De befaamde Utrechtse Hengelsport en Visbotenbeurs, die afgelopen jaar haar tienjarige jubileum vierde, blijft behouden voor Utrecht. Die verheugende mededeling kon eindelijk officieel bevestigd worden door organisator Dirk Drent van DRT Events. Het evenement zal dit jaar plaatshebben in de Jaarbeurs van Utrecht en duurt drie dagen; van 30 november tot en met 2 december 2012.

Vorig jaar al zag het er naar uit dat de hengelsportbeurs de tien jaar niet vol zou maken in de Veemarkthallen, waar het zeer succesvol onderdak vond gedurende die jaren. Het verdwijnen van de hallen om ruimte te maken voor nieuwbouw leek een kwestie van tijd en het was slechts de traagheid in de besluitvorming die de beurs de kans gaf het tweede lustrum te vieren. Bij het zoeken naar andere locaties die aan dezelfde eisen konden voldoen, werden Den Bosch en Houten genoemd. Die laatste plaats, onder de rook van Utrecht langs de A27, bood met zijn Expo nog de meeste kans. Op het laatste moment viel deze optie echter af vanwege een onzekerheid aangaande een verbouwing. Drent verduidelijkt dat een beurs voor de hengelsport ruimte nodig heeft, ook in de hoogte. Denk alleen al aan demonstraties met meterslange vaste hengels, het oefenen met vliegenhengels en de hoogte van sommige stands. “De Jaarbeurs bood in dat opzicht meer zekerheid,” aldus Drent. “Komt nog eens bij dat de bereikbaarheid van de Jaarbeurs prima is; dat de standhouders hun stands een zeer goede uitstraling kunnen geven en ook dat er ruimte is voor groei de komende jaren met een huidig oppervlak van 16.000 tot 17.000 m².”De Jaarbeurs biedt DRT Events daarmee een tentoonstellingsoppervlak dat anderhalf keer groter is dan de ruimte die de beurs in de Veemarkthallen kreeg. Al met al voldoende argumenten voor Drent om de knoop door te hakken. Volgens hem heeft de beslissing al direct positieve gevolgen door de toezegging van verschillende groothandels om op de Jaarbeurs hun stands op te bouwen. Ook heeft hij er vertrouwen in dat de bijzondere ‘Utrechtse’ sfeer van de eerdere beursedities behouden zal blijven in de centraal gelegen Jaarbeurshallen. Dat er ditmaal door de bezoekers parkeergeld betaald zal moeten worden (drie euro per uur met een maximum van twaalf euro – een online bestelde parkeerkaart kost € 7,50) , mag volgens Drent geen beletsel vormen. “Veel mensen rijden met meerdere personen in één auto. Als je dan de kosten deelt, is dat geld te verwaarlozen. Bovendien verwacht ik dat nu een groter deel van de bezoekers per openbaar vervoer zal komen, met het Centraal Station op loopafstand.” Een uitspraak over de hoogte van het entreekaartje en eventuele combinatiekortingen met parkeren kon Drent nog niet doen, daarover vinden nog onderhandelingen plaats. De openingstijden van de beurs zijn dagelijks van 10 tot 17 uur op zowel 30 november, 1 december als 2 december.

Verdere ontwikkelingen en nieuws over standhouders, demonstraties, activiteiten en parkeren zijn te volgen op www.hengelsportbeurzen.nl en www.jaarbeursutrecht.nl.