Na de vaak noodzakelijke winterstop staat iedereen weer te popelen om zijn eerste sessie van het jaar aan te vangen zodra het zonnetje aan kracht wint en de eerste lente-achtige dag zich meldt. Dan zijn we niet meer te houden, de drang om te vissen wordt te groot!

Klaar voor een vangst in het vroege voorjaar!

Goed voorbereid het vroege) voorjaar in!Wegens een vakantie naar het verre oosten met zon, zee en verbrande schouders, ontluikten deze gevoelens bij mij pas eind februari. Als die langverwachte eerste sessie in het vroege voorjaar eindelijk dan gepland is, wil je natuurlijk wel dat alles tiptop is voorbereid, de puntjes moeten op de ‘i’ staan, toch?

TO DO LIJSTJE

Tijdens het werk dwalen mijn gedachten af naar het water en alles wat me thuis nog te wachten staat in de aanloop daar naartoe. Ik maak daarom graag een ‘to do’ lijstje. Net als een gewaarschuwd man, is een voorbereid man er twee waard!

– Stekken verkennen

– Vergunning regelen

– Molens een opknapbeurt geven

– Nylon vervangen

– Aas koken/voorbereiden

– Rigs checken/aanvullen

1. STEKKEN VERKENNEN


Als je nog niet kan vissen, om welke reden dan ook, is het altijd een goed idee om je stekken al eens te verkennen. Zijn deze nog toegankelijk? Hoe hoog staat het waterpeil nog? Wordt er al gevoerd door andere vissers?

Vaak aan het water zijn, loont!

Vaak aan het water zijn, loont. Vroeg of laat!2. PAPIERWERK


Het nieuwe jaar brengt onvermijdelijk nieuwe verplichtingen mee wat betreft vergunningen en visverloven. Wij karpervissers weten na een winter vol beurzen of avonden op café perfect waar we zullen vissen dit jaar, dus dit is een kwestie van bestellen en swipen met de bankkaart. In deze tijden van technologische revolutie, kan dat trouwens vaak online, wat ons heel wat tijd en kilometers bespaart.

 3. SCHOONMAAKBEURT


Na een volledig jaar hardcore karpervissen in weer en wind, dag en nacht, in binnen- en buitenland, houd je nog geen vacuumverpakte kleenex schoon. Daarom neem ik op een vrije zondagnamiddag mijn materiaal eens goed onder handen. Hengels worden gepoetst met een sopje, molens worden uit elkaar gehaald en gesmeerd en de tackle box wordt zandvrij gemaakt en opnieuw gesorteerd.

Molens smeren

Molens smerenWinterschoonmaak

WinterschoonmaakEen goede tip voor het schoon krijgen van een schepnet, is deze enkele dagen buiten op het gras te leggen. Alle hinderlijke geur zal hierdoor verdwijnen.

4. NIEUW NYLON


Deze voorjaarsschoonmaak is daarenboven ideaal voor het controleren van je materiaal. Zeker de nylon op je molen is vaak aan vervanging toe na een jaar intensief vissen. Berg daarom je molens op in een droog foedraal of molentas, zodat de nylon niet een hele winter lang wordt blootgesteld aan zonlicht (voor zover de zon schijnt in onze winters). Dit geldt trouwens evenzeer, zo niet meer, in de andere jaargetijden. Wil je zeker zijn van je zaak, spoel dan je molens opnieuw vol met verse nylon, dat geeft 100 % zekerheid en vertrouwen. Besparen op een paar tientjes is in deze een slechte bezuiniging en bulkklossen nylon zijn behoorlijk voordelig. Braid, gevlochten lijn, gaat normaal gesproken heel wat jaartjes mee, maar ook hier geldt: goed controleren en zo nodig vervangen!

Bewaar je molen met nylon steeds op een donkere plaats.

Bewaar je molens met nylon altijd op een donkere plaats.5. AAS: ZO VERS MOGELIJK!


Hoewel ik steeds enkele kleine porties aas voorhanden heb in de vriezer, of ready mades in de kelder, vis ik toch graag met aas dat zo vers mogelijk is. Op beurzen kan je vaak koopjes doen voor het komende seizoen. Boilies rol of bestel ik daarom ook tegen het einde van de winter, zodat ik bij de eerste gelegenheid zonder zorgen op pad kan. Particles kun je alvast van te voren weken en koken en in porties in de freezer bewaren, dan grijp je nooit mis!

Vers aas binnen handbereik.

Vers aas binnen handbereik.6.  RIG CHECK UP!


Net als controle van je groot materiaal is het zeker zo belangrijk je rigs aan een grondige check up te onderwerpen. Zijn de haken nog scherp? Kan ik met de rigs in mijn wallet, inspelen op verschillende situaties? Rigtube, aligners of chod rigs (ook Whitey Pools bv) die een hele winter  in een rigbox hebben gehangen verliezen snel hun vorm. Daarom stoom ik deze thuis even terug in de goede vorm, of knoop ik vaak gewoon nieuwe rigs. Vertrouwen is de beste flavour!

Rigwallet klaarstomen voor het nieuwe jaar.

Je rigs letterlijk en figuurlijk klaarstomen voor het nieuwe jaar.Dit zijn enkele van de zaken die je in een verloren weekend of avond kan doen, zodat je bij de eerste zonnestralen van het jaar zorgeloos en met feilloos materiaal de karpers weer achter de vinnen kan gaan. Succes!

Johannes Van Herck