Een tijdje geleden werd mij gevraagd om wat nieuwe ESP end tackle producten in de praktijk te gaan testen, te weten de Tungsten Loaded Tube, Line Aligners en Grip Stops. Met name naar de tungsten tube was ik benieuwd, die zou extreem zwaar en soepel zijn…Auteur: Mark Snel

Tungsten Loaded Tube


De laatste jaren heb ik zelf niet vaak meer met een tube gevist. Een leader of gewoon een ‘naked’ fluorocarbon heeft in eerste instantie mijn voorkeur. Nu zijn er diverse betaalwateren waar een tube verplicht is en zijn er genoeg vissers die de voorkeur hebben voor een tube. De Tungsten Loaded Tube weegt maar liefst 8,5 gram per meter: dat is zwaarder dan de meeste leadcore leaders! Daarnaast is de tube echt enorm flexibel en zal daardoor de bodemcontouren heel mooi volgen, ongeacht of er een steen of ander obstakel ligt. De combinatie van gewicht en soepelheid is met deze tube extreem goed.

Extreem zwaar… en extreem soepel!Het enige nadeel van die extreme soepelheid vind ik het verwisselen in de nacht. Duurt voor mij vaak te lang en met een vochtige lijn is het lastiger, maar dit nadeel hebben alle soepele tubes. De tube is verkijgbaar in drie kleuren, namelijk weedy green, camo brown en silt grey. Ze zijn verpakt per 2,25 meter en de tube heeft een dikte van 1.8 mm. Verkoop prijs ligt rond de €6,99 per pakje.

Line Aligner


Line aligners zijn tegenwoordig niet meer weg te denken binnen de karpervisserij. De stijfheid en flexibiliteit voor het verlengen van de haaksteel met de juiste hoek zorgt voor een maximaal inhakinseffect. Waar vroeger veel gebruik werd gemaakt van krimpkous, is de kant en klare line aligner een snelle en goede vervanger. Zo heeft ook ESP een serie line aligners op de markt gebracht.

Kant en klare lige aligners voor verschillende haakmaten… wel zo handig en gemakkelijk!Libe aligners zijn tegenwoordig niet meer weg te denken binnen de karpervisserij. De stijfheid en flexibiliteit voor het verlengen van de haaksteel met de juiste hoek zorgt voor een maximaal inhakinseffect. Waar vroeger veel gebruik werd gemaakt van krimpkous, is de kant en klare line aligner een snelle en goede vervanger.

Een line aligner bevordert het draaien van de haak en zorgt voor een beter inhaking… en dus meer karpers in het net!Zo heeft ook ESP een serie line aligners op de markt gebracht. De ESP line aligners laten zich makkelijk over het haakoog schuiven (als je tenminste de juiste maat line aligner gebruikt) en zijn vrij stijf, zodat ze niet na iedere vangst vervangen dienen te worden. Let wel op met de grote van het haakoog, want bij sommige merken komt de maat van de line aligners niet overeen met de grote van het haakoog. Dit zal per merk kunnen verschillen.

De line aligners zijn verkrijgbaar in 2 verschillende maten: voor haakmaat 2-6 en voor haakmaat 7-10. Daarnaast kun je ook hier kiezen uit 3 verschillende kleuren: weedy green, choddy silt en camo brown. De line aligners zijn verpakt in zakjes van 10 stuks en de verkoopprijs ligt rond de €4,99 per zakje.

Grip Stops


Veelzijdige stoppers…Het vissen met hook rings en hook ring swivels is iets wat ik met regelmaat gebruik. Vooral de combinatie van een chod rig en een ronnie rig, ook wel de ‘roddie’ genaamd, zet ik de laatste tijd regelmatig in. Hiervoor kon ik de Grip Stops perfect inzetten. Het voordeel van de Grip Stops, de naam zegt het al, is dat ze strak om de haaksteel heen zitten en goed op hun plaats blijven zitten. 

De ESP Grip Stops zitten echt strak op de haaksteel!Het erop krijgen van een Grip Stop met een wat grovere haak met weerkhaak is wel even een uitdaging. Maar als de Grip Stop eenmaal zit, dan zit ie ook goed vast en kun je er meerdere vissen mee vangen. De Grip Stops zijn het best te gebruiken bij haken in de maten 4–10 en ze zijn per 40 stuks verpakt. Ze zijn groen van kleur en al met al een mooi product om te gebruiken voor verschillende rigs.

In de praktijk getest en goed bevonden!Zelf slijp ik mijn haken vaak na een vangst bij en het enige ‘minpuntje’ wat ik heb ondervonden is dat dat met de Grip Stop wat lastiger is omdat ik de haak dan niet meer lekker kan klemmen in mijn slijptool. De verkoopprijs ligt rond de €2,99 per zakje.

De range aan ESP End Tackle wordt nog steeds uitgebreid. Onlangs nog zijn daar o.a. de nieuwe Bait Screws (in metaal en plastic uitvoering), kant en klare Ronnie Rigs en 45 lbs Leadcore aan toegevoegd. Kijk voor meer info op www.esp-gear.com

Tight Lines,

Mark Snel

Team Karper