Na een ontzettend koud en lang voorjaar kwamen de vissen bij ons maar moeilijk op de kant. We gingen toch hetzelfde te werk als alle andere jaren en deden zelfs nog wat extra om onze vrienden tot een aanbeet te verleiden. We vingen onze vissen wel, maar normaal in het voorjaar waren er altijd wel droomsessies bij met maar weinig slaap en zeer veel karpers die hun weg maakten naar het landingsnet. Het weer heeft dit voorjaar een te grote veranderlijke factor gespeeld met grote verschillen in temperaturen en dit soms nog op dezelfde dag. Er ontstond dit jaar een heel raar paaigedrag, wat ik als visser nog niet eerder heb gezien. De vis was/is zo van slag door het wispelturige weer, dat de ene karper zijn kuit kwijt is en de andere het nog bij zich draagt met alle gevolgen van dien.

Vissen is genieten!

Onze buitenlandse trip verliep al net zo wispelturig als het weer hier. Het werd een trip vol met avontuur, met tegenslagen en een dikke blank. De Nissan Primastar draaide overuren en 3500 km vlogen ons om de oren. We reisden af richting Oostenrijk om daar 2 weken aan een bruut meer te vertoeven, maar helaas Oostenrijk kampte met een gesloten tijd. We vervolgden de weg dwars door Noord-Italië om van daaruit het Alpengebied van Frankrijk te betreden op jacht naar karper. Het gezegde ‘als alles tegen zit, zit ook echt alles tegen’ bleek maar weer eens waarheid… garde de pêche, paaiende karpers, smeltwater, sneeuw, rivieren die buiten de oevers traden, etc. Na een week zijn we afgedropen met de staart tussen onze benen, maar wat een avontuur hebben wij beleefd. Eén die altijd in ons geheugen zal blijven plakken.

Onze trouwe vriend!

Sinds we dit jaar als fieldtesters voor Vampire Baits uitkomen en Pro-staffer zijn van Karper-magazine, leek het of echt niks wilde lukken. Bij elke sessie bleven we echter positief en haalden we keer op keer alles uit de kast om onze beschubde vrienden op het droge te krijgen. De laatste maand begint het dan ook weer lekker te lopen en de mooiere exemplaren laten ook weer wat van zich zien. Ons motto is om altijd door te blijven gaan, wanneer je dan weer succes hebt is de voldoening alleen maar groter.

Knappe openwaterbuffel.

Wij hebben ons dit voorjaar vooral gefocust op de Magic Squid (zwart) en de Butter & Cream (geel), uiteraard van Vampire Baits. Dit bleek een goede combinatie, omdat de karper soms vol op het voer lag. Dit was goed te zien aan de groene drek die de karper loste als je hem in je handen had – zwart en geel samen maakt een aparte kleur groen zo leerden we na even Googlen.  De rigs die wij dit jaar in hebben gezet zijn de withy pool rig en een blowback rig met een line aligner. Wij hebben veel vertrouwen in deze rigs omdat de inhaking van zowel de whity pool als de line aligner subliem te noemen is. Het maakt dan ook niet uit waar we vissen, deze rigs zijn overal inzetbaar.

De systemen die veelal gebruikt worden door ons, zijn de zogenoemde running rigs. Het voordeel van dit systeem is dat het dressuur doorbrekend is, mits deze met een slappe lijn wordt gevist.

Afgelopen week viel eindelijk alles op zijn plek. Er werden tientallen karpers gevangen en helaas ook enkele gelost. Wij hebben het gevoel weer een beetje te pakken en gaan nu vooral doorvissen op het betreffende stuk water. Dit is toch wel het soort water wat onze interesse trekt; groot openbaar water vol plateaus, taluds, mosselbanken en stromingen, waar je bij veel doorzettingsvermogen zeer gewichtige karpers kunt vangen. Dit is dan ook onze drijfveer dit jaar om dit serieus met veel passie aan te pakken en er soms meerdere malen per dag tijd in te steken om zo weer wijzer te worden.

Voldoening na hard werken.

Nu we zo bezig zijn dit jaar, kunnen we nu ook echt gaan merken dat het met Vampire Baits zeker goed zit. De kwaliteit van het aas en het gebruik van zeezout als conserveringsmiddel is werkelijk een goede combinatie. Wij maken ook veel gebruik van de amino boosters, bait sprays en niet te vergeten de pop ups. In de pop ups zitten dezelfde bestandsdelen als in de boilie’s zelf, dus dat is voor onze vrienden ook alleen maar beter.

Een vrouw naar mijn hart.

Dit jaar staan er nog een aantal buitenlandtrips op de agenda,  zowel op zogenaamde betaalwateren als openbaar water. Wij hebben er dan ook superveel zin in en weten dan ook dat het dan weer hard werken is voor een positieve afsluiting. Achter alle droomsessies schuilen vele sessies waar je nooit wat over hoort, vissen is beleven en uiteraard genieten van het avontuur en alles eromheen.

Klein maar fijn!

Tight lines,

Dave de Jong & Melissa Kapteijn