Er is de afgelopen jaren ontzettend veel geschreven en gefilmd over onderlijnen. Voor de meesten is het knopen van de juiste onderlijn bijna het belangrijkste in zijn of haar visserij.Wat ook een feit is, is dat er geen onderlijn bestaat die op elk water, in elke situatie de beste is. De perfecte rig bestaat in mijn ogen niet. Je kunt er wel alles aan doen om je rig te perfectioneren…

De Withypool Rig
Ik zou jullie graag mijn favoriete pop-up rig willen laten zien. Een rig die eigenlijk al jaren bestaat maar toch erg weinig gebruikt wordt; de Withypool Rig. De Withypool rig werd in de jaren ’80 ontwikkeld door Kevin Maddocks. Deze grote karperlegende heeft op vele manieren bijgedragen aan de karpervisserij. Zo ook met zijn knoopkunsten. Maddocks was eigenaar van een landgoed, met daarop het water Withypool. Hier begon de geschiedenis van deze perfect uitgebalanceerde rig.


De Withypool rig in de beginfase.

Ondanks dat ik de Withypool rig al een enige tijd ken, ben ik de rig pas de laatste anderhalf jaar geleden intensief gaan gebruiken. Tijdens een vissessie met vismaat en tevens Shimano consultant Stein Jansen vielen mijn ogen op de nieuwe producten van ACE. Een prachtig end tackle pakket met allerlei nieuwe snufjes. Zo ook de Withypool kicker. Een handige, kleine tube in de perfecte kromming om over je haakoog heen te schuiven. Op deze manier wordt het haakaas zeer agressief aangeboden. Na hem wat lekkere Surinaamse hapjes voorgeschoteld te hebben vroeg ik Stein of ik eens wat mocht proberen te knopen. Binnen no-time had ik een bijzondere pop-up rig in mijn handen. Vanaf dat moment was ik verkocht!

Het knopen van een Withypool rig is vrij simpel met de juiste materialen. Persoonlijk gebruik ik het liefst een Curv shank of een Wide gape haak. Dit is afhankelijk van de afstand en/of obstakels. Vis ik bijvoorbeeld onder de eigen kant, dan volstaat een ‘curve shank’ type haak. Op (grote) afstand gebruik ik liever een ‘wide gape’ type haak.

Benodigdheden:

  • Curve shank en/of wide gape type haak.
  • Withypool kickers van ACE
  • Combi hooklink onderlijnmateriaal
  • Putty (kneedbaar lood)
  • Rig rings en of Pop-up pegs
  • Rubberen stoppers. ( Hook stops)


Op de foto’s hieronder is stapsgewijs te zien hoe de rig te knopen is.Neem 30 cm onderlijn materiaal en strip hier ongeveer 10 cm vanaf.
Bevestig de haak middels een Knotless Knot


Schuif de ACE kicker over de haakoog heen. Als het goed is blijft er ongeveer een cm gestript onderlijnmateriaal over. Dit is later belangrijk voor het monteren van het balans/pop-up loodje.


Schuif de pop-up peg over de haakpunt heen en borg deze d.m.v. een stopper net voor de haakbocht. De pop-up peg hoeft NIET vastgezet worden tussen 2 stoppers zoals op de foto.


Plaats tot slot een balans/pop-up loodje onder de ACE kicker. Let op dat je het loodje niet strak tegen de kicker aanschuift. Hierdoor belemmer je de bewegingsvrijheid.

In de praktijk
Tijdens mijn laatste Frankrijktrip wist ik een aantal mooie vissen te landen op deze rig. Ik gebruikte hiervoor een tijgernootje die ik pop-up maakte door een klein rond uitgesneden stukje kurk onder het nootje te monteren. Hierdoor werd het aas ultralicht. Opzuigen was haken!

P1080864

20130522_210826_resized
Enkele vissen van mijn laatste trip die zich vergrepen aan mijn creatie.

P1090329
Wees creatief! En zorg dat de Withypool perfect uitgebalanceerd is!

Mijn mening en conclusie is echter wel, dat de Withypool minder effectief is voor visserij op grote afstand, bij gebruik van nylon als hoofdlijn. De reden hiervan is dat de rek in de lijn voor een slechte beet registratie zorgt.
De karper heeft te veel tijd om de haak onopgemerkt te lossen. Mocht je wel een aanbeet krijgen, is het vaak zo, dat de vis zich bij het aanslaan al ontdaan heeft van de haak. Aangezien je op de meeste betaalwateren niet met gevlochten lijn mag vissen, adviseer ik daarom deze rig op maximaal 60 meter in te zetten.

Mocht je deze rig nog niet gebruiken, probeer hem dan eens. De vangsten zullen je versteld doen staan.
Succes!

Henry Ramlakhan