Wanneer je tijdens het karpervissen van doen hebt met een zachte bodem of extreem voorzichtige vissen, dan zul je wat moeten aanpassen aan de presentatie van je haakaas om alsnog succesvol te zijn. Het toverwoord heet: balans. Gregor Bradler laat zien hoe hij zijn haakaas evenwichtig presenteert.

Voor de derde keer al deze morgen grijp ik naar mijn hengel die rechts op de rodpod ligt. Na het zetten van de haak en een korte dril dirigeer ik een mooie schubkarper van twintig pond tussen de armen van mijn landingsnet. Op mijn andere hengel heb ik deze sessie geen enkele aanbeet gehad. Natuurlijk vraag ik mezelf af waarom dit zo is, waarom staat het nu 3-0 voor de rechter hengel? Ik vermoed dat het iets te maken heeft met het gekozen haakaas.

De snowman is de klassieke uitgebalanceerde presentatie en heeft al menig karper op de onthaakmat gebracht.

De snowman is de klassieke uitgebalanceerde presentatie en heeft al menig karper op de onthaakmat gebracht.Natuurlijk heb ik het hier niet over de een of andere wonderboilie, deze bestaat gewoonweg niet. De presentatie is net even anders. Het is van belang dat de boilie die je aan de hair schuift in de smaak valt bij de karpers maar het is net zo belangrijk om het geheel goed aan te bieden. Aan beide onderlijnen hingen twee boilies. Het enige verschil was dat de linkerhengel beaasd was met twee zinkende boilies en de rechter met een zinkende en een drijvende, een zogenaamde snowman.

Opvallende sneeuwpop
In het water drijft de pop-up boilie direct bovenop de zinkende boilie waardoor het geheel eruit ziet als een heen en weer schommelend sneeuwmannetje, vandaar de naam snowman dus. Een snowman ziet er niet alleen goed en opvallend uit maar hij heeft nog enkele voordelen ten opzichte van een normale bodempresentatie. Het gewicht van de zinkende boilie wordt min of meer opgeheven door de pop-up boilie waardoor karpers het geheel gemakkelijk naar binnen zuigen. Een zo goed als gewichtsloze presentatie dus! In karperjargon wordt dit een ‘perfect uitgebalanceerde presentatie’ genoemd.

De dril is bijna voorbij…

De dril is bijna voorbij…Doordat het geheel in het water bijna geen gewicht heeft zal het niet wegzakken in een zachte prutbodem, iets wat een normale boilie wel kan doen. Wanneer je met redelijk zware boilies vist kan het zelfs voorkomen dat ze geheel in de bodem wegzakken en onvindbaar worden voor de karpers! Op die manier is een visloze sessie bijna gegarandeerd. Met een snowman presentatie zal dit onheil je bespaard blijven omdat de presentatie netjes bovenop de bodem blijft liggen. Maar dit is slechts één voordeel, er zijn er nog meer! Omdat de snowman zoals reeds gezegd haast geen gewicht heeft onder water zuigt een karper hem ook moeiteloos naar binnen. Wanneer een vis op je voerstek komt hoeft hij praktisch alleen zijn bek open te doen en het aas glijdt al naar binnen. Voor de karper het goed en wel doorheeft zit de haak al in zijn onderlip geprikt en krijst de beetmelder het uit.

Zo’n uitgebalanceerde presentatie is vooral geschikt in water met een hoge hengeldruk. Hier hebben karpers vaak al negatieve ervaring(en) gehad met boilies waardoor ze erg voorzichtig zijn. Vaak nemen ze elke boilie afzonderlijk tussen de lippen om te beoordelen of deze veilig is of niet. In principe is je haakaas zwaarder voor de karper om op te pakken dan de gevoerde boilies vanwege de haak die aan het balletje vast zit. Door de drijvende boilie wordt het gewicht van de haak teniet gedaan en zuigt de karper het geheel moeiteloos zijn bek in. Maar je hebt dan natuurlijk wel twee boilies aan de hair hangen, wanneer je gebruik wilt maken van slechts één boilie kun je dezelfde presentatie verkrijgen door een zinkende en een pop-up boilie door midden te snijden en van beiden de helft aan de hair te rijgen. Je rijgt dan eerst het drijvende aas op je naald en dan het zinkende. Hierdoor komt het op de juiste manier aan de hair te hangen.

Uitgebalanceerd met kurk en lood
Ook wie niet met twee verschillende soorten boilies wil vissen kan toch met uitgebalanceerd aas vissen! Met wat hulpmiddelen kun je een drijvende boilie iets zwaarder maken en een zinkende boilie wat lichter. Een zinkende boilie kun je opvullen met een klein beetje kurk. Hierbij kun je handig gebruik maken van een aasboortje en kurksticks. Je doorboort de boilie met het boortje, schuift een kurkstick in het ontstane gat en knipt de stick op maat af. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als met een snowman.

Ook een pop-up boilie kun je uitbalanceren. In tegenstelling tot de bodemboilie zul je een pop-up iets moeten verzwaren om hem te laten zinken. Dit kun je doen met behulp van een loodhagel. Eerst boor je een klein holletje in de pop-up, let erop dat je de pop-up niet helemaal doorboort. Vervolgens rijg je de pop-up op de hair, laat het holletje richting de haak wijzen. Vervolgens knijp je het loodhageltje op de hair en schuif je hem in de pop-up. Nu is je montage klaar om vis te vangen! Zo zie je maar dat er veel mogelijkheden zijn om je haakaas aan te passen zodat ze enerzijds niet in de bodem wegzakken en anderzijds gemakkelijk door de vis worden opgenomen. Denk tijdens je volgende karpersessie eens terug aan deze tips, ik beloof je dat ze echt een wereld van verschil kunnen maken.

Lichte boilie

Om een zinkende boilie uit te balanceren heb je een aasboor, kurkstick en een schaartje nodig.

Om een zinkende boilie uit te balanceren heb je een aasboor, kurkstick en een schaartje nodig.Allereerst wordt de (nog) zinkende boilie doorboord met het aasboortje.

Allereerst wordt de (nog) zinkende boilie doorboord met het aasboortje.Vervolgens schuif je een kurkstick door het gat.

Vervolgens schuif je een kurkstick door het gat.Knip de uiteinden van de kurkstick zo dicht mogelijk tegen de boilie af.

Knip de uiteinden van de kurkstick zo dicht mogelijk tegen de boilie af.De boilie is nu gevuld met drijvend kurk en klaar om te monteren.

De boilie is nu gevuld met drijvend kurk en klaar om te monteren.Schuif de boilie met een boilienaald op de hair en zet hem vast met een stoppertje. In het water zal je aas nagenoeg gewichtsloos zijn.

Schuif de boilie met een boilienaald op de hair en zet hem vast met een stoppertje. In het water zal je aas nagenoeg gewichtsloos zijn.Extra tip
Wie geen waardevolle vistijd wil verkwanselen met het in elkaar knutselen van aasjes kan ook voor de snelle, gemakkelijke manier kiezen. In je lokale viswinkel kun je potjes met zogenaamde 50/50 hookbaits van Dynamite Baits kopen. Deze zitten perfect uitgebalanceerd verpakt in een potje.

Klaar om te vissen!

Klaar om te vissen!Zware pop-up

De benodigdheden om een pop-up uit te balanceren zijn: een aasboortje en een loodhagel.

De benodigdheden om een pop-up uit te balanceren zijn: een aasboortje en een loodhagel.Eerst boor je een holletje in de pop-up.

Eerst boor je een holletje in de pop-up.Nu rijg je de pop-up met een boilienaald op de hair. Zorg ervoor dat het holletje naar de haak wijst.

Nu rijg je de pop-up met een boilienaald op de hair. Zorg ervoor dat het holletje naar de haak wijst.Vervolgens klem je de loodhagel al op de hair.

Vervolgens klem je de loodhagel al op de hair.Dan schuif je het loodhageltje in het holletje van de pop-up en de montage is klaar!

Dan schuif je het loodhageltje in het holletje van de pop-up en de montage is klaar!