Iedere karpervisser hangt al eens graag een maiskorrel aan de haak. Dat is erg logisch aangezien iedere karper ook graag een maiskorrel lust. Zolang er gevist wordt, staat mais bovenaan de lijst van aassoorten. Af en toe vang je er een brasem of een mooie kopvoorn mee, maar in mijn ogen is het zeker zo attractief als de doorsnee boilie. Natuurlijk is het minder selectief, kan je er minder eenvoudig een voercampagne mee opstarten en kan je het niet met een werppijp 100 meter ver slingeren. Toch ontbreekt dit aas nooit in mijn tas als ik aan het water zit.  Gloednieuw op de markt is de kunstmatige mais van Credence Corn. Kunstmatig is echter veel gezegd. Deze maiskorrels lijken in niets op de gangbare imitatie aasjes die we reeds lang kennen. Ik zal je uitleggen waarom. 

Tekst en foto’s: Johannes van Herck

Credence Corn

Meer dan alleen een imitatie-aasje.Red Mixed, Yellow Mixed, White Triple

Red Mixed, Yellow Mixed, White Triple


Imitatie aas op een nieuw niveau

De mais van Credence Corn is om te beginnen erg zacht, net als echte zoete mais uit blik. Toch is de materie erg stevig, zodat het aas perfect op de hair blijft zitten, wanneer witvis je rig aanvalt of na een aanbeet.  Credence Corn wordt geleverd in erg handige zakjes, die een erg speciale substantie bevat. Deze vloeistof scheidt dezelfde aminozuren en geurstoffen af als een echte maïskorrel doet onder water, wat echt uniek is. Dit gebeurt door middel van een speciale Japanse technologie, ontwikkeld door Marukyu.De Credence Corn wordt gesoakt in een zakje met aminozuren en geurstoffen.

Credence Corn wordt gesoakt in een zakje met aminozuren en geurstoffen.


Karpers zijn elk moment van de dag op zoek naar voedsel, wat ze onder meer herkennen door prikkels van aminozuren. Ze hebben evolutionair geleerd hierop te reageren. De aminozuren die de Credence Corn afscheidt, imiteren echte maiskorrels, wat het een  voordeel geeft tegenover ander plastiek imitatie aas. Uiteraard is geurloos imitatie aas soms een betere keuze, maar dat heeft met andere zaken te maken. Denk bijvoorbeeld aan een zig rig, waar het aas een insect voorstelt, dat van nature niet zal ruiken naar mais, banaan of tutti frutti. De zachte textuur van het aas zorgt ervoor dat de korrels de vloeistof goed kunnen opnemen en gedurende lange tijd kunnen afscheiden onder water. Tot 12 uur lang zal een Credence Corn aminozuren en geurstoffen afscheiden onder water. En zelfs lang nadien zal het aas aan je hair blijven en visueel vis aantrekken. Een bijkomend voordeel is dat deze vloeistof niet eens zo slecht ruikt, dus ook vissers die hun handen niet graag vuil maken kunnen er mee aan de slag.De Credence Corn heeft een erg stevige textuur, waardoor je aas lang op je hair blijft zitten.

De Credence Corn heeft een erg stevige textuur, waardoor je aas lang op je hair blijft zitten.
De imitatie maiskorrels zitten verpakt in een handige, hersluitbaar zakje.

De imitatie maiskorrels zitten verpakt in een handige, hersluitbaar zakje.Zorg er voor dat je het zakje goed dicht doet na gebruik.

Zorg er voor dat je het zakje goed dicht doet na gebruik.


Credence Corn is perfect te gebruiken zoals elk ander aas. Je kan een enkele korrel op de hair schuiven of enkele korrels achter elkaar. De zakjes van Credence Corn bevatten ‘single’ korrels en rijtjes van 3 korrels. Je kan deze echter bewerken zoals je wilt. Als je graag met 2 rode en een witte maïskorrel aan de hair vist, of zelfs met de Portugese vlag, kan je deze naar willekeur afknippen en combineren. Je kan ze eveneens combineren met ander aas zoals een boilie of tijgernoot, om je haakaas extra attractief te maken. Dit is een echte instant killer. Je elimineert zo grotendeels het witvis effect, maar profiteert toch van de attractiviteit van mais als aas, dankzij de aminozuren. Credence Corn is trouwens niet drijvend, maar je kan ze altijd combineren met een drijvende maïskorrel. De mais van Credence Corn is ook nog eens biologisch afbreekbaar, wat onze ecologische voetafdruk weer wat verkleint en de natuur en onze wateren proper houdt!Je kan het aas op alle mogelijke manieren combineren.

Je kan het aas op alle mogelijke manieren combineren.
Met dit bio-afbreekbaar imitatie aas, houdt je de natuur proper!

Met dit bio-afbreekbaar imitatie aas draag je bij aan een beter milieu.


Dressuur

Mais is en blijft een echte killer op praktisch alle wateren. Toch kan er op bepaalde waters dressuur opbreken op mais. Karpers kunnen de gele kleur herkennen en associëren met gevaar, of ze zullen misschien maistapijten van enkele vierkante meters vermijden. Credence Corn heeft daarom zijn aas niet alleen in gele, maar ook in rode en witte kleur beschikbaar. Vooral wit geniet mijn voorkeur. Dit is visueel erg aantrekkelijk op de meeste bodemtypes en zal voor karpers natuurlijk overkomen op waters waar slakjes, garnalen, en dergelijke voorkomen. In andere gevallen zal zulke aparte kleur ongetwijfeld de aandacht trekken van de altijd nieuwsgierige karpers.Vooral de witte variant geniet mijn voorkeur.

Vooral de witte variant geniet mijn voorkeur.


In de praktijk 

Na het grondig bestuderen van het aas, was het hoog tijd om een Credence Corn te water te laten. Ik heb de korrels uitvoerig getest op een voerplek van mais, maar ook instant. Hoewel het aas in beide situaties perfect doet wat je verwacht, vind ik het vooral in instant sessies een echte topper. Ik heb de afgelopen weken een mooi aantal vissen gevangen op de Credence Corn, veelal instant en vaak zelfs single hook! Zo’n single hook presentatie zal alle dressuur bij de karpers omzeilen. En denk niet dat een grote vis geen enkel maiskorreltje zal opmerken!Je kan het aas op alle manieren inzetten.

Je kan het aas op alle manieren inzetten.


Ook, of zelfs vooral wie graag met de pen vist, kan met de Credence Corn mooie resultaten boeken. Ik ben er zelf meermaals op uit getrokken met een blikje mais en een Credence Corn als haakaas. Erg handig is dat de Credence Corn niet snel van de hair valt na het aanslaan op bijvoorbeeld een lijnzwemmer. Snel de haak terug in het water en verder vissen. Dit bespaart je heel wat tijd en moeite en kan je zo extra karpers opleveren. Ik heb de mais getest zowel naturel uit het zakje als gesoakt in dips. Ik merkte echter geen significant verschil in mijn vangsten als het aas gedipt was. Dit bewijst de sterke aantrekkingskracht van de aminozuren die het product afscheidt onder water. Een klein minpunt is dat de zakjes na verloop van tijd lijken op te drogen. Je moet sowieso de zakjes goed afsluiten om lekken te vermijden, maar na verloop van tijd lijkt de meeste vloeistof uit het zakje te zijn verdwenen. Je kan de Credence Corn nog steeds gebruiken, maar de werkende stoffen zullen minder in het aas aanwezig zijn. Goed afsluiten en veel vissen is dus de boodschap! Gesoakt of niet, met de pen of statisch, probeer het zeker eens uit!Je zal versteld staan van de resultaten!

Je zal versteld staan van de resultaten van een uniek imitatie-aas!