Op de Photokina in de Messe Keulen werden diverse nieuwe spatwaterdichte en echt waterdichte camera’s getoond die hun weg naar de fotograferende sportvisser in de komende jaren zeker zullen gaan vinden. Hoewel er nog steeds films geproduceerd worden, bijvoorbeeld door door Agfa en Fuji, is het toch allemaal digitaal wat de klok slaat.
Tekst en foto’s Rudy van Duijnhoven

Toegang naar een van de vele hallen waarin de Photokina ‘World of Imaging’ gehouden wordt, de beurs wordt gehouden in zeven hallen, vaak op twee verdiepingen en trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers uit de gehele wereld.

De Canon D20 is een robuuste camera met 12,1 megapixel die waterdicht is tot op tien meter diepte, stootvast met een valhoogte tot anderhalve meter en bestand tegen vorst (tot -10 graden Celsius). Vijfvoudige zoom vanaf 28 mm, een groot LCD-scherm, GPS-data kunnen weergegeven worden en ook kun je met deze camera full HD-films maken.

Door het grote formaat van de sensor, maar iets kleiner dan van APS-C reflexcamera’s, vormt de Canon G1X de absolute top in de wereld van de compactcamera’s.

Rijendik stonden de mensen voor de stands om de nieuwste camera’s ter hand te kunnen nemen.

De Panasonic DMC-FT4 is een stoere digitale camera waarmee je naast foto’s ook prachtige full HD video filmpjes kunt maken. De camera is speciaal ontworpen voor actief gebruik buiten en is voorzien van een geavanceerde GPS functie met meer dan een miljoen plaatsnamen, een handig kompas, een hoogtemeter en een barometer voor de gebruiker die van avontuurlijke activiteiten houdt. De Panasonic DMC-FT4 is waterdicht tot twaalf meter, vorstbestendig tot -10˚C, schokvast tot twee meter en daarnaast ook nog eens stofbestendig.

De Olympus OM-D heeft een treffende gelijkenis met de vroegere analoge OM-camera’s van dit merk. Deze camera met elektronische zoeker is spatwaterdicht door de speciale afdichtingen. Dankzij de constructie zonder spiegel is de OM-D net zo klein als een compactcamera. En dankzij de sensor, die net zo groot is als die van een Four Thirds-camera, en de uitwisselbare objectieven is de beeldkwaliteit vergelijkbaar met die van een digitale spiegelreflexcamera.

De nieuwe, 14 megapixel Olympus Tough TG-320 is bestand tegen schokken, water en kou zodat u er zorgeloos mee aan de slag kunt. De 3,6x optische groothoekzoomlens (28-102 mm in vergelijking met full frame) wordt beschermd door een schuif van gehard glas. De TG-320 beschikt over een dubbele beeldstabilisatie die vervormingen bij weinig licht of snel bewegende voorwerpen tegengaat. Tot de andere automatische hulpmiddelen van de TG-320 behoren i-Auto-functie en AF-trackingfunctie die er gezamenlijk voor zorgen dat zelfs in de meest hectische situaties mooie en haarscherpe opnamen worden gemaakt. Voor de creatievelingen biedt de TG-320 een 3D-onderwaterfunctie en tal van creatieve filters.

Met een dergelijk onderwaterhuis kun je je Olympus Tough nog verder mee onder water nemen.

De Nikon S30 is een 10,1 megapixel camera voor het gehele gezin met drievoudige zoom, vanaf omgerekend 29 mm. Het 6,7 cm grote lcd-scherm heeft 230.000 beeldpunten, de camera is weaterdicht tot een diepte van drie meter en stootvast. Naast foto’s maken kun je ook filmen in HD met deze camera.

De nieuwe 16 megapixel Pentax Optio WG-2 is waterdicht tot een diepte van twaalf meter (!), stootvast tot anderhalve meter hoogte, drukbestendig tot een druk van 100 kg en bestand tegen teperaturen tot tien graden onder nul. In de camera is een vijfvoudig zoomobjectief verwerkt vanaf 28 mm, rond het objectief zes led-lampjes geplaatst die gebruikt worden bij microscopische opnamen. Filmen is mogelijk in full HD kwaliteit.

De semi-professionele Pentax K-5 II en K-5 IIs vormen de nieuwe vlaggenschepen van dit merk bij de digitale reflexcamera’s. De camera’s zijn extra beschermd tegen de invloeden van water, stof en vorst. De APS-C beeldsensor heeft 16,3 megapixels, je kunt fotograferen in JPG en RAW, maar ook filmen in full HD. Het grote LCD-scherm is niet kantelbaar en heeft 921.000 beeldpunten. In de camera is een beeldstabilisator voor alle Pentax objectieven ingebouwd. De IIs uitvoering heeft geen lowpassfilter voor de grootste detaillering onder studio-omstandigheden.

De aantrekkelijker geprijsde Pentax K-30 heeft veel van de dezelfde kwaliteiten van de K-5, zo is ook deze 16 megapixel camera extra beschermd tegen de invloeden van water, stof en vorst. De K-30 heeft een snelle autofocus, ook bij opnamen met lange telelenzen. De camera wordt geleverd in diverse kleuren.

Polaroid is terug van eigenlijk niet weggeweest en komt onder meer met deze action cam.

Nog een action cam filmcamera van Polaroid die te zien was op de Photokina.

Je kunt je stek helemaal in beeld brengen door een camera onder deze bestuurbare helikopter te hangen…

De Fujifilm XP is eveneens een camera voor extreme omstandigheden. De 14,4 megapixel camera is beschikbaar in diverse aantrekkelijke kleuren, viervoudig beschermd (waterdicht tot tien meter, bestand tegen vorst, stofdicht en stootvast tot twee meter hoogte) en het Fujinon objectief heeft een vijfvoudige optische zoom (omgerekend 28 – 140 mm). De XP150 heeft ook een GPS-functie, er kunnen full HD films en panorama-opnamen met de camera gemaakt worden en het LCD-scherm is 6,9 cm groot.

De Photokina toont dat de wereld van fotografie aan elkaar hangt.

Ook in 2014 is er weer een Photokina in de Messe Köln. Website: www.photokina.com.