Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak. Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een zeer eenvoudig, maar desalniettemin effectieve rig: de ‘Multi Rig’.

Tekst en foto’s: Radek Filip

De Multi Rig is wat mij betreft een echt ‘pop-up rig’, maar er zijn ook enkele karpervissers die deze onderlijn inzetten i.c.m. bodemaas.De Multi Rig is ontworpen door Mike Kavanagh, maar staat tevens bekend als de ‘Johnny Mac Rig’, omdat Johnny ontzettend succesvol met deze onderlijn is geweest. Het voornaamste voordeel van de Multi Rig is de mogelijkheid om de haak binnen no-time te vervangen, iets wat doorgaans niet mogelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat de Multi Rig uit een eenvoudige lusverbinding bestaat. De mogelijkheid om de haak te vervangen neemt vanzelfsprekend allerlei voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld van haakmaat of type variëren, afhankelijk van waar de omstandigheden op dat moment om vragen. Het knopen van de Multi Rig is daarnaast ook nog eens een fluitje van een cent!

0

Dit is wat je nodig hebt om de Multi Rig te knopen: boiliestoppers, bait elastiek, quick change swivels, anti tangle sleeves, een scherpe haak, een schaartje, pop-ups, boilienaald, een knopentester, lood, gecoat onderlijnmateriaal, rig rings en tungsten putty.1. Knip een stuk onderlijnmateriaal van ongeveer 25 cm af en creëer vervolgens een lus middels een overhandse knoop.2. Knip het uiteinde van de lus af.3. Schuif nu de haak (in dit geval een wide gape maatje 6) als volgt over de lus.4. Schuif nu een rig ring over de lus, richting de rug van de haak.5. Schuif de lus vervolgens over de haakpunt.6. Je kunt nu de rig ring van een bait elastiek voorzien.7. Het is nu tijd om de pop-up te monteren. Let daarbij goed op dat deze mooi door het midden is geregen.8. Bevestig het haakaas vervolgens op deze manier op het elastiekje.9. Uiteraard sluit je het geheel af met een boiliestopper.10. Strip een stuk van ongeveer 1 cm van de coating af, direct onder de knoop van de lus.11. Het verdikte deel van de onderlijn biedt vervolgens een prima mogelijkheid om de Multi Rig van een klein beetje putty te voorzien.12. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn en schuif de anti tangle sleeve over de onderlijn.13. Zoals altijd test je de knoop van tevoren goed met een knopentester.14. Je kunt de onderlijn nu aan de quick change swivel bevestigen. Laatstgenoemde wordt uiteraard aan de hoofdlijn vastgemaakt.15. De Multi Rig is nu klaar! Het lusje geeft het haakaas bijzonder veel bewegingsvrijheid, hetgeen de prikeigenschappen van de onderlijn drastisch doet verbeteren! 

16. Een van de vissen die ik dankzij de Multi Rig wist te strikken. Na 2 ‘schijnaanbeten’ besloot ik voor een iets grotere haak te gaan. 5 minuten later was het raak.