Winters duren voor ons karpervissers eigenlijk altijd te lang. Ook in 2012 was dit het geval. Het einde van het jaar naderde en de drang om toch even een nachtje te pakken werd steeds groter. Na een beetje dollen en geinen tijdens de kerstdagen besloot ik om samen met mijn goede (vis) maat Stein Jansen een nieuwe traditie in het leven te roepen: ‘We gaan elk jaar de laatste nacht van het jaar vissen!’ en dan het liefst altijd de nacht van 30 op 31 december. Iedereen maakt wel eens een sessie of een nacht mee die voor altijd in het geheugen gegrift zal blijven staan, zo ook voor mij tijdens één van die bewuste laatste nachten van het jaar. Ik neem jullie mee naar de nacht van 30 op 31 december 2012. 

Tekst en foto’s: Cyriel Ramlakhan.

foto

Oliebollen en karperbollen: Stein helemaal in zijn sas!Vol energie gooi ik de auto vol, en scheur ik vol gas richting een mooi putje bij mij in de buurt. Het is guur, het waait hard en het is alles behalve ‘lekker’ aan het water. Snel zetten we de 2 persoons tent op en maken we onze rigs klaar. Een withypool rigje en een bodemaas rigje met 2 tijgernootjes moeten vandaag de klus voor ons gaan klaren. Wanneer alles op zijn plek ligt steek ik gauw de kachel aan. De wind snijdt voor mijn gevoel dwars door de tent heen, en als ik het eenmaal koud heb krijg ik het moeilijk weer warm. Tijdens een lekkere warme kop koffie bespreken we het afgelopen jaar. We hebben weer een mooi jaar achter de rug met prachtige Frankrijksessie’s en natuurlijk veel gelachen aan het water. Iets wat voor mij heel erg belangrijk is. Zoals zovelen verander ook ik in een klein jongetje wanneer oudejaarsdag nadert. Wie houdt er nou niet van? Lekker knallen, mooi siervuurwerk en dan ook nog eens aan het water! Het duurde niet lang of mijn vismaat en ik stonden in de kou te genieten van een mooi sierpotje. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat Stein alweer in de auto om nog een pakketje op te halen. Na een uur ‘buiten gespeeld’ te hebben gingen we toch maar weer de tent in. De kachel weer aan en genieten van ons moment aan het water.

foto-3

We hadden nog geen idee wat ons die nacht te wachten stond.Alles klopte deze avond. De gezelligheid, de kou die er nou eenmaal bij hoort, maar ook de serieuze gesprekken. Het enige wat nu nog ontbrak was een mooie vis. Om een uur of 2 besloten we toch maar te gaan slapen. Door de vele gesprekken waren we de tijd helemaal vergeten. Het was al laat en over een paar uur was natuurlijk de grote dag. Eenmaal ingepakt dompel ik langzaam weg. Tot ik nog geen 2 minuten later een paar piepen hoorde. Zou het? Voor ik het wist stond ik al naast mijn hengel en na nog een paar korte piepen haakte ik de vis. Hoe vet is dit! Het is 31 december en ik sta gewoon te drillen! Vol in de wind, zonder jas, heerlijk gewoon! De vis was gaf zich gauw over en voor ik het wist lag het pareltje in het net. Een schubje van een kilo of 8 was het resultaat. Nog nooit waren wij zo blij met een vis en opnieuw kwamen die kleine jongetjes in ons naar boven. Al dansend en knuffelend vierden we feest alsof we zojuist het wereldrecord karper hadden gevangen. Uiteraard moeten we ook beide met de vis op de foto. We hebben er immers allebei even veel voor gedaan. En nog belangrijker; met vuurwerk op de foto! Zo gul als Stein is, mocht ik als eerste poseren met de vis. Het sierpotje werd aangestoken en de vis ging de lucht in. Nou, na 3 FLUT potjes had ik het wel gezien. Elke keer een losse knal of de wind die roet in het eten gooide. Stein dus gauw op de foto en de vis terug. Het vierde en laatste potje werd aangestoken, en ja hoor, deze was natuurlijk wel perfect! Hij gierde het uit. Fantastisch vuurwerk met een mooie vis op 31 december leverde toch leuke plaatjes op.

foto-2

Een onvergetelijke nacht, waarin gezelligheid en vriendschap voorop stond. Nogmaals bedankt maat!