Begin dit jaar kreeg ik van Karper magazine de mogelijkheid om een in mijn ogen hele mooie combinatie van Avid Carp aan de tand voelen. De set, bestaande uit een DSK karperhengel van 12ft en 3,5lbs en een 12000CC werpmolen, is specifiek bedoeld voor het echte afstandswerk. Voor mij ideaal omdat ik vanwege mijn visserij in Frankrijk veelal gebruik maak van dergelijke combinaties en zo een vergelijking kon maken met een aantal andere hengels waarmee ik al jaren vis. De hengels die ik gebruik gaan maximaal tot 2,75 lbs en dus ben ik erg nieuwsgierig naar de verschillen.

Tekst en foto’s: Richard van den Broek

Het eerste wat opvalt als je de hengel uit het foudraal neemt zijn de grote Fuji K-series geleide ogen.Met een 50 mm startoog en het geringe aantal van 6 geleideogen doet dit je meteen beseffen dat het hier om een hengel gaat welke bedoeld is om verre afstanden te kunnen werpen. De naar voren wijzende geleideogen springen zeer in het oog en dus zal het een kwestie van persoonlijke smaak zijn of je dat mooi vindt of niet.  De matte blank heeft een mooie, strakke afwerking met gouden sierwikkelingen en een fraaie Fuji reelhouder waarin de meeste molens moeiteloos zullen passen.  De gedeelde zwart-foam handgreep past netjes bij de blank en de roestvrijstalen dop met het Avid Carp logo maakt de hengel helemaal af.

12000 CC 1

De 12000 CC molen wordt standaard geleverd met een reserve spoel en een extra slinger.Daarna komt de Avid molen aan de beurt. Tijdens het uitpakken van deze molen kom ik in de doos een aantal extra onderdelen tegen. Allereerst een stoffen hoesje om de molen netjes en schoon te kunnen houden als je deze een tijd niet gebruikt. Daarnaast nog een extra aluminium spoel met een zeer grote lijncapaciteit en een extra aluminium zwarte hendel met een zogenaamde ‘soft touch grip’. Erg handig als je je molen op persoonlijke smaak af wilt stemmen. De andere hendel is een alu-gefreesd model met houten grip. Tevens kan de slinger zowel links als rechts gemonteerd worden, wel zo handig voor de linkshandigen onder ons! De aluminium hendel met houten grip wordt gemonteerd zodat deze perfect matcht met de molens die ik zelf al gebruik.

De lijn spoelt ook met de hand prima op.De spoelen beschikken over een degelijke rvs lijnclip, wat zeker een pluspunt is t.o.v. de kunststof varianten. De eerste indruk van de molen is prima, hij voelt en ziet er degelijk uit, ook het quik drag slip systeem lijkt me zeer handig. Wat me wel opvalt is dat de molen wat zwaar aanvoelt (729 gram), misschien vanwege de 12 RVS kogellagers die zich in de molen bevinden. Toch had het had van mij wel iets lichter gemogen qua gewicht. Al snel wordt de molen vol met nylon gespoeld. Ik doe dit expres met de hand, om te kijken of de lijn netjes opspoelt. Dat is zeker het geval!

Echt testen doe je natuurlijk aan de waterkant.De eerste sessies die ik ga vissen betreft een taai dressuur water. Hier zwemmen een aantal vissen van een zwaar kaliber en ook wiergroei maakt het vangen van een gehaakte karper hier erg lastig. Het duurt niet lang of ik sta met de hengel in mijn hand, met aan de andere kant een beresterke karper. Door de afstand waarop ik vis en het wier ben ik genoodzaakt de vis vanuit mijn rubberboot af te drillen. Een paar klikjes aan de molenspoel brengt de molen meteen in drilstand, wat naar mijn mening echt een heel groot pluspunt is van deze molen! Er wordt koers gezet richting vis en met de 55lb elektromotor vol gas open gedraaid houd ik de lijn op spanning. Door de grote overbrenging van deze molen gaat ook dit moeiteloos. Eenmaal boven de vis aangekomen kan de druk op de vis worden opgevoerd. Nu blijkt wel dat dit een ander kaliber hengel is dan ik gewend ben.

De hengel kromt een stuk minder bij hoge druk en de beuken die de vis geeft voel ik ook erg goed in mijn armen.De vis weet van geen opgeven en blijft een hele tijd 5 tot 6 meter onder de boot zwemmen. Mijn armen gaan intussen wat pijn doen en ook het gewicht van hengel en molen begint nu wat vervelend te worden. Wat betreft de slip van de molen kan ik kort zijn, deze doet perfect zijn werk en laat me geen enkel moment in de steek als de vis weer eens tientallen meters nylon van de spoel trekt. Ook de instellingsmogelijkheid van deze slip is ideaal, elk tikje is een andere stand. Gelukkig weet ik de dril na ca. 15 min. tot een goed einde te brengen en is mijn eerste vis op dit water voor dit jaar ook weer een feit.

Een mooie schub van 16kg heeft de strijd tegen mijn Avid combinatie verloren en mag nog even voor de camera poseren.Wat me wel meteen duidelijk is na het vangen van deze vis is dat deze set voor het drillen vanuit een boot niet optimaal geschikt is, vanwege het hoge gewicht en de stugheid van de hengel. Echter, er staat nog een Frankrijksessie op de planning waar ik de hengels perfect in kan zetten, op de manier zoals ze bedoeld zijn! Een paar maanden later is het dan zover en sta ik aan de oevers van het Franse water mijn hengel op te tuigen. Deze wordt voorzien van een bodem rig en een vast loodsysteem. Met behulp van de voerboot wordt de rig richting een eiland gevaren en kan het wachten op de eerste aanbeet beginnen. Al binnen een uur is het raak en mag ik de DSK eens lekker kromtrekken. Bewust had ik de hengel op ongeveer 80 meter afstand in de buurt van een overhangende boom liggen. Met deze hengel verwacht ik genoeg body te hebben om de vis bij de boom vandaan te kunnen houden. In de praktijk blijkt dit ook zo te zijn, al laat deze krachtpatser me aardig wat angstzweet doorstaan.

Je hebt duidelijk betere controle dan met een lichtere hengel en dat maakt drillen een stuk aangenamer.Ook deze vis zorgt weer voor aardig wat benauwde momenten!De vis neemt namelijk weinig lijn van de molen maar komt in het eerste stadium van de dril ook niet echt dichterbij. Steeds weer als ik lijn wil winnen beukt de vis zwaar op de hengel. Pas na enige tijd begin ik terrein te winnen en kan ik vis richting kant dirigeren. Zo’n 30 meter uit de kant weet de vis dan weer een wierbed te vinden en opnieuw krijg ik weinig beweging in het zaakje. Na de druk flink op te voeren voel ik dan eindelijk dat de vis weer is gaan zwemmen en weet deze na een zenuwslopende dril toch de binnenkant van mijn net te vinden. Conclusie na deze vangst is dat de hengel zich een stuk beter leent om op afstand vanaf de kant te drillen.  Alleen het gewicht van hengel met molen vind ik een nog steeds een minpunt. Later tijdens de sessie voorzie ik de combinatie enkel van een werplood om te kijken hoe de werpeigenschappen van deze hengel zijn. Hiermee kwam het verschil tussen een 2.27lb en een 3,5lbs hengel duidelijk naar voren. Waar ik met mijn eigen hengels een 3 oz loods zo rond de 80 meter wegzet, haal ik met de DSK ruim 100 meter! Heel veel moeite voor deze afstand hoef ik niet eens te nemen en dus ben ik er vrij zeker van dat afstanden van meer dan 120 meter met deze set zeker mogelijk zijn.

Aan alles is af te lezen dat deze hengels gemaakt zijn voor het lange afstandswerk.Eindconclusie Avid Carp DSK 12 ft – 3,5 lbs Pluspunten:

 • Mooie in details afgwerkte blank en reelhouder
 • Compleet Fuji afgebouw zowel reelhouder als geleideogen
 • Prima controle op de vis op afstand door de stugheid van de hengel


Minpunten:

 • Hoog gewicht (400 gram)
 • Niet echt geschikt voor drillen vanuit boot door stugheid hengel
 • Hoge aanschafprijs (€319,00)


De 12000CC molen wist mij op vrijwel alle punten te verrassen.Eindconclusie Avid Carp 12000CC werpmolen Pluspunten:

 • Quick drag slipsysteem
 • Perfect in te stellen gevechtsslip
 • Aluminium reserve spoel
 • Hoge lijncapaciteit
 • RVS kogellagers
 • Extra hendel in zwarte kleur met soft grip zodat je naar persoonlijke voorkeur kan aanpassen
 • Mooie strakke opspoeling van de lijn
 • Oogt zeer kwalitatief
 • Rvs lijnclip


Minpunten:

 • Hoog gewicht (729 gram)
 • Vrij hoge aanschafprijs (€199,00)


Kortom: een prachtige set, maar wel voor de juiste omstandigheden!Voor meer info verwijs ik je graag door naar de website van Avid Carp.