Innovatief, robuust, gelikt. Dat zijn de adjectieven waar ik aan dacht na een eerste sessie met de Bank Bugs hengelsteuntjes. De Bank Bug Rock Steady Back Rest vindt zijn oorsprong in Engeland, zoals we vaker zien met innovatieve karper end tackle. De Rock Steady Back Rest is een nieuw product van de Engelse firma ‘Bank Bug’. Bank Bug heeft een hele range aan producten van aas over kledij tot luggage en end tacklen en wordt verdeeld door Mario’s Tackle.

Tekst en foto’s: Johannes van Herck

Je zit dit product nog niet vaak in onze regionen, maar daar komt zeker verandering in.Het gebruik
De Rock Steady Back Rest is een ideaal product voor karpervissende duizendpoten. Ik vis bijvoorbeeld zelf vaak met afstandshengels met een strakke, dunne blank, maar gebruik zeker zo graag mijn soepele tweeponders met een wat dikker kurken handvat. Een achtersteun vinden waar beide soorten hengels goed in passen is niet gemakkelijk. Ik ben vast niet de enige karpervisser die talloze rubberen en plastic steuntjes heeft versleten. De meeste plastic onderdelen zitten als gegoten rond een dunne blank, maar zijn te dun voor een kurken handvat. Rubberen steuntjes waar de dikke kurk wel in past, scheuren vaak open na verloop van tijd en zijn ook kwetsbaar tijdens transport.

De Rock Steady Back Rests zien er zo uit.IMG_9146

Het bevestigen van deze steuntjes  is heel eenvoudig. Ik zal je laten zien hoe het werkt.We beginnen met de smalle uitsparing. Deze kan middels de viton ring op elke gewenste positie van het handvat worden bevestigd.IMG_9148

Muurvast.Vervolgens draai je het voetje op een steun of buzzerbar en plaats je de hengel met de uitsparing in het voetje.kurk

Het resultaat ziet er zo uit.De voordelen
Afgezien van de strakke look komen er bij de Rock Steady Back Rests ook een aantal voordelen ten opzichte van traditionele steunen kijken. Om te beginnen zijn zowel dunne als dikke hengels perfect compatibel. De Bankbug Back Rests worden namelijk geleverd met een kleine en grote rubberen bevestigingsring. Deze ring is gemaakt van viton, een synthetisch rubber dat wordt gegoten uit één stuk. Ook het bovenstuk en het voetje zijn gegoten in stevig plastick, wat het product erg duurzaam maakt.

IMG_9198

De Rock Steady Back Rests passen altijd, ongeacht het type handvat.Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, maar een gegoten viton ring heeft geen schakels en dankt daaraan zijn kracht.Indien je, zoals ik eerder aanhaalde, met verschillende maten hengels vist, kan je het voetje op je hengelsteun of rodpod laten zitten. Je moet daarentegen wel op alle hengels een bovenstuk met viton ring plaatsen. Deze telkens wisselen is namelijk een hele opgave. Indien je vaak van hengel wisselt, kun je dus beter een extra doosje Bankbug Back Rests aanschaffen om op al je hengels een bovenstuk te bevestigen. Zo heb je meteen wat reserve viton ringen en voetjes voor op zowel je banksticks als je rodpod.

De Rock Steady’s zijn verkrijgbaar in een kunststof en RVS variant.Setup
Zoals je inmiddels zult begrijpen ligt de hengel los in het voetje op de hengelsteun, maar kan onmogelijk loskomen bij een aanbeet. Een fluiter van jewelste zal zelfs bij een stevig afgestelde slip niet zorgen voor een vliegende hengel. Ik heb het systeem uitgetest met een ietwat slappere lijn en de slip volledig dichtgedraaid, een techniek die regelmatig gebruikt wordt in de obstakelvisserij. Met deze techniek komt er bij een aanbeet plots erg veel kracht op de hengelsteun door de plotse schok. We kennen allemaal de krachtexplosies van een uit de kluiten gewassen karper. Zelfs in zulke extreme omstandigheden bleef de hengel muurvast in de steun liggen.

Zelfs bij een dichte slip hoef je niet bang te zijn voor vliegende hengels.De juiste hoek
Een belangrijke voorwaarde is wel dat de hengel horizontaal op de steunen ligt. Je hengeltop mag ook ietwat naar beneden wijzen, wat de beetindicatie alleen maar ten goede komt. Hoe minder hoeken in je lijn, hoe gevoeliger je beetregistratie. Je hengeltop mag bij het gebruik van de Rock Steady Back Rests echter niet te ver naar de hemel wijzen. Een hefboomeffect zou er dan voor kunnen zorgen dat de achterkant van je hengel uit het voetje getild wordt. Indien je de hengeltop naar beneden richt op je hengelsteunen, is het ook aan te raden om je achterste hengelsteun ietwat schuin in de grond te steken. Steun en hengel moeten namelijk loodrecht op elkaar staan voor een optimaal gebruik en verankering.

Een hoek van 90° zorgt voor de beste verankering.Je kunt de Rock Steady Back Rests tevens van een mooie sticker voorzien. Ik moet daarbij wel eerlijk zeggen dat deze bij mij nogal snel losliet. Na eenmaal in de regen te hebben gevist, was de lijm op de hoeken losgekomen. Dit doet echter niets af aan de functionaliteit van dit innovatieve product.Conclusie
Kortom, in de meeste omstandigheden is het een perfect alternatief voor het aanschaffen van een arsenaal aan achtersteuntjes. De Rock Steady Back Rest munt uit in zijn eenvoud. Deze steuntjes zijn snel en handig te monteren, te vervoeren en te gebruiken en het zien er bovendien erg strak en modern uit!.De steuntjes worden per drie in een pakje geleverd en zijn verkrijgbaar bij Mario’s Tackle.