Na bijna 4 maanden ononderbroken werken, was het eindelijk tijd voor de eerste vakantiedagen op mijn kersverse job. Nu besef ik pas wat voor luxeleven ik had als student. Vissen wanneer iedereen aan het werk was, nachtjes doen door de week omdat je tijdens de lessen door je slaap kon inhalen, even naar het water rijden en observeren tijdens een springuur. Allemaal verleden tijd, maar ik heb daarentegen wel een auto aangeschaft, wat het leven toch vergemakkelijkt en mijn kansen op een big vergroot.

Tekst en foto’s: Johannes van Herck

IMG_9533

Ik werd verwend met een schitterend voorjaarszonnetje.Na een gezellige, maar iets te kalme sessie van vrijdag tot maandagochtend op Het Karperveen van Gills & Scales, besloot ik een ander water op te zoeken. Eerst thuis even douchen en eten inslaan, waarna ik er terug tegenaan kon. Het water in kwestie was een ondiep water met een vrij monotoon bodemverloop, maar met enkele leuke obstakels en rietkragen. Het warme weer en de eerste zonnestralen zouden de vissen naar de ondieptes leiden, was mijn idee. Eenmaal aangekomen bleek het water op 2 vissers na, verlaten. Wat heerlijk om door de week te kunnen vissen. Veel voeren zat er nog niet in zo vroeg op het jaar, maar ik had van Bob Cuyvers van Gilles & Scales wat Dreambaits grondvoer gekregen waar ik gedurende deze sessie dankbaar gebruik van kon gaan maken. Het Voodoo grondvoer werd gemengd met hennep en wat kleine particles, en als haakaas koos ik voor particles uit de mix. Deze balanceerde ik wat uit door ze met een foampje op de hair te vissen. De bodem op dit water is op de meeste plaatsen erg zacht, dus koos ik voor een licht lood en een lange, soepele rig.

Een attractieve partikelmix met enkele hele en gebroken boilies.

Een attractieve partikelmix met enkele hele en gebroken boilies.Na een uur vissen meldde de eerste vis zich al, dit bleek meteen een mooie schub te zijn. Goed begonnen is half gewonnen. Met een heerlijk zonnetje en een zuidwestenwind kon het ondiepe water snel opwarmen. Nog geen half uur later liet dezelfde beetmelder weer van zich horen. Ook deze vis kon ik veilig landen, al was die wat kleiner als het eerste exemplaar. Ik moest scherp vissen omwille van de aanwezige obstakels in het water, maar ik was blij dat de tactiek werkte en dat ik na 3 dagen vissen eindelijk weer actie kreeg.

De eerste aanbeet zorgde meteen voor een mooi begin van de sessie.

De eerste aanbeet zorgde meteen voor een mooi begin van de sessie.Even later liep ook mijn tweede hengel af, die ik voor het riet had ingegooid met een chod rig. De vissen verraadden er zich regelmatig door te draaien of zelfs volledig uit het water te springen. Naast het warme weer had dit waarschijnlijk ook te maken met de aanwezige karperluizen. Karpers springen dan vaak uit het water om te proberen deze af te schudden. Aangezien nachtvissen op het betreffende water niet is toegelaten, was ik genoodzaakt om 21.00 u mijn spullen in te pakken en huiswaarts te rijden. Mijn vertrouwen was echter teruggekeerd met 5 vissen op de teller.

Met minder kilo's in de schaal, toch erg leuke vissen om te vangen.

Met minder kilo’s in de schaal, toch erg leuke vissen om te vangen.Op dinsdag had ik jammer genoeg andere verplichtingen, maar op weg naar huis op woensdagochtend, passeerde ik een water waar ik in het verleden wel eens gevist had. Ik besloot om er mijn geluk te beproeven en er de ochtenduurtjes door te brengen. Omdat ik geen nachtjes viste, was ik erg mobiel en kon ik gemakkelijk de afstand naar de stek overbruggen. Dit water was een erg dressuurgevoelig water. Enkele grote vissen maken dat hier in vakanties en weekends 24/24 uur gevist wordt. Op een doordeweekse woensdagochtend was ik echter moederziel alleen, heerlijk!

Op deze manier was ik erg mobiel en kon ik op verre stekken vissen die anderen eerder links laten liggen.

Op deze manier was ik erg mobiel en kon ik op verre stekken vissen die anderen eerder links laten liggen.Aangezien de bodem op dit water geheel anders is, paste ik mijn montages wat aan. Een kortere rig met Longshank haak en een ietwat zwaarder inline lood leek me de beste keuze. Geruisloos voer ik bij het eerste licht mijn 2 hengels uit. Eentje tegen de overkant en eentje op een langzaam aflopend talud. Door de zware hengeldruk is dit geen eenvoudig water. Ik besloot daarom om een hengel te vissen met een single hookbait. Bij de andere hengel voerde ik een 10-tal korrels hennep bij. De meeste vissers voeren bij aankomst meteen handenvol boilies en creeren daarmee in mijn ogen een typische voerplek die de vissen de eerste dagen links laten liggen. De productieve ochtenduren gleden geruisloos voorbij, naast een kleine brasem die mijn twee 15 mm boilies op de hair niet kon weerstaan.

Vertrouwen in de rig is erg belangrijk, ik laat daarom niets aan het toeval over.

Vertrouwen in de rig is erg belangrijk, ik laat daarom niets aan het toeval over.‘S middags moest ik gaan lunchen met mijn moeder, die ik al even niet meer had gezien, dus ik stevende regelrecht af op een blank. Toch had ik heerlijk van de rust genoten. Net voor ik zou opruimen kwam dan plots toch die verlossende run op de hengel tegen de overkant. De vis kwam al snel naar me toe gezwommen en ik kon precies een kleine schubkarper onderscheiden. Daarna dook hij naar de bodem, waar hij maar heen en weer bleef zwemmen en grote bellensporen achter zich liet. Dit ging zo enkele minuten door, wat me toch deed twijfelen over de omvang van de schub. Ik kon niet teveel druk uitoefenen vanwege de longshank aan het andere einde van de lijn, dat kon voor schade zorgen in de karperbek. Nadat mijn arm stilaan begon te protesteren, gaf ook de vis zich op. Eenmaal op de onthaakmat bleek het geen topvis van het water te zijn, maar zeker beter dan de oorspronkelijke jonkie die ik had verwacht.

IMG_9635

Eenmaal thuis toch snel even die viskleren uitgetrokken. Mijn moeder kent me ondertussen reeds zo’n 25 jaar en begreep dus waarom ik wat later op restaurant aankwam. Na het middageten besloot ik terug te gaan naar het water van maandag, aangezien de vis daar los was. Ondanks de voorspellingen van een wisselvallige dag, werd ik opnieuw verwend met een schitterend voorjaarzonnetje. Ook nu weer verraadden de karpers hun aanwezigheid op verschillende ondiepe plaatsen. Opnieuw werden de montages verwisseld naar een lichtere versie en een chod. De fluo pop-up wisselde ik ditmaal in voor een bruin gekleurde banana-Squid. Ik hoopte hier ditmaal meer vissen mee te verleiden. Meteen volgde een aanbeet op de partikelmix, die jammer genoeg loste. Daarna bleef het gedurende 2 uren angstvallig stil. Ik zocht de vis actief op met de chod rig, maar kon geen aanbeet versieren. Pas tegen 18 u kreeg ik een herkansing. Een kleine schub mocht even op de foto. Nadat ik deze vis onthaakt had, wierp ik de montage terug voor de kant het water in, zodat deze niet in de weg zou liggen. Na het terugzetten van de vis nam ik mijn hengel op en zag ik mijn lijn enkele meters verder het water in scheuren! Een mooie steur had het aas opgepakt, recht onder mijn voeten! Gelukkig stond mijn schepnet al terug in elkaar na de vorige vis! Deze steuren blijken een erfenis van de vorige eigenaar van het water, die er allerlei soorten vis kweekte.

Een leuke steur van een 4tal kilo.

Een leuke steur van een 4-tal kilo haakte ik onder mijn voeten. Rond 19 u draaide de wind in een kille noordenwind en kwam er onweer aanzetten. Pikzwarte wolken raadden me aan om snel mijn boeltje te pakken, maar daar dacht een tweede schubkarper duidelijk anders over. Hij had de chodrig gevonden en ging als een bezetene tekeer. Na enkele minuten kon ik ook deze op de gevoelige plaat zetten, waarna ik net op tijd alles in de auto kon gooien en voor de onweersbui in de wagen zat. Wat een bizar maar heerlijk gevoel om de hele dag lekker vis te vangen in de zon en even later op ondergelopen wegen met de radio vol open naar huis te rijden. Voor mij geen vakantiedagen in juli of augustus, geef mij maar een dagje vrij als iedereen moet werken!