moet je de hele end-tackle opnieuw knopen. Op zulke momenten baal je wanneer die hoofdlijn niet vlot door de tube wil gaan. Met de Edge Anti-Tangle Tube had ik hier echter weinig problemen mee. De tube is vrij stug, waardoor de hoofdlijn er vlot doorheen loopt. Dit zal er ook voor zorgen dat je de montage niet snel in de war werpt. De Loaded Tungsten Rig Tube heeft deze eigenschap ook en is daarenboven extra verzwaard, namelijk tot wel 4 maal het gewicht van een normale leadcore! Je lijn is op die manier niet alleen beschermd, maar ligt daardoor ook mooi plat op de bodem om geen enkele vis te alarmeren!

Een van de topvissen van het water, die ik dankzij een combinatie van Loaded Tungsten Rig Tube en de Angled Drop-off Run Ring Kit van FOX Edges succesvol kon landenSleeves
Zolang als ik me kan herinneren, maak ik gebruik van quick change swivels voor het monteren van mijn onderlijnen. Ik verander vaak van onderlijn naargelang de omstandigheden hierom vragen. Een kortere rig voor als ik besluit compact te voeren, een langere hair als ik een snowman wil gebruiken, een longshank haak als ik fijn en scherp wil vissen en ga zo maar door. Iedereen die zulke quick change wartels gebruikt, kent het probleem wel van de anti-tange sleeve die bij het demonteren in je wartel prikt en vervolgens openscheurt. Op zijn minst een vervelende situatie, want deze moet weer worden afgeknipt, opnieuw gemonteerd worden, enzovoort. De Anti-Tange Sleeves van Fox zijn echter van een stug, kwalitatief hoogstaand rubber gemaakt, waardoor dit probleem niet meer voorkomt. Ze schuiven gemakkelijk over de wartel, waardoor je snel en zonder problemen van onderlijn kunt wisselen en optimaal kunt inspelen op de omstandigheden. Je hebt deze Anti-Tangle Sleeves in een lange en korte uitvoering. Bij zig-rigs en dergelijke gebruik ik standaard een lange versie. Als ik daarentegen een korte versie nodig heb, knip ik eenvoudigweg een lange sleeve in twee stukken. Wanneer je graag met een speed link vist, of je lood met zulk een speed link monteert, is de iets bredere silicone sleeve perfect om deze af te dekken. Beide soorten sleeves worden geleverd in een onopvallende groene khaki-kleur, die mooi wegvalt tegen de meeste bodemtypes.

Een sleeve voor elke situatie.Loodmontage
Over loodmontages is het laatste woord nog niet geschreven. Zeker met het oog op visveilige systemen wordt er heel wat geëxperimenteerd en gepubliceerd. De nieuwe evolutie van de drop-off loodsystemen is een goede zaak wat betreft visveiligheid, maar je moet opletten dat onze geliefde wateren geen loodkerkhoven worden. Een van de meest innovatieve nieuwe systemen op de markt is zonder twijfel de Edges Angled Drop Off Run Ring Kit van Fox. Een hele naam voor een eenvoudig, maar effectief systeem. Ik ben altijd enorme fan geweest van de klassieke bolt-rig i.c.m. een vastloodmontage. Ik werd echter meer dan aangenaam verrast tijdens het testen van dit drop-off systeem waarbij het lood gewoon los op de leader zit. Ik heb hem zowel volledig los, als semi-fixed getest en op beide manieren kreeg ik telkens snoeiharde runs waarbij de vis bovendien goed gehaakt was. Er zijn aan dit systeem talrijke voordelen verbonden. Je kunt het lood vastzetten op de clip met de bijgeleverde pennetjes of je kunt het met ‘drop-off’ vissen door het lood met pva te ‘fixeren’.

Een helicopter rig en Angled Drop Off Run Ring Kit.De vis kan daarnaast het loodgewicht niet gebruiken om zich van de haak te ontdoen. Bij het opnemen van het aas, wordt de karper tenslotte niet meteen geprikt, wat de dressuurgevoelige vissen vaak in de fout doet gaan. De Angled Drop Off Run Ring Kit is ook zo ontworpen dat hij moeilijk in de war kan worden geworpen. Zeker met een pva-zakje aan de haak, kun je met een gerust hart vissen. Zowel bij korte als extreem verre worpen, heb ik mijn montage geen enkele keer in de war geworpen. Het lood hangt door de hoek in de loodclip, parallel met de hoofdlijn en zal daardoor ook verdere worpen toelaten. Waar je wel op moet letten bij het gebruik van deze kit, is de maat van wartel aan je lood. Het systeem is perfect compatibel met welk lood van Fox dan ook, maar indien je een andere wartel gebruikt, heb je soms moeite om deze op zijn plaats te krijgen. Een tweede loodsysteem dat veel van deze eigenschappen heeft, is de helicopter rig. Met een Buffer Sleeve of Heli Buffer Sleeve, kun je deze heel eenvoudig maken. Deze sleeves zijn zelfs ruim genoeg om je lood met een speed link te monteren, zodat je deze ook snel kunt verwisselen indien nodig.

Het experimenteren met verschillende loodsystemen kan zeer lonend werken.Line Alignas
Last but not least, het in mijn ogen belangrijkste gedeelte van de gehele end-tackle: de montage van de haak! Ik heb in mijn carrière zelden gevist zonder enige vorm van krimpkous of line-aligner op mijn haak. Slechts af en toe laat ik deze achterwege wanneer ik een stiff-rig inzet. Het grote probleem van een krimpkous is dat deze na één stevige dril vaak niet meer bruikbaar is, waardoor je de hele rig moet vervangen. Ook is zo’n rig aan de waterkant minder eenvoudig te fabriceren. Je hebt bijvoorbeeld al een waterkoker nodig, vervolgens moet je hem in de juiste bocht krijgen, over het oog van de haak wringen, etc. Al deze problemen behoren tot het verleden met kant-en-klare line aigners als de Edges Line Alignas. Een nieuwe rig is aan de waterkant in no time gemaakt! Vaak zit je met die éne rig in je hoofd die toevallig niet in je rigwallet zit. In enkele minuten maak je deze op maat, een Line Aligna erover en je bent klaar om te vissen.

De Withy Curve Adaptor en verschillende maten Line Alignas.Wanneer de Line Aligna wat stroef over het haakoog schuift, rol dan de Aligna enkele keren tussen duim en wijsvinger heen en weer. Op die manier maak je het rubber soepel en schuif je hem zonder problemen over de haaksteel. Een ander groot voordeel is dat de Alignas niet snel hun vorm verliezen. Wanneer na enkele karpers je haak bot wordt, kun je de Aligna gewoon hergebruiken op je nieuwe rig. Dat scheelt weer in de kosten. Deze Alignas zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen aan de rig worden aangepast. Wanneer ik met een longshank haak vis, moet de Aligna minder lang zijn. In dat geval knip ik er een stukje vanaf, zodat ik een perfecte inhaking creëer.

Een sluwe spiegelkarper die ik wist te haken dankzij de Withy Curve Adaptor.Conclusie
Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf, vis ik al jaren met de producten van FOX. Gedurende deze tijd heeft het merk met niet één keer in de steek gelaten. Met de ‘Edges serie’ heeft FOX haar vertrouwde producten gebruiksvriendelijker gemaakt en deze ook nog eens aangevuld met een aantal nieuwe, zeer innovatieve items. Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat de producten van FOX Edges ook de komende jaren in mijn tacklebox terug te vinden zullen zijn.

Johannes van Herck