In een tijd waar smartphone’s, tablets, draadloos internet, streaming en wifi-verbindingen als vrijwel standaard kunnen worden gezien, is er natuurlijk heel veel mogelijk. En aangezien ook onderwaterbeelden al een aantal jaren erg populair zijn, kwam een Engelse firma op het idee om de FishSpy te ontwikkelen, iets wat de markt nog niet kent…

Tekst en foto’s: Richard van den Broek

En aangezien ook onderwaterbeelden al een aantal jaren erg populair zijn, kwam een Engelse firma op het idee om de FishSpy te ontwikkelen, iets wat de markt nog niet kent…

Wat is nu precies de FishSpy?

In principe is het concept heel eenvoudig, het betreft hier een marker float welke is voorzien van een camera die is gekoppeld aan een wifi-zender. Montage aan je hengel werkt dan ook exact hetzelfde als wanneer je een gewone marker float (peildobber) zou monteren. Echter met de App die FishSpy heeft ontwikkeld zijn er plots veel meer mogelijkheden!

Montage is identiek aan een normale markerfloat.

Montage is identiek aan een normale markerfloat.Hoe werkt het?

Na het openen van het doosje vind je behalve de marker float met ingebouwde camera ook nog een extra drijver om de float wat meer drijfvermogen te geven op wateren met veel begroeiing. Verder een 12 inch (30 cm) leader voorzien van rvs-ring voor montage van je lood en het doorvoeren van de hoofdlijn. Daarnaast is er een usb-kabeltje om de FishSpy te linken met je pc en tegelijk kun je hiermee de FishSpy weer opladen (laadtijd circa 3 uur wanneer de batterij volledig leeg is). Ook vind je de handleiding (Engelstalig) waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je je Android of IOS-apparaat met de FishSpy kunt verbinden. Voor Android is dit vrij eenvoudig door een code in te geven in de adresbalk, voor IOS (Apple) dient er eerst een App te worden gedownload. Wat wel ontbreekt is een quick link warteltje om snel van lood te kunnen wisselen of demonteren na gebruik. Maar dit heeft elke visser waarschijnlijk standaard in de tas zitten.

Het beeld van de FishSpy op je telefoon.

Het beeld van de FishSpy op je telefoon.Via de app op je mobiel apparaat bestuur je de camera.

Via de app op je mobiele apparaat bestuur je de camera.Aan de waterkant

Na alles aandachtig te hebben doorgelezen en de app te hebben geïnstalleerd is het tijd voor de praktijktest. Als eerste wordt de FishSpy aangezet. Dit doe je door het oranje gedeelte (de vin) linksom te draaien zodat het symbooltje met het gesloten slotje zich boven het streepje bevindt. Een rood indicatielampje gaat nu knipperen ten teken dat de Spy is ingeschakeld en een wifi-signaal verzendt. Vervolgens wordt de app/link geopend en maakt deze binnen enkele seconden verbinding met de FishSpy.

close up

Close up van het aanzetten van de FishSpy.Op het scherm van je smartphone verschijnt nu het beeld wat de camera op dat moment ziet. Wanneer je de FishSpy geworpen hebt en de marker float is boven water, dan kun je dus zien wat er onder je marker gebeurt. Hoe helderder het water hoe verder/dieper de camera kan kijken maar dat is natuurlijk vrij logisch. Ik stond er versteld van hoe duidelijk de camera nog kan ‘zien’ op circa 7/8 meter diepte!

Met de app bestuur je de camera en kun je opnemen wat er zich onder je marker-float bevindt.

Met de app bestuur je de camera en kun je opnemen wat er zich onder je marker-float bevindt.Zit je nu op wat dieper of minder helder water en je wilt toch zien hoe het er op de bodem uitziet, dan kun je via de app op het ‘camera-icoontje’ drukken en de FishSpy zal een opname starten. Vervolgens draai je langzaam wat lijn binnen en de camera zal onder water verdwijnen richting bodem. Het wifi-signaal valt nu uiteraard weg maar de FishSpy blijft gewoon filmen. Draai de lijn langzaam richting lood en je camera zal een duidelijk beeld van de bodem vastleggen. Zodra je de marker float weer lijn geeft en boven komt zal de wifiverbinding hersteld worden, als dit wat lang duurt kun je even het ‘ververs-icoontje’ (rond pijltje links) aanklikken waardoor de verbinding snel hersteld wordt. De camera staat nog op filmen en deze kun je nu stopzetten door nogmaals het ‘camera-icoontje’ aan te klikken. Wil je de opname niet stoppen maar even pauzeren, dan kan dit uiteraard ook door het ‘pauze-icoontje’ aan te klikken.

Zodra de opname is gestopt word er een bestand aangemaakt wat je meteen kunt terugkijken via de app. Hiervoor klik je het ‘tandwiel-icoontje’ aan en de opnamebestanden worden weergegeven. Nog niet bekeken bestanden zijn gemarkeerd als ongelezen zoals dit bijv. in email werkt. Kies de zojuist door jou gemaakte (laatste) opname en je ziet precies hoe het er op dat bepaalde plekje uitziet. Ik heb echt een paar keer versteld gestaan hoe een schoon aanvoelende bodem toch nog een laagje met wier bleek te bevatten op dieper water.

De bodem bleek hier niet zo schoon te zijn als in eerste instantie gedacht werd. Met de FishSpy kun je wel de schone plekjes vinden en zelfs je rig controleren na het plaatsen.

De bodem bleek hier niet zo schoon te zijn als in eerste instantie gedacht werd. Met de FishSpy kun je wel de schone plekjes vinden en zelfs je rig controleren na het plaatsen.De bodem bleek hier niet zo schoon te zijn als in eerste instantie gedacht werd.

De bodem bleek hier niet zo schoon te zijn als in eerste instantie gedacht werd. 

Met de Fishspy kun je wel de schone plekjes vinden en je rig tot op de vierkante centimeter plaatsen en zelfs je rig controleren na het plaatsen.

Bereik, batterij en opnametijd

Na te hebben uitgevogeld hoe de camera te besturen via de App ben ik me gaan verdiepen in het bereik van het wifi-signaal. Op het eerste water waar ik dit heb getest maakte ik gebruik van een iPhone 5S. In de handleiding las ik dat ze een bereik van circa 60 meter beloven voor IOS en zelfs 100 meter voor Android. Voor IOS apparaten zijn apart ook ‘wifi-extenders’ te verkrijgen wat het signaal zou kunnen upgraden naar 100 meter. Helaas blijkt in de praktijk dat het signaal tussen de FishSpy en mijn iPhone bijlange na de 60 meter niet haalt. Bij 20 meter valt de verbinding al steeds weg en bij 30 meter is het onmogelijk de verbinding te herstellen. Later heb ik het ook nog op andere wateren geprobeerd, maar het resultaat was steeds hetzelfde. Een wifi-extender zou dus hier geen overbodige luxe zijn, deze zijn wel optioneel verkrijgbaar.

De goed zichtbare FishSpy.

De goed zichtbare FishSpy.Mijn telefoonstandaard langs de waterkant.

Mijn FishSpy telefoonstandaard langs de waterkant.Dan de test met een Android apparaat. Hiervoor gebruikte ik een al wat oudere tablet met Android 4.0 besturing. Na de code ingetoetst te hebben in de browser kreeg ik wel verbinding maar geen beeld. Na wat gepuzzel kwam ik erachter dat het apparaat dus alleen optimaal werkt wanneer ik via Google Chrome een verbinding maak, let hier dus op wanneer je een FishSpy wil aanschaffen en via Android wilt besturen. Het bereik met Android is duidelijk beter en ook de verbinding wordt sneller hersteld, al denk ik dat je 100 meter alleen zult halen onder de meest gunstige omstandigheden. Ik ben niet verder gekomen dan zo’n 50 tot 60 meter, maar verder dan dit lijkt me ook niet echt nodig.

Ik heb het apparaat niet dusdanig lang aan laten staan dat de batterij leeg ging, maar steeds korte periodes van 15 of 20 minuten gebruikt. Dit heb ik zeker 8x kunnen doen alvorens de batterij-indicator aangaf dat deze bijna leeg was, dus de beloofde batterijcapaciteit van 3 uur constant aan heeft dit apparaat zeker wel. Ook de interne opslagruimte is ruim voldoende. Dit is mede mogelijk doordat de camera niet in FULL-HD filmt maar in een kwaliteit van 480x640P, 12 fr/ps. Het beeld is hierdoor niet ultra-scherp, maar altijd nog goed genoeg om een mooi beeld te krijgen en een goed streambare video via de wifi-verbinding. 

Scherpe beelden

Heeft de FishSpy een meerwaarde in de karpervisserij?

In één woord, ABSOLUUT! Het is heel even wennen en niet iedereen zal overtuigd zijn van deze gadget, maar voor mij is het een zeer waardevolle toevoeging gebleken en ik denk ook dat dit veel andere mensen zal aanspreken. Waar ik vroeger alleen via de dieptemeter en met het lood aftasten van de bodem mijn rigs te water liet met het vertrouwen dat ze goed lagen, heeft de FishSpy letterlijk mijn ogen geopend en me laten zien dat dit (vaak) niet het geval is. Nu neem ik met het uitvaren van mijn rigs altijd een extra hengeltje mee en verken ik eerst de bodem met de camera. Pas wanneer ik een 100% schoon plekje heb gevonden laat ik mijn rig zakken pal naast de marker-float en check ik vaak nog eens met de camera of alles dan ook goed ligt. Uiteraard werkt dit alleen met voldoende (dag)licht. Daarnaast kun je de FishSpy ook gebruiken om gedurende een paar uur je stek te filmen en zo te zien of er al dan niet vis aanwezig is.

Vis op de stek!

Vis op de stek!Handige tips:

-De marker float is van hard PVC en daardoor erg duurzaam, werp deze echter niet in de richting van betonnen kades of andere harde delen die zich in/rond het water bevinden.

-Gebruik een stevige (bij voorkeur gevlochten) lijn die niet snel breekt. Je wilt namelijk niet je FishSpy verliezen door lijnbreuk, toch?

-Het openen en sluiten van de FishSpy kan soms wat lastig zijn, zeker wanneer deze nat uit het water komt. Door het insmeren van het afdichtrubber met vaseline gaat dit al een stukje gemakkelijker en tevens voorkom je hiermee het uitdrogen van dit rubber (doe dit een paar keer per jaar!).

-In plantenrijke wateren gebruik ik altijd de extra drijver. Mocht je onverhoopt toch lijnbreuk krijgen dan komt de Fish Spy dan alsnog naar boven gedreven. Ik raad zelfs aan deze gewoon altijd te gebruiken.

-Gebruik een zwaar lood van minimaal 140 gram , liefst nog zwaarder. Hierdoor trekt de marker float het lood niet van zijn plaats en kun je zeer secuur de bodem onderzoeken.

-Plaats je telefoon of tablet in een houder, bij voorkeur op een hoge steun. Hierdoor heb je twee handen vrij om te werpen en is je apparaat goed afleesbaar. Tevens is het dan ook beschermd tegen vuil en nattigheid.

-Controleer altijd voor je werpt of je de oranje vin goed hebt vastgezet (standje ‘lock’). Op die manier is alles waterdicht afgesloten en kan er geen water in lopen.

-Laat je bij de aankoop bij je winkelier goed adviseren over de garantievoorwaarden. We werken hier immers met elektronica in water dus het is fijn om te weten wat wel en niet onder de garantie valt.

Wat betreft het prijskaartje, ik heb ze op internet zien variëren tussen 399 en 249 euro, kijk dus vooral eerst eens goed rond.

Deze parel ving ik pal naast een wierbed op een schoon stukje bodem, zonder de FishSpy had de rig waarschijnlijk in het wier gelegen.

Deze parel ving ik pal naast een wierbed op een schoon stukje bodem, zonder de FishSpy had de rig waarschijnlijk in het wier gelegen.Voor alle info, details en video’s over de FishSpy: www.fishspy.com. Ook kun je hier terecht voor alle optioneel verkrijgbare items zoals andere kleuren vinnen, beschermkoffer, covers voor je tablet en nog veel meer.

 

Succes met spioneren!

 

Richard van den Broek