m_K102_001_Cover Karper 102_001_LR15

Carp Zwolle staat voor deur en dat is toch altijd weer een feest om naar uit te kijken! In Karper 102 daarom ook ruim aandacht voor nieuwe producten die op de beurs te bewonderen zijn en spectaculaire beursacties. Carp Zwolle staat ook bekend als ‘seasons kickoff’, de aftrap voor hopelijk weer een prachtig karperjaar. Plannen worden gesmeed, gezamenlijke sessies afgesproken, laat het voorjaar maar komen! In dit nummer meer dan genoeg inspiratie om gelijk vol van start te gaan. Dicht bij huis op je ‘thuiswater’ of juist over de grens voor een onvergetelijk avontuur.

Karper 102 ligt vanaf 26 januari in de winkel of bestel hem online op:

www.beetshop.nl/vis-magazines/karper

WINTEROBSERVATIES: DE VISSER GECONDITIONEERD, DEEL 2

In het voorgaande deel in Karper 101 liet Boudewijn Margadant al zien dat er winst valt te behalen door je kennis te vergroten van zoveel mogelijk factoren die van invloed zijn op jouw visserij: materiaalkeuze, maar zeker ook je aanpak en kennis van de karper. Bij het vergaren van praktijkkennis spelen zijn GoPro en Waterwolf (onderwater) camera’s een belangrijke rol.

m_Winterobservaties, Boudewijn Margadant

Mede door deze camera’s in te zetten heeft Boudewijn onder meer een beter beeld kunnen vormen van diverse taludranden…. en ‘holding area’s’ waar de karpers graag vertoeven in de wintermaanden!

Kijk hier alvast voor een paar spraakmakende onderwaterfilmpjes van Boudewijn:

https://youtu.be/ZoUhNfQwgQo

https://youtu.be/lQfyrkxeZW4

https://youtu.be/vOMMkh8tS1Q

JEZERO SUMBAR: KROATISCH BAKKENWATER

m_Jezero Sumbar, Mario Gijbels

De monsterkarpers van Rainbow en Euro Aqua hebben de afgelopen jaren heel wat stof doen opwaaien, maar het lijkt er sterk op dat Jezero Sumbar in Kroatië in hetzelfde illustere rijtje van ‘bakkenwateren’ komt te staan! Op Jezero Sumbar zou een dertigtal vissen van boven de 30 kg zwemmen en twee van boven of rond de 40 kg! Dat zijn natuurlijk waanzinnige cijfers en de waarheid weet je natuurlijk pas als je er zelf op ontdekking gaat en het zelf gaat ondervinden. Dat deed Mario Gijbels, samen met vismaten en Dreambaits teamleden, afgelopen jaar. De eerste sessie verliep niet volgens plan, maar de laatste herfstsessie kwamen er heel wat dikke bakken op de mat!

WINTERGELUK: JEUGDIG ENTHOUSIASME

m_Wintergeluk Remond van Dijk

Jasper, 10 lentes jong en nu al ‘vergiftigd’ met het karpervirus, wilde dolgraag een keer een heuse winterkarper vangen. Hij ging samen met Remond van Dijk, prostaffer van Karper en Shimano, op pad en dat werd een zonovergoten winter(mid)dag met een gouden randje! De missie was al snel geslaagd, maar natuurlijk hoopten ze op meer. Jasper ging aan het eind van de dag met een glimlach van oor tot oor naar huis. Priceless!!

KARPERVIRUS: TOT HET ‘UITERSTE’…

Karpervissen is populair onder jong en oud en je ziet ook steeds meer vrouwen aan de waterkant zitten. Meestal gaat het dan wel om vrouwen/vriendinnen van karpervissers die voor de gezelligheid een dagje of nacht meegaan en soms zelfs samen met partner een hele week ‘afzien’ tijdens een buitenlandse trip. Maar vrouwen die er (ook) alleen op uit trekken en ook nog eens bloedfanatiek zijn… die zijn er maar weinig!

m_Karpervirus, Mandy Zupansic

Mandy Zupansic is een van die weinige. Het karpervirus heeft bij haar ongekend toegeslagen en zij is dan ook niet van de waterkant weg te slaan, ondanks de nodige fysieke problemen. Een doorzetter, een bijter die heel wat mannelijke collegavissers jaloers maakt met haar opzienbarende vangsten!

GORILLA’S IN THE MIST: VREETORGIE BIJ VOLLE MAAN

m_Gorilla's in the mist, Mark Pansar (2)

Het is de derde Frankrijktrip die Mark Pansar onderneemt. Drie maanden van tevoren neemt hij de beslissing om de laatste sessie van het jaar alleen op pad te gaan. Een weg die hij alleen wil bewandelen. Pas eind oktober kan hij zijn bus volladen. Misschien wel te laat, wie weet!? Het wordt een sessie met volle maan en dikke mist… maar ook een sessie om niet snel te vergeten!

PLATFORMVISSEN: ‘BOOTVISSEN’, THE NEXT LEVEL

m_Platformvissen, Richard van den Broek

De laatste jaren zie je een groot aantal vissers steeds meer hun visserij beoefenen vanaf een boot. Waar dit vroeger alleen was weggelegd voor de diehard improviserende karpervissers zijn er tegenwoordig al diverse botenbouwers die een boot helemaal naar (luxe) wens van de visser afbouwen. Dat aan het bootvissen een aantal nadelen kleven zal eenieder bekend zijn, toch zijn er ook vele voordelen, en om hier het maximale uit te halen is de firma Raptor Boats nog een stapje verder gegaan… met opblaasbare platforms. Met recht je eigen, mobiele karpereiland!

DOORDACHT VOEREN: SAMEN STA JE STERK!

m_Doordacht voeren Thomas van Gestel

Een gedegen voercampagne kan echt het verschil maken. Toch klinkt het allemaal makkelijker dan het vaak is. Voeren is namelijk meer dan zomaar een aantal kilo’s op geregelde tijden in het water gooien. Het opbouwen van een stek of het aanvoeren van verschillende stekken, zonder dat je bij een andere visser in het vaarwater zit, wordt steeds lastiger. Een doordachte aanpak is tegenwoordig een absolute noodzaak. Er moet wel degelijk een strategie achter zitten en verschillende hoeveelheden hebben verschillende invloeden gedurende verschillende jaargetijden. Dat geldt zeker voor de periode naar de winter toe, zo weet Thomas van Gestel uit ervaring.

LANGE NACHTEN: ‘BIBBEREN’ AAN EEN FRANSE RIVIER

m_Lange nachten, Joachim Stelma

Vaak wordt het late najaar terecht als beste karperseizoen gezien. Wanneer de karpers merken dat de watertemperatuur daalt gaan ze reserves aanleggen om de winter mee door te komen en dan zijn het vaak de groter vissen die het langst en actiefst blijven azen… Met dat in gedachten reisde Joachim Stelma samen met vismaat Chris weer vol goede moed en vertrouwen af naar enkele rivieren in het zuiden van Frankrijk. Maar resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor succes, zo bleek ook nu weer. Maar het doorzetten werd beloond. Ondanks de lange, bitterkoude nachten!

ROB’S TOP RIGS: 1. DE ‘REVERSE COMBI RIG’

m_Rig talk Rob's top rigs, Rob Hughes

Er zijn maar weinig mensen te vinden die zoveel van de onderwaterwereld afweten als Rob Hughes. Als duiker, schrijver, bondscoach van het Engelse karperteam en tweevoudig wereldkampioen vroegen we hem wat de top 3 is van zijn favoriete rigs. We trappen in Karper 102 af met zijn versie van de ‘reverse combi rig’.

Wil je een Fox end tackle pakket winnen om deze supereffectieve rig te knopen? Kijk dan snel op www.facebook.com/Karpermagazine/!

BEARS LAKE: LOSSE VOORJAARSAANPAK

m_Losse voorjaarsaanpak, Felix van der Marel

Ergens in februari staat het zweet op het voorhoofd van Felix van der Marel. Hoezo dat? Omdat hij dat altijd heeft zodra het voorjaar om de hoek komt kijken. Gezonde spanning en stress willen hem doen vissen, buiten zijn, zelfs als hij niets weet te vangen. Herkenbaar? Maar waarheen? Uiteindelijk valt zijn oog op een klein, ondiep water in het zuidoosten van Frankrijk: Bears Lake. Eind april moet daar wel een visje te vangen zijn, toch? Maar de karpers lieten zich daar niet zomaar foppen door Felix!

Veel lees- en kijkplezier!

Arnout Terlouw