Gelukkig geen 1 april grap, ik mag deze set daadwerkelijk gaan testen!Het is begin April als ik een oproep tegen kom op de Facebook pagina van Karper magazine. Wie wil de nieuwe Prologic R2L 3+1 beetmelderset testen luidde de vraag. Ik vis nu met de Prologic Senzora 3+1 en dit leek mij een uitgelezen kans om te zien wat Prologic verbeterd heeft aan deze nieuwe beetmelders. Op 1 april krijg ik reactie, ik ben de gelukkige! Gelukkig gaat het niet om een één april grap want de volgende dag wordt het pakketje al thuis afgeleverd. (Bekijk hier de video van deze Tackle test).

Tekst en foto’s: Alessandro Sempre

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Een parel van een volschub, net zo mooi als de te testen beetmelders?

De eerste indruk


De R2L set word geleverd in een degelijke koffer, ideaal voor als je op visvakantie gaat bijvoorbeeld. De eerste indruk die ik krijg als ik de koffer open doe is goed. Ik vind 3 mooie beetmelders, een ontvanger en voor elk een beschermhoesje. (Ook voor de ontvanger dus!).  In de praktijk gebruik ik het koffertje niet, maar bescherm ik de beetmelders door de meegeleverde hoesjes te gebruiken.

De beetmelderset wordt geleverd in een stevig koffertje.Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Leuk en aardig allemaal, maar nu waar het echt om gaat: de prestaties aan het water!

Oldskool


De beetmelders hebben een een oldskool feeling en uiterlijk, ze voelen stevig aan en ik vind het prettig dat ze een goed gewicht hebben. De beetmelders hebben elk een andere kleur, namelijk; groen, rood en blauw. Koop je de 4+1 set? Dan komt er nog een gele beetmelder bij. De beetmelders hebben standaard geïntegreerde snag ears van een halve centimeter lang. Draai deze een halve slag naar buiten en je kunt de snag ear met een centimeter verlengen. Het is handig dat de snag ears zijn ingebouwd zodat je ze altijd bij je hebt, maar je bent wel altijd gebonden aan deze standaard snag ears. Zoals we mogen verwachten zijn de set en de ontvanger 100% waterdicht en krast de behuizing niet snel zodat je onderdelen lang mooi blijven.

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Een oldskool uiterlijk, maar wel waterdicht en krasvast.

Power


De beetmelder heeft een grote power button en drie functieknoppen waarmee  je de beetmelder kunt afstellen aan je persoonlijke voorkeur. Volume, toon en gevoeligheid zijn de functies die je kunt instellen, elke functie heeft 10 standen waarbij stand 10 van de volume knop trillen betekend. Het volume van de ontvanger stel je af op de ontvanger zelf, hier vind je ook een memory functie waarmee je kunt terugzien welke beetmelder als laatst alarm heeft geslagen. Er zitten twee leuke extra opties op de ontvanger. Een druk op de knop van de ontvanger maakt van je reciever een kleine zaklamp die je s’nachts van het eerst nodige licht voorziet.  Daarnaast kun je ervoor kiezen om de ontvanger op een bankstick te draaien  zodat je hem op een vaste plaats in je bivvy of rond je kampement kunt zetten, over nagedacht! De beetmelder en ontvanger werken allebei op een 9 volt blok batterij. De beetmelder en de ontvanger zet je aan door middel van de grote powerbutton. Bij het aanzetten ontvang je een hoog geluid en bij het uitzetten een lage toon. Zo weet je zeker of je de beetmelder aan, of juist uit zet!

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

´Op het droge´ doorstaan de R2L beetmelders mijn tests glansrijk, tijd om te vissen!

R2L


R2L staat voor react to light. Het signaal van een bewegende lijn wordt opgepikt door een infrarood sensor en omgezet in een alarmindicatie. Prologic heeft de afgelopen drie jaar aan dit nieuwe energie besparende systeem gewerkt.De infrarood sensor detecteert zowel een teruglopende als een oplopende lijn. Door middel van 2 led kleuren op de ontvanger en beetmelder zie je of je te maken hebt met een run of een terugzakker. Wit is de kleur voor een terugzakker, als de LED oplicht in de kleur van de beetmelder dan betekent dat maar één ding: een RUN!
Bij stand 0 van de gevoeligheid wordt een lijnbeweging van 0,2 cm omgezet in een alarm, in stand 10 wordt er pas alarm geslagen bij een beweging van 5,65 cm. Daartussen kun je de melder finetunen om de gevoeligheid aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Het geluid van de beetmelders klinkt solide en herkenbaar en lijkt best veel op het geluid dat ik gewend ben van de Prologic Senzora.

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Het geluid is vertrouwd voor mij, heerlijk!

De ontvanger


Een belangrijk component als je een  +1 set koopt is natuurlijk de ontvanger. De ontvanger heeft zoals eerder genoemd een aantal leuke functies; schroefdraad voor fixatie op een bankstick, mini zaklampje, beschermhoesje en de memory functie. Gelukkig blinkt de R2L ontvanger ook uit in zijn belangrijkste functie het verlengen van je alarmsignaal. Volgens Prologic heeft de ontvanger een bereik van 150 meter. In de meeste gevallen zul  je dit niet nodig hebben en is het verstandiger om dichter bij je hengels te zitten. Die 150 meter wordt op open terrein zonder obstakels makkelijk behaald. Ik ontving tijdens mijn testsessies  altijd signaal, ook op de de 3 ‘bonus’  hengel die meestal een stukje verderop, of verscholen tussen de bosjes stond. Kortom: prima ontvangst op afstand en weinig vertraging  tussen het alarm aan de oever en de sounderbox.

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Prologic R2L staat voor ‘React to light’, maar zijn deze beetmelders ook zo snel als het licht?

Conclusie


Het was een feestje om deze beetmelders te testen. Ik heb zeer lekker gevist met deze set en een paar mooie schubbenvrienden weten te strikken. Geen storingen gehad, de ontvanger werkte in alle weersomstandigheden en de verschillende instellingen zorgen ervoor dat je deze set in elke situatie kunt inzetten. De nachtverlichting wordt automatisch geregeld door een sensor en een apart lampje dat helaas niet erg fel schijnt. Samen met de snag ears, die je niet volledig kunt inschuiven, vind ik dat minpunten van deze Prologic R2L set. Deze beetmelderset maakt mijns inziens alle verwachtingen waar en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. De 3+1 set is verkrijgbaar vanaf €239,95 en voor de  4+1 betaal je €329.95. De functionaliteiten van de R2L en het strakke uiterlijk zullen denk ik bij veel karpervissers in de smaak vallen!

Prologic R2l beetmelder set Tackle test karpermagazine

Als je het mij vraagt biedt deze set alles waar een karpervisser om kan vragen!