Raven_logo_nl_onbright


Onlangs heeft Raven Hengelsport een aantal nieuwe goed betaalbare, kwalitatief hoogstaande producten aan haar assortiment toegevoegd. Van deze producten zijn er door Raven Hengelsport een aantal beschikbaar gesteld voor een gebruikerservaring test door Karper magazine; een hengel en werpmolen, rodpod, accubox en vijf verschillende smaken uit het Tasty Baits boiliepakket. Karper-prostaffer Richard van den Broek heeft de afgelopen tijd deze producten uitgebreid aan de tand gevoeld aan de waterkant.

 

image002

image005

image003

image004


 

 

 

 

 

Uitpakken van de spullen
Nadat ik via de redactie de spullen in ontvangst heb genomen neem ik thuis eens uitgebreid de tijd om alles rustig te bekijken. Alle spullen worden uitgepakt en de molen wordt van 38/00 nylon voorzien, de rodpod voorzie ik van beetmelders en achter steuntjes en mijn 85ah accu plaats ik in de accubox. Daarna wordt de hengel opgetuigd en is alles klaar voor een bezoekje aan de waterkant.

image006

De molenspoel wordt voorzien van 38/00 nylon, deze dikte kies ik bewust…

Veyron 12ft 2,75-3lb karperhengel
De Veyron karperhengel oogt op het eerste gezicht als een keurig netjes afgewerkte hengel. De gemiddeld slanke, matte blank met glans zwart/zilver gelakte wikkelingen, foam handgrepen en degelijke reelhouder doet je al snel denken aan een hengel uit de wat hogere prijsklasse. Echter niets is minder waar want de verkoopprijs van deze hengel is slecht € 49,99 en bij aankoop van drie stuks betaal je zelfs maar €124,98. De verbinding tussen topdeel en het onderste deel is via een oversteeksluiting. Omdat er gebruik wordt gemaakt van zes geleideogen en dun carbon voelt de hengel erg licht aan wat erg fijn kan zijn tijdens een lange dril of stalkend vissen waarbij je de hengel lang in de hand hebt. Met het werpen merk je wel dat de hengel niet snel terugveert waardoor je geen extreme afstanden zult werpen met deze hengel maar met een 3oz lood en 38/00 nylon heb ik toch een afstand van circa 80 meter kunnen halen. Met een dunnere diameter zal hier zeker nog wat aan toegevoegd kunnen worden. Tijdens het drillen voelt de hengel totaal niet als een 3lb hengel maar zou ik deze eerder vergelijken met een 2,5 – 2,75lb hengel. De hengel vangt de uitvallen van de vis verder prima op en neemt een mooie parabolische curve aan.

 

image007

image008


             

 

 

 

 

 

 

De netjes afgewerkte blank doet je denken aan een hengel uit het duurdere segment.

Black HQ 10000 BIG-PIT werpmolen
De Black HQ molen heeft met zijn geheel zwarte body, spoel en gefreesde aluminium slinger een erg stoere uitstraling. Persoonlijk vind ik de grote ronde EVA slingerknop niet mooi en ook de grip tijdens het draaien en drillen vind ik niet erg comfortabel. Natuurlijk is dit een persoonlijke mening en kan een ander hier wel een voorkeur naar hebben. De molen is volgens de specificaties voorzien van tien RVS-kogellagers en RVS-binnenwerk. De geperforeerde spoel zorgt dat de lijn van zowel binnen als buiten af kan drogen, ideaal voor de levensduur van gevlochten lijnen. Helaas wordt bij deze molen geen reservespoel geleverd maar dat merk je dan weer wel in de prijs. Dus je zult van tevoren goed moeten bepalen onder welke omstandigheden je de molen gaat inzetten m.b.t. lijnkeuze. Ik heb de molen bewust volgespoeld met 38/00 omdat de wateren waar ik de molen en hengel ga testen obstakelrijk zijn en met deze diameter geen voorslag noodzakelijk is. De molen spoelt erg netjes de lijn op wat de lijnafgifte absoluut bevordert tijden het werpen. De lijncapaciteit van 230 meter / 26/00 is vrij klein en beperkt je in het vissen op grotere afstanden. De slip in prima in te stellen en gaat van los naar vast in een paar korte slagen. Ook tijdens de paar vissen die ik met de molen heb mogen drillen verrichtte de slip prima werk en heeft deze geen enkel moment gehaperd.

image009


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image010

Conclusie: voor de geringe prijs van €69,99 een prima molen waarmee je aan de waterkant gezien mag worden.

image011

De molen oogt zeer stoer, de slinger is een kwestie van persoonlijke smaak… toch mag je met deze set gezien worden aan de waterkant.


CHUNKY BLACK RODPOD
Bij een zwarte hengel met idem zwarte molen mag natuurlijk een mooie zwarte rodpod niet ontbreken zullen ze bij Raven gedacht hebben. Daarom hebben zij de Chunky Black Rodpod op de markt gebracht. Deze lichte en compacte pod is vervaardigd van aluminium met daarop een mooie matzwarte coating. Het geheel weegt amper 2 kg en ziet er zeer strak uit in de afwerking. Door het gebruik van een goalpost opstelling is de rodpod prima te gebruiken op een ondergrond waar je de scherpe punten van de bankstick een stukje de grond in kunt duwen. Echter voor het gebruik op een hardere ondergrond waar je de poten los op moet zetten zou ik deze rodpod niet inzetten, de goalpost is dan te smal waardoor de rodpod niet stabiel genoeg is en met een harde aanbeet zal deze zeker omvallen. Dit is dan wel weer op te lossen door bijv. een zwaar gewicht (bijv. een steen/tegel) op de dubbele moederbalk te leggen of als dat mogelijk is hier een elastiek overheen spannen. De schroefjes op de banksticks zijn niet voorzien van veertjes dus gevoelig voor verlies tijdens transport. Deze moet je voor het opbergen in de auto dus altijd goed aandraaien om verlies te voorkomen. De rodpod wordt zonder opbergtas geleverd. Als optie zijn ook nog Chunky Black Snag Ears verkrijgbaar en verschillende soorten lengtes banksticks om ook op hogere oevers of met de hengels in het water prima te kunnen vissen. Let wel, hoe langer de bankstick, hoe instabieler je rodpod in het algemeen zal worden.

image012

Door de banksticks een stukje in de grond te duwen wordt de pod wat stabieler, op harde ondergrond waar dit niet kan zal de pod een stuk minder stabiel zijn.

 image016                            

De Chunky Black Rodpod heeft een verkoopprijs van € 59,99. Hier komt dan nog wel apart de aanschaf van een opbergtas, evt. langere bankstick en bijpassende snag ears bij.

DLT ACCUBOX
Iets wat de laatste tijd erg in trek is zijn (Lion)accu’s met allerlei handige gadgets zoals voltmeter, sigarettenaansteker en USB-aansluitingen. DLT heeft hiervoor een zeer handige accu opbergkoffer ontwikkeld welke is voorzien van al deze gemakken. Deze accubak is geschikt voor 12 volt accu’s met maximale afmetingen van 34x19x23cm (lxbxh) waar nagenoeg elke gangbare 105ah semitractie accu inpast. Aan de zijkant van de koffer bevindt zich een USB-aansluiting welke is in te schakelen door 1x op de testknop te drukken die zich bovenop de koffer bevindt. Tevens dient deze testknop voor het bepalen van de hoeveelheid stroom welke de accu nog heeft. Dit wordt aangegeven door een serie blauwe, goed zichtbare ledlampjes pal naast de testknop. Aan de andere zijkant vind je een sigarettenaansteker plug. Aan de voorkant bevinden zich twee geplastificeerde vleugelmoeren die een plus- en minpool beschermen. Als je deze verwijdert kun je hier perfect een 12V-elektromotor of ander 12V-apparaat op aansluiten. Met deze moeren is een kabel ook perfect vast te klemmen.

image019

image018

image017


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook zijn de aansluitingen gezekerd middels een 10AMP en 60AMP zekering in geval dat er iets mis mocht gaan en je apparaat niet meteen afgeschreven is. Verder biedt de box natuurlijk optimale bescherming voor je accu en bevindt zich onder de koffer antislip rubber zodat deze niet gemakkelijk door je boot gaat schuiven bij wat hogere golven. Wat ook erg handig is zijn de twee handvatten aan beide zijkanten en een handvat bovenop waardoor het een stuk makkelijker wordt om je zware (lood)accu naar de waterkant te dragen.

Verkoopprijs van deze accubox is € 99,99.

Tasty Baits boilies
Wat valt er tegenwoordig nog te schrijven over boilies? Elke visser zweert weer bij een ander merk, smaak of kleurtje. Zo bestaat het gamma van Tasty Baits uit diverse verschillende smaken verkrijgbaar in verschillende verpakkingen van 1, 2,5, 5 en 10 kilogram. De boilies voelen redelijk hard aan, zijn vrij fijn van structuur en hebben allen hun eigen sterke, specifieke geur. De mix lijkt in basis bij alle smaken hetzelfde als ik het zo kan beoordelen maar ik heb niet in de keuken kunnen kijken dus zeker weten doe ik dit niet.

image022

De vijf verpakkingen van 1 kg die ik heb gekregen voor de test zijn:

  • Killer Krill
  • Pineapple
  • Scopex
  • White Coconut
  • Monster Crab


image020

De testperiode is helaas te kort om deze boilies soort voor soort te kunnen testen dus wat ik heb gedaan is alle vijf de soorten door elkaar mixen en deze gedurende een vol weekend vissen op een lastig water te gebruiken op twee van de drie hengels. Mijn andere hengel vis ik met een boilie die zich op dit water al vaak bewezen heeft en me dus het nodige vertrouwen geeft op een aanbeet. Vrijdagavond is het dan zo ver, er wordt koers gezet naar het water. Later dan gehoopt arriveer ik daar en kan ik nog net voor het donker een verkenningsronde maken op het water. De vele obstakels in de vorm van eilandjes, afgezaagde bomen, lelievelden en rietkragen bieden voldoende holding area’s voor de aanwezige vis hier en stellen mij in staat de spullen stevig aan de tand te voelen. In het schemer worden de rigs uitgevaren en alle stekken voorzien van een paar handjes bollen. Op alle hengels vis ik een andere bol maar ik voer alle smaken door elkaar. De testhengel met molen wordt voorzien van de boilie welke daar regelmatig vis oplevert, de andere hengels beaas ik willekeurig.

image021

Dat weekend krijg ik vier aanbeten en weet ik ze alle vier te verzilveren. Twee daarvan zijn op de Tasty Baits boilies en twee op de boilies waar vaak mee gevist en gevoerd wordt op het water. Al met al een goed resultaat op een boilie die op dat water waarschijnlijk nog nooit is ingezet. De aanbeten kreeg ik overigens beide op de fel witte White Coconut dus grote kans dat in dit donkergekleurde water de visuele attractie van deze bol ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Gelukkig mocht ik de laatste vis in het laatste uur van de sessie drillen met de testhengel en wonder boven wonder was dit meteen de grootste vis van het weekend met 18,4 kilogram.

image023

Als afsluiter mocht ik op de testhengel nog deze mooie 18,4 kg spiegel af drillen. De hengel bood voldoende body om de vis uit het riet te houden.

image024

Eindconclusie
In de test is gebleken dat je met dit goed betaalbare materiaal prima je vis kunt vangen. Natuurlijk is het moeilijk te voorspellen wat de levensduur van sommige producten is, maar met goed onderhoud en zuinig zijn heb je hier zelf ook een handje in. De combinatie hengel/molen voelt lekker licht aan en drilt prima. De DLT-accubak is erg handig met name voor de wat langere sessies waarbij je elektrische apparaten zoals laptop, camera en telefoons kunt laden en gebruiken. De rodpod oogt erg mooi, is lekker licht, maar naar mijn mening te instabiel voor een harde ondergrond, echter op zand, gras of zachte bodem zeer goed te gebruiken, En ja, de pod heeft zeker een coole uitstraling! Ook het aas kan prima de concurrentie aan met andere boiliemerken, is goed betaalbaar en door de juiste hardheid goed weg te zetten met een voerpijp en ook witvisbestendig.

Bijgaand nog een korte video waar de producten nog even aan bod komen:


Voor nog meer informatie over de producten uit deze test kun je terecht op de website van Raven Hengelsport: www.raven.nl

Ook kun je op deze overzichtelijke website terecht voor nog veel meer mooie producten.