Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak. Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een zeer effectieve rig die uitsluitend met pop-ups wordt bevist: de Withy Pool Rig

Tekst en foto’s: Radek Filip

De Withy Pool Rig dankt zijn naam aan het bekende Whity Pool meer in Engeland.Tijdens een vruchteloze sessie op het uiterst lastige Withy Pool Lake vond uitvinder Steve Renyard dat het tijd was voor een andere aanpak, niet wetende dat daarmee direct een bijzonder populaire rig geboren was. De Withy Pool Rig is onmiskenbaar te herkennen aan de lange, kenmerkende ronding die middels een stukje krimpkous wordt gecreëerd. Dit geeft de Withy Pool Rig, die in de volksmond ook wel de ‘bananenrig’ genoemd wordt, formidabele draai- en prikeigenschappen. Zeker waar sprake is van een hoge hengeldruk kan de Withy Pool voor verrassende resultaten zorgen. Toch kent deze onderlijn ook zijn nadelen. Zo is het niet aan te raden om de Withy Pool Rig zomaar uit te werpen zonder het gebruik van een compact pva-zakje. Beter is het om deze rig uit te varen, aangezien je dan zeker weet dat alles mooi op de bodem goed komt te liggen. Dat is bij de Withy Pool Rig namelijk wel een vereiste!

Voor het knopen van een Withy Pool Rig heb je de volgende items nodig: boiliestoppers, anti-tangle sleeves, een scherpe wide gape haak, schaartje, pop-ups, een boilienaald, knopentester, gecoat onderlijnmateriaal, krimpkous, tungsten putty en natuurlijk een loodgewicht.1. Knip een stuk gecoat onderlijnmateriaal van ongeveer 25 cm af. Een zogenaamde ‘braid cutter’ is hierbij een ideaal hulpmiddel.2. Knoop een hairlusje door middel van een dubbele knoop.3. Schuif de haak (in dit geval een Wide Gape maatje 6) over de onderlijn.4. Bevestig de haak door middel van een knotless knot. Laat hierbij ongeveer 1,5 cm over tussen de hair en het haakaas.5. Schuif een volledige krimpkous over de onderlijn en de haak. Houd hierbij de diameter zo klein mogelijk. Dit zorgt voor een mooie, strakke afwerking.6. Verhit nu de krimpkous met een aansteker of beetje stoom, totdat deze volledig is gekrompen.7. Buig vervolgens direct de krimpkous in een hoek van ongeveer 45 graden.8. Gebruik vervolgens je nagels om net onder de kripkous een klein stukje van de coating van de onderlijn weg te strippen. 2 cm is meer dan genoeg.9. Het strippen van de onderlijn zal een kleine verdikking op de onderlijn creëren, waar je prima klein beetje putty omheen kan kneden, wat nodig is als verzwaring om de pop-up op de bodem te houden.10. Nu kan de pop-up op de hair worden gezet.11. Zorg ervoor dat de pop-up niet te ver van de haakbocht verwijderd is.12. Schuif vervolgens een anti tangle sleeve over de onderlijn en knoop een lus d.m.v. een achtknoop.13. Wanneer de knoop getest is kun je overgaan tot het bevestigen van het loodsysteem en de quick change swivel. Laatstgenoemde knoop je uiteraard aan je hoofdlijn.14. De Withy Pool Rig is nu klaar!15. Deze schub, afkomstig van een bijzonder lastig water had geen antwoord op de effectiviteit van de Withy Pool Rig.