Pop-ups zijn niet meer weg te denken binnen de huidige karpervisserij. Loop maar eens je lokale hengelsportzaak binnen en je ziet schappen vol met drijvende balletjes in uiteenlopende kleuren, afmetingen en smaken. Ik denk niet dat er nog karpervissers zijn, die de afgelopen jaren geen pop-up hebben gebruikt in welke hoedanigheid dan ook. Deze drijvende, vaak felgekleurde aasjes zijn verantwoordelijk voor de vangst van vele duizenden karpers! 

Tekst en foto’s: Leon Bartropp

Ik ben erg kritisch over welke pop-ups ik gebruik. Ik wil er namelijk zeker van zijn dat deze een lange tijd, zelfs dagenlang, hun drijfvermogen behouden en gebruik het liefst pop-ups die qua smaak en kleur niet van mijn voerboilies te onderscheiden zijn. Zeg nu zelf: Wat is er leuker dan zelf je eigen pop-ups te maken? Natuurlijk bestaan er kant-en-klare pop-up mixen, maar mijn favoriete manier om dit te bewerkstelligen is het gebruik van kurken balletjes. Ik zal je laten zien hoe dit precies in zijn werk gaat.Om de perfecte pop-up te maken, dien je te beschikken over een aantal producten. Ten eerste heb je wat eialbumine nodig, deze is te koop in de meeste hengelsportzaken of kan anders via internet ergens worden gekocht. Eialbumine zorgt bij een dosering van ongeveer 10% van het totale gewicht van mix voor een harde buitenmantel van de pop-up. Ten tweede heb je een basismix nodig, aangevuld met eventuele zoetstoffen en flavours. Ten derde is een roltafel een handig hulpmiddel. Dit is niet noodzakelijk, maar voor een perfecte ronde pop-up kun je eigenlijk niet zonder. En ‘last but not least’, kurken balletjes, die iets kleiner van diameter zijn dan de beoogde grootte van de pop-ups. Om bijv. een 15 mm pop-up te maken, gebruik je een kurken balletje van 12 mm.De droge basismix halen we eerst door een zeef om zo de grove deeltjes eruit te filteren. Dit zal het rollen van het deeg in de laatste fase vergemakkelijken. Na het zeven van de basismix voegen we eventueel andere droge ingrediënten toe.Weeg de hoeveelheid mix en voeg 10% eialbumine toe. Wanneer je echt hard aas wilt creëren, dan kun je het percentage opschroeven tot maximaal 15 %.Voeg in een kom de eieren, flavours, zoetstoffen en eventuele andere (vloeibare) attractors samen, totdat deze goed zijn verdeeld.Voeg vervolgens de droge mix beetje bij beetje toe en kneed totdat je deeg een zodanige stevige consistentie heeft bereikt, dat het klaar is om te rollen.Neem een kurken balletje en vouw een klein stukje van het deeg eromheenMijn voorkeur gaat uit naar een roltafel om zo het gewenste formaat te rollen. Na enige oefening ben je zelf in staat de verhouding deeg tot het formaat kurk in te schatten.Leg alle gerolde pop-ups op een doek uit totdat je er genoeg hebt.Breng een pan met water aan de kook en gooi de pop-ups in de pan (niet teveel tegelijk!). Afhankelijk van de gewenste hardheid kook je de pop-ups 1 tot 2 minuten lang.Laat ze afkoelen op een andere droge doek. Ik kan je aanbevelen om ze vervolgens een paar dagen te laten drogen in een warme omgeving.Eenmaal goed gedroogd, bewaar ik de pop-ups in een potje, eventueel nog voorzien van een kleine extra hoeveelheid van mijn favoriete vloeibare flavours/attractors en schud het geheel goed door elkaar. De pop-ups zijn nu klaar voor gebruik.Ideale pop-up rig

Pop-ups kunnen op verscheidene manieren worden gebruikt, maar de twee meest populaire zijn als ‘single hookbait’ en in combinatie met een zinkende boilie om zo een snowman te bewerkstelligen. Er zijn veel verschillende pop-up rigs voorhanden, zoals de ‘choddy’ en de ‘hinged stiff link’. Hoewel ik beide bovengenoemde rigs wel eens gebruik, gaat mijn voorkeur uit naar de zogenaamde multi-rig, vele jaren geleden ontwikkelt door Mick Kavanagh. De multi-rig is zeer eenvoudig te maken. Op de foto’s kun je stap voor stap zien hoe je deze rig knoopt. De foto’s spreken voor zichzelf en laten zien hoe eenvoudig deze onderlijn te knopen is. Probeer hem maar eens en je zult verrast worden door zijn effectiviteit!

Maak met een achtknoop een ruime lus in de gecoate braid.Strip vervolgens zo’n 2,5 cm weg boven de lus.Steek de lus door het oog van de haak (in dit geval een FOX Armapoint SR) en een rig ringetje en haal vervolgens de haakpunt door de lus.Bevestig de pop-up met een elastiekje of wat flosdraad aan het rig ringetje en voorzie het gestripte gedeelte van een loodje, sinker of wat kneedlood. Klaar is kees!