Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak. Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een zeer eenvoudige en doeltreffende rig voor het vissen met pop-ups: de ‘D-Rig’!

Tekst en foto’s: Radek Filip

De D-Rig dankt zijn naam aan de D-vormige hair, vaak voorzien van een ringetje.De D-Rig wordt in verhouding niet veel gebruikt en dat is gezien zijn vele, positieve eigenschappen best vreemd. Om te beginnen zorgt de D-Rig dankzij de bewegingsvrijheid van het aas voor optimale draai- en prikeigenschappen en zul je deze onderlijn zelden in de war gooien. Daarnaast is een D-Rig van fluorocarbon bij helder water een uitstekende keuze en is hij ook nog eens vrij eenvoudig te knopen.

Een D-Rig van fluorocarbon zal ook in helder water nauwelijks zichtbaar zijn.Dit heb je nodig om een D-Rig te maken: boiliestoppers, een aansteker, rig rings, bait elastiekjes, quick change swivel, anti-tangle sleeves, een scherpe wide gape haak, schaartje, een pop-up boilie, boilienaald, knopentester, loodgewicht, lead clip, fluorocarbon (25 lbs in dit geval) en een klein beetje putty of een loodhageltje.1. Knip een stuk fluorocarbon van ongeveer 25 cm af.2. Schuif de wide gape haak op de onderlijn.3. Bevestig de haak middels een knotless knot. Laat hierbij ongeveer 5 cm over voor het maken van de hair.4. Schuif een rig ring over de hair.5. Steek het uiteinde van de hair nu terug door de achterkant van het oog van de haak. Er ontstaat nu een D-vormige hair.6. Brand nu voorzichtig het uiteinde van het fluorocarbon weg met een aansteker. Hierdoor ontstaat een bolletje die de D-hair op zijn plek zal houden. Tip: Echt flurocarbon zal bij het branden zwart kleuren. Laat je dus niet foppen!7. Zorg ervoor dat de D-vormige hair niet te groot wordt. Dit formaat is prima.8. Bind nu een elastiekje aan de rig ring. Deze zullen we gebruiken om het haakaas te bevestigen. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een zogenaamde ‘bait screw’.9. Schuif nu voorzichtig het drijvende haakaas (in dit geval een pop-up) over het elastiekje. Trek niet te hard, want dan zal het elastiekje breken.10. Schuif vervolgens een boiliestopper in de lus van het elastiekje om de boilie op zijn plaats te houden.11. Knijp nu een loodhageltje op de onderlijn om je pop-up op de bodem te houden. Test dit altijd van tevoren!12. Schuif nu een anti tangle sleeve over de andere kant van de onderlijn.13. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn en knip het uiteinde af.14. Test de knoop van de lus van tevoren goed met je knopentester!15. Wanneer de knoop getest is kun je overgaan tot het bevestigen van het loodsysteem en de quick change swivel. Laatstgenoemde knoop je uiteraard aan je hoofdlijn.16. Viola, de D-Rig is een feit!Deze spiegelkarper bood aardig wat strijd, maar de D-Rig gaf geen krimp!