Toen eind 2013 Karper nummer 80 bij mij op de deurmat neerplofte, viel tijdens het doorbladeren mijn oog vrijwel onmiddellijk op een advertentie van Fox over de nieuwe Micron MR+ en MXR+. Ik had al het een en ander over deze beetmelders over gehoord en was al geruime tijd zeer benieuwd naar dit nieuwe staaltje techniek van de Engelse firma. Vooral de prijs van de MR + set sprak mij aan, maar goedkoop is soms helaas ook duurkoop. De afgelopen maanden heb ik samen met mijn collega pro-staffer Jeffrey van Leusden, deze twee sets aan een grondig praktijktest onderworpen.

Tekst en foto’s: Nik de Jong & Jeffrey van LeusdenFlitsend koffertje

Wanneer ik mijn set ontvang valt mij onmiddellijk op dat FOX kosten nog moeite heeft bespaard om het geheel mooi en goed te verpakken. Een flitsende, oranje koffer onthult een gloednieuw en zorgvuldig ingedeeld setje, bestaande uit 3 beetmelders, een ontvanger en een handige schroevendraaier. Zo weet je zeker dat je die ook altijd bij je hebt! Terwijl mijn maatje Jeffrey zich over de iets luxere Micron MXr+ buigt, besluit ik mij de komende maanden met de gunstig geprijsde Mr+ bezig te houden.Diezelfde nacht trek ik erop uit en plaats ik beide beetmelders middels het gebruik van losse banksticks een flink stuk uit elkaar. Voordeel is dat ik op deze manier over een veel groter bereik op het water beschik, omdat de betere stekken een flink stuk uit elkaar liggen. Om beide stekken met een gerust hart te bevissen is een goed bereik tussen de beetmelder en sounderbox van groot belang en dat was gelukkig ook het geval. Die nacht werd ik vier keer gewekt door een rustig piepende Mr+.  Vooral het felle rode licht is kenmerkend voor deze kleine Fox beetmelders. Helaas waren brasems in alle gevallen verantwoordelijk voor de aanbeten, maar dat terzijde. De beetregistratie tussen pieper en sounderbox werkte in ieder geval goed!Sobere kwaliteit

De Micron MR+ is voorzien van een aan- en uitknop, een volumeregelaar en een helder rood led lampje. Aan de uitstraling van de Micron is tevens gedacht, want ook het design is werkelijk een lust voor het oog! De Mr+ beschikt echter niet over instelbare toonhoogte of de twee gevoeligheidsstanden die de MXR+ wel bevat. Maar de MR+ behoort ongetwijfeld tot een van de meest voordelige en toch kwalitatief hoogstaande beetmelders van dit moment!‘Minpuntje’ snel opgelost

Tijdens het testen kwam het soms voor dat bij één van de MR+  beetverklikkers bij een keiharde run de beetindicatie even wegviel. Het leek alsof het wieltje van deze beetverklikker wat minder soepel liep, waardoor de (gevlochten) lijn bij een snelle run over het wieltje gleed i.p.v. deze te laten rollen. Vervelend natuurlijk, maar zoiets kan gebeuren. In plaats van de Micron via Karper-magazine op te sturen kies ik ervoor om deze via de reguliere route bij FOX aan te bieden om te kijken hoe de firma met garantiegevallen omgaat. Binnen enkele dagen na het opsturen van mijn pakket krijg ik alweer het bericht dat mijn setje is gerepareerd, het wieltje is vervangen, uiteraard zonder kosten. Bij de volgende sessie blijkt dat het wieltje weer gesmeerd loopt, ook bij een keiharde aanbeet, tien punten! Volgens Fox hebben ze daarover tot nu toe geen verdere klachten over gekregen, dus we gaan ervan uit dat het een (eenmalig) schoonheidsfoutje was.

Meer luxeMocht je toch graag iets meer luxe willen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de toon van je beetmelder aan te passen, dan is de MXR+ een goede keuze! Om te beginnen is het geluid van de MXR+ duidelijk en mooi. Volume en toonhoogte zijn gemakkelijk te bedienen en tevens is de beetmelder uitgerust met een aan- en uitknop met 2 gevoeligheidsstanden. Hengels blijven goed op de beetmelders liggen door het rubber. Ledverlichting is helder en fel. De waterbestendigheid van de MXR+ is ook prima in orde, aangezien de set van Jeffrey de afgelopen maanden flink wat regenbuien kreeg te verduren en de set geen krimp gaf!

FOX-8

De receiver van de MXR+  is net als die van de MR+ zeer gebruiksvriendelijk, snel en goed in te stellen. Elk beetmelder heeft zijn eigen kanaal en aparte ledverlichting en dat is wel zo gemakkelijk. Waar Jeffrey erg te spreken over was, is de verbinding tussen de receiver en de beetmelder. Tijdens de vele sessies die hij aan het water doorbracht was er totaal geen sprake van vertraging of storingen. Het geluid is net zo als bij de beetmelder helder en duidelijk, ook wanneer je de toonhoogte op de beetmelder aanpast.

FOX-7

Conclussie

Wat ons betreft is het FOX met de introductie van de Micron MR+ en de MXR+ gelukt om een groot gedeelte van de markt te bedienen. Hou je het graag simpel en heb je geen bergen geld om uit te geven, dan heb je met de Micron Mr+ een fantastische set, inclusief draadloze ontvanger! Heb je toch liever iets meer luxe, dan kun je door het aanschaffen van een MXr+ set uitstekende zaken doen. Om de Micron MR+ en de MXR+ nog even met elkaar te kunnen vergelijken hebben we de specificaties van beide sets voor je naast elkaar gezet. Een ding is zeker, spijt zul je zeker niet krijgen!

Specificaties Micron MR+

Draadloze ontvanger: Ja
Verlichte swinger mogelijk: Ja
Gevoeligheid instelbaar: Nee
Toonhoogte instelbaar: Nee
LED kleur: Rood
Type batterijen: AAA
Aantal batterijen: 2

Specificaties Micron MXR+

Draadloze ontvanger: Ja
Verlichte swinger mogelijk: Ja
Gevoeligheid instelbaar: Ja
Toonhoogte instelbaar: Ja
LED kleur: Blauw
Type batterijen: 1.5 volt
Aantal batterijen: 2