De dril van een meerval van 130 kilogram is nooit een gemakkelijke opgave. Wat Black Cat teamvisser en visgids Benjamin Gründer en zijn gast Markus Brook eind januari mee maakten op de Po in Italië was nog veel spectaculairder.

Al ruim een jaar lang had Benjamin Gründer een zeer grote vis gezien op zijn visvinder tijdens verschillende vistrips. Hij had de vis maar liefst 21 keer gezien op een stuk van vijf kilometer van de rivier. Gründer vertelt het verhaal: “In het begin hield ik het signaal voor obstakels op de bodem, zoals gezonken bomen, dat een dergelijk signaal kon produceren. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat het om een vis van een uitzonderlijk formaat moest gaan.

Het gebruikte materiaal.

Het gebruikte materiaal.In december krijg hij een eerste kans om de monstermeerval te landen, maar helaas ging de vis verloren tijdens de dril. Nadat de vis het aas op een diepte van juist 3,50 meter gepakt had, ging deze er als een stoomtrein vandoor tegen de stroming in. Helaas schoot de haak hierbij los en ging de kans voorbij.

Tegen eind januari keerde Benjamin Gründer terug naar het Wels Camp van het gezin Heiner op de Po met twee gasten die hij zou gidsen: Kai Weber en Markus Brock. Benjamin gebruikt dit kamp vaak als vertrekpunt wanneer hij met gasten gaat vissen op de rivier. In zijn bagage bevonden zich de nieuwe Cat Balls van Black Cat. Cat Balls zijn ontwikkeld om een stille en onopvallende aaspresentatie mogelijk te maken. De grote meervallen van de Po zijn nu bekend met het verticaalvissen en het geluid dat een normaal loodgewicht maakt wanneer het de bodem beroert. Zoals te verwachten was bij een watertemperatuur van zeven graden, waren de vissen extreem passief. De sportvissers vonden de meervallen met name in gebieden met nauwelijks stroming en een diepte van drie tot vijf meter.

De indrukwekkende vis van de Po.

De indrukwekkende vis van de Po.Tijdens de tweede dag van hun ‘verticaaltocht’ wist Benjamin de gigant weer te lokaliseren maar alle pogingen om de vis in het aas te interesseren bleven vruchteloos. Op 31 januari kregen de sportvissers een nieuwe kans. Ze spotten de gigant op de dieptemeter, op zo’n 600 meter afstand van de locatie van de voorgaande dag. Een handzaam formaat kroeskarper werd zwevend boven de bodem aangeboden met een maat 6 haak en een extra maat 3 haak door de 130 grams Cat Ball. Markus Brock kreeg zijn kans. De vis nam het aas en een dril op buigen of barsten begon. De eerste 25 minuten van de dril verliepen redelijk volgens plan.

Markus was echter niet in staat om zijn wil op te leggen op de vis en de vis bleef in de buurt van de bodem zwemmen. Vervolgens zwom de vis onhoudbaar in een gezonken boom op zes meter diepte. Er werd nu het nodige aan teamwork en creativiteit gevraagd. Kai Weber moest proberen om de boot in de stroming op haar plek te houden, Markus Brock bleef druk houden op de gehaakte vis met Black Cat Vertikal LS hengel en Benjamin Gründer probeerde de lijn vrij te krijgen van de boom met behulp van het anker.

De immense borstvin van de meerval.

De immense borstvin van de meerval.Tijdens dis proces wist de visgids de complete boom naar het oppervlak te krijgen met het anker. Omdat niemand wist hoe dat de lijn precies rond de boom gewikkeld zat, besloot Gründer om drastische stappen te nemen. Hij wond de lijn rond zijn arm en Kai Weber sneed de lijn vervolgens los van de boom. De twee gasten waren vervolgens in staat om de lijn vrij te krijgen van de boom en weer vast te knopen aan de lijn die nog om de arm van de gids gewikkeld zat. Hiermee kwam aan het drama gelukkig een einde en na 20 minuten liet de vis zich voor het eerst zien aan het oppervlak.

Markus Brock en Benjamin Gründer wisten de vis uiteindelijk met hun laatste krachten in de boot te trekken en iedereen realiseerde zich onmiddellijk dat dit een vis van uitzonderlijke afmetingen was. Het meetlint gaf een lengte aan van 168 centimeter, een weegschaal werd niet gebruikt om de vis weer zo snel mogelijk terug te kunnen zetten, maar het gewicht werd geschat op 130 kilogram.

De gigant kort voordat ze teruggezet werd.

De gigant kort voordat ze teruggezet werd.