Een aantal jaar geleden werd ik getipt door een bekende van mij over een watertje hier in de regio. Op dit water zou een leuk bestand aan karper zitten met een mooie top 4 aan spiegelkarpers. Zoals jullie wel begrijpen ben ik diezelfde dag nog naar het putje toe gegaan om te kijken en nam gelijk een emmertje bollen en de werppijp mee. Na een lange slingerweg door het boerenland belandde ik voor mijn gevoel  ‘in the middle of nowhere’. Ik parkeerde de auto en moest een aardig stuk lopen om bij het water te komen. Ik dacht nog: “als ik dit met mijn kar en visspullen erop moet lopen ben ik gebroken”. Eenmaal aangekomen begon het in mijn onderbuik te rommelen en na wat rondlopen en het water geobserveerd te hebben wist ik het zeker, hier ging ik me wel vermaken!

Tekst en foto’s: Jeffrey van Leusden

Het betreffende water was een aardig eind lopen, maar zeker de moeite waard!Het water bestaat uit een grote (hoofd)plas, een klein wierputje en een verbinding die de twee plassen verbindt. Ik plande ter plaatse mijn strategie en begon de voercampagne. Aangezien het water niet heel groot is, besloot ik heel het water te voorzien van mijn aas en bepaalde stekken wat meer geconcentreerd aan te voeren, om zo de karpers een beetje aan mijn aas te laten wennen. Dit deed ik gedurende een week, waarna het eindelijk tijd was om te gaan vissen! Ik had voor het werken mijn gehele visuitrusting in de auto gepropt en reed nadat ik die dag het laatste hoofdmenu had opgediend, met de zenuwen in mijn lijf richting het water. Ik wilde zo snel mogelijk de hengels op scherp hebben liggen! Toen ik op de parkeerplaats aankwam stond er een auto. Balend pakte ik snel de auto uit en ging in volle vaart naar de stek. Gelukkig was de auto op de parkeerplaats niet het eigendom van andere vissers. Top! Tijdens het opbouwen trok ik traditiegetrouw een pilsje open en proostte ik met mijzelf alvast op een goede vangst. Stuiterend van adrenaline lag ik na het opbouwen op mijn stretcher. Ik kon die nacht maar moeilijk in slaap komen. Toen het licht werd moest de eerste aanbeet helaas nog steeds van zich laten horen. Ik zette een bak koffie en tuurde rustig over het water. De vis was zeer actief. Overal draaiende vissen en aasbellen en dus bouwde de spanning zich in mij op. Opeens begon de linker beetmelder uit het niets te gieren! Vol adrenaline pakte ik de hengel en maakte contact met de vis. Na een leuke dril belandde er een mooie spiegel in het net, die op de weegschaal exact 14 kg klokte.

Wat een begin en ik had nog een nacht voor de boeg!In deze nacht ving ik nog 3 mooie, sterke schubs van 6,4, 11,8 en 12,6 kg. Moe, maar zeer voldaan ging ik naar huis met de gedachte dat ik over 2 weken weer terug zou keren. Gedurende deze weken voerde ik elke dag. Na een drukke zondagse werkdag reed ik wederom vol gas naar het putje met 2 nachten voor de boeg. Snel voer ik de hengels uit op de stekken en kroop doodmoe de slaapzak in. Na een paar uur kreeg ik een volle run op mijn rechter hengel. Deze stond zo’n 30 meter verderop, dus moest ik mijn waadpak in. Na  ongeveer 15 minuten drillen zag ik de vis voor het eerst, tot mijn grote verbazing was het dezelfde spiegel die ik 2 weken eerder ook had. Met stomheid geslagen schepte ik deze mooi beschubte spiegel. 14,1 kg woog ze deze keer en ik zette haar direct weer terug.

Daar was ze weer!De hengel legde ik snel weer op zijn plaats en kroop vol moed weer de slaapzak in. Nog voor ik echt de slaap kon vatten gierde de  andere Delkim vol gas. Met knikkende knieën drilde ik de vis, toen ze dicht bij de kant was zag ik dat het weer een pareltje was. Zeer rustig drilde ik de vis uit en schepte haar. Yessss! Eén van de mooiste vissen uit mijn carrière lag klaar om gewogen en op de gevoelige plaat gezet te worden.

Beslist een van mijn allermooiste vissen!Na wat foto’s en een kort filmpje liet ik haar weer weg zwemmen. Mijn sessie was al geslaagd en ik had nog ruim 26 uur voor de boeg! Tijdens het uitvaren van de hengel hoorde ik mijn receiver schreeuwen. Shit midden op het water, rig er net in gelegd, wat moet ik nu? Hengel snel ingedraaid en vol gas peddelend naar de kant, boot op de kant getrokken, hengel neergegooid en naar de schreeuwende beetmelder gerend. Uiteraard vergat ik door alle commotie mijn schepnet en moest ik weer terug. Eenmaal opnieuw bij de hengel aangekomen zag ik tot mijn schrik dat de vis al zeer ver was weg gezwommen, vol door alle wierbedden heen. Gelukkig had ik mijn waadpak nog aan, dus het water in en voorzichtig achter de vis aan met m’n schepnet in de hand. De vis was al naar de andere put gezwommen  en lag stil in een wierbed. Balend stond ik daar in het water. Ik wilde de vis niet verspelen maar ook niet ten koste van alles binnenhalen dus besloot ik de druk van de lijn te halen, met de gedachte dat dit alle kanten op kon gaan. Na een paar minuten van doodse stilte zag ik een kolk in het wierbed. De zenuwen gierden door mijn lichaam. De vis zwom zich los uit het wier en voorzichtig probeerde ik weer contact te maken met de vis. Gelukkig zat de vis nog goed gehaakt. Even dacht ik de vis te kunnen scheppen maar hij ging er weer vol gas vandoor. Na zo’n 10 minuten belandde hij toch in het net. Wat was ik blij! Weer een spiegel uit de top 4. Een massieve spiegel van 14,1 kg.

Veilig uit het wier gevist, man wat was ik blij!Zeer vermoeid zorgde ik ervoor dat de rig weer op scherp lag. Na een pilsje probeerde ik wat te slapen. Het was ondertussen al 07:00 uur in de ochtend en ik had amper 2 uur geslapen. Om 08:00 uur kreeg ik weer een run en na een dril van 10 minuten verspeelde ik een dikke schub voor de kant. Balend stapte ik de boot in om de rig weer uit te varen. Terwijl ik op m’n stoeltje even aan het bijkomen, registreerde de receiver een paar piepen. Met gepaste draf liep ik naar de hengel, uiteraard zonder schepnet. Eenmaal aangekomen stond mijn top al zo krom als een hoepel! Snel het schepnet gepakt en de vis gedrild. Het bleek de laatste spiegel te zijn uit de top 4 die ik nog wilde vangen!

Met een lengte van 90 cm en gewicht van 13,5 kg was mijn sessie compleet!Overdag stonden de hengels op de kant tegen de tent, ik  voerde de stekken aan en ging even wat  slapen. Voor het donker werd lagen de rigs weer op scherp. De nacht bleef angstig stil. Om 05:00 uur werd ik door wekker wakker gemaakt. Twijfelend keek ik over het water. Waarom geen actie in de nacht, dwaalde er door mij hoofd. Om 06:00 uur werd de twijfel gelukkig weggenomen door een harde run met als eindresultaat een schub van 11,7 kg. Langzamerhand kwam er een einde aan deze sessie. Onder het opruimen kreeg ik een rare aanbeet, mijn hanger verraadde de vis. Ik pakte de hengel en maakte contact, wat volgde was een harde dril.  Na een gevecht van zo’n 20 minuten kon ik een puntgave schub van 15,5 kg landen.

Onvergetelijk en puur genieten!Ik kon mijn ogen maar moeilijk geloven en kon nauwelijks beseffen wat er afgelopen 2 nachten was gebeurd. Ik vang in de eerste nacht de top 4 spiegelkapers van het water en nog 2 schubs waarvan een puntgave 15,5 kg vis. Uiteraard ben ik nog vaak naar het water geweest en heb er zeer mooie vissen mogen vangen. Hieronder zie je een compilatie van alle vissen die daar een kort bezoekje bij mij op de mat brachten. Veel kijkplezier!Jeffrey van Leusden