Blue Planet II, vanaf 28 december om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

Blue Planet II, vanaf 28 december om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.Opnieuw worden we met Blue Planet meegenomen op een adembenemende reis onder de waterspiegel. Zestien jaar hebben we erop moeten wachten, maar vanaf 28 december is Blue Planet II dan ook in Nederland te zien op NPO 1. We zien hoog opspringende vissen die vogels vangen, vreemde octopussen in de Zuidelijke IJszee en een verbazingwekkend intelligente vis mét gereedschap.

Hoewel zo’n 70% van het aardoppervlak bedekt is met water, is pas 10% van onze oceanen is onderzocht.

Hoewel zo’n 70% van het aardoppervlak bedekt is met water, is pas 10% van onze oceanen onderzocht.De grote wereldzeeën bevatten nog veel geheimen. “De makers van Blue Planet II brachten meer dan 1500 dagen door op zee en filmden ruim 6000 uur onder water”, vertelt EO-eindredacteur Jenny Brinksma. “Met behulp van de modernste duik- en onderzee-technologieën, krijgen we een geweldig beeld van de diversiteit van onze oceanen.”

Nieuwste technieken

Voor het filmen van Blue Planet II zijn de meest moderne duik- en cameratechnieken gebruikt.

Voor het filmen van Blue Planet II zijn de meest moderne duik- en cameratechnieken gebruikt.Bijvoorbeeld ‘extreme low light’ onderwater camera’s, ultra-HD drones en bemande onderzeeërs die tot 1000 meter onder water kunnen. Speciaal voor de serie is een ultra-HD ‘mega dome’ camera gebouwd; een bol van 24 inch doorsnee, waarmee tegelijk boven èn onder water in focus gefilmd kon worden. Met een ‘rebreather’ duikuitrusting kon het team uren geluidloos onder water blijven en filmen zonder de vissen te verstoren met bubbels.

Geraakt

De verhalen over het leven van dieren in Blue Planet II zijn herkenbaar, bijna menselijk.

De verhalen over het leven van dieren in Blue Planet II zijn herkenbaar, bijna menselijk.Deze ‘stories’ zijn niet bedacht en geregisseerd. Mark Brownlow, zoöloog en BBC-producer van de serie, legt uit dat hij verhalen op het spoor kwam door te praten met onderzoekers, wetenschappers en bijvoorbeeld lokale vissers. De BBC-crew heeft een jaar gebruikt voor dit vooronderzoek. Vervolgens heeft het team drie jaar gebruikt om de meest intrigerende verhalen in beeld te brengen. “It was a labor of love”, aldus Mark Brownlow.

“What we’re filming is so recognizable, that we can’t help being moved”. (“Wat we filmen is zo herkenbaar, dat we niet anders kunnen dan erdoor geraakt te worden.”)

“What we’re filming is so recognizable, that we can’t help being moved”. (“Wat we filmen is zo herkenbaar, dat we niet anders kunnen dan erdoor geraakt te worden.”)Blue Planet II, vanaf 28 december 20.30 uur, bij EO op NPO 1.
Voice-over Peter Drost zal de uitzendingen voorzien van Nederlandstalig commentaar.

Voice-over Peter Drost zal de uitzendingen voorzien van Nederlandstalig commentaar.