Net als veel disciplines binnen de hengelsport is de karpervisserij niet stil blijven staan. Zo was het enige jaren geleden nog best uniek wanneer je langs de waterkant karperhengels korter dan 12 ft tegen kwam. De laatste jaren zien we juist een behoorlijk trend ontstaan in het gebruik van kortere karperhengels. Verwonderlijk? Helemaal niet! Steeds meer vissers varen hun lijnen uit door middel van een voerboot of rubberboot en hebben deze werplengte dus helemaal niet meer nodig. Het gebruik van een korte hengel in combinatie met een boot brengt juist alleen maar voordelen met zich mee! Shimano heeft met de komst van de 10 ft Tribal Velocity karperhengels handig op deze ontwikkeling ingespeeld.

Tekst en foto’s: Remond van Dijk

Het vissen met korte hengels zoals de Tribal Velocity 10 ft brengt veel voordelen met zich mee.Waarom zou je als karpervisser voor kortere hengels kiezen? Nou, om te beginnen is een hengel van 10 ft of korter tijdens de dril veel makkelijker te hanteren. Daarnaast komt de geringe lengte tijdens het landen van de vis goed van pas. Je kunt de vis namelijk dichter bij je boot loodsen, waardoor het scheppen vanuit de boot ook een stuk gemakkelijker zal gaan. Bootvissen is echter niet de enige tak binnen onze hobby, waarbij deze korte stokken van pas komen. Stalkend vissen; denk aan de oppervlakte visserij  of ‘pennen’ of ‘korsten’ tussen bomen en overhangend struikgewas is door de geringe lengte ook een heel stuk eenvoudiger. Tijdens de dril zal je lijn of hengeltop veel minder gauw verstrikt raken in de takken. Een andere variant op deze visserij, één waar ik zelf graag gebruik van maak; het statisch vissen op krappe en moeilijk bereikbare stekken in nabijheid van obstakels! Op plekjes waar amper een stretcher kan staan, tussen allerlei struikgewas, is zo’n korte hengel voor mij het ultieme wapen! Belangrijke vereiste is wel dat zo’n hengel ondanks z’n formaat wel genoeg power moet bevatten om in dit soort situaties de vissen veilig te kunnen landen.

De tweedelige Tribal Velocity 10ft hengels zijn een ware uitkomst voor wie graag vanuit een boot drilt.De Velocity’s zijn uitgerust met degelijke, sterke Shimano Hardlite geleideogen en een speciaal anti-wrap topoog.  Onder de molenhouder zit een kleine verdikking op de hengel welke je achter de hengelsteun kan plaatsen, hierdoor voorkom je dat je hengel uit de steunen wordt getrokken wanneer de slip behoorlijk strak staat afgesteld. Ideaal!Obstakelvisserij
Zelf heb ik de hengels afgelopen winter gedurende een langere periode op een kanaal gebruikt waarbij er soms stevig gedrild diende te worden om de vissen bij de betonnen pijlers weg te houden. De uithalen van de vissen werden tijdens de dril keurig gepareerd door de goed doorbuigende blank van de Tribal Velocity’s. Ik gebruikte hierbij de 3 lbs variant maar door de mooie actie in deze hengel durfde ik genoeg druk te zetten zonder bang te hoeven zijn dat de haak los zou schieten, de 3 ponders zijn dus zeker geen stugge bezemstelen! Ook ondervond ik de voordelen van een korte hengel tijdens het scheppen. De oevers van het kanaal lagen ongeveer een meter boven het waterpeil maar ik kon de vissen juist heel gemakkelijk dicht naar de kant trekken om ze te landen. Ook tijdens recente trips heb ik veelvuldig succesvol gebruik gemaakt van deze hengels op nomaliter lastig te bevissen stekjes en wist ik echt sterkte vissen met gemak tussen de steigerpalen weg te dirigeren. Klein van stuk maar groots van prestaties!

Ondanks de 3lb blank zijn mijn Tribal Velocity hengels is alles behalve stugge bezemstelen!Aanvulling, geen vervanging.
In mijn ogen zijn de 10 ft Tribal Velocity’s zeker een mooie aanvulling op je uitrusting, want we hebben echt niet altijd hengels van 12 of 13 ft nodig. Echter blijven er ook situaties die juist wel weer om een langere hengel vragen; indien je niet met een (voer)boot het water op mag en je beoogde stek ligt op een behoorlijke afstand uit de kant dan gaat mijn voorkeur uit naar een langere hengel omdat je hiermee gewoonweg een stuk secuurder kan werpen. Ik zou dus wel altijd een setje langere hengels achter de hand houden.

Deze dappere strijder trok dankzij de Tribal Velocity 10 ft aan het kortste eind!Belangrijkste eigenschappen Tribal Velocity – 10 ft:

  • XT60 Carbon met 3K Carbon geweven blank
  • Lengte 3.05 m (10 ft)
  • DPS-type molenhouder
  • Shimano RVS Hardlite geleideogen
  • EVA & rubber softgrip
  • 2.75 lbs en 3 lbs uitvoeringen


Remond van Dijk