Het is een doodgewone septemberavond wanneer er via een bevriende vismaat mij iets ter oren komt over een water in Frankrijk, op niet al te grote afstand. Er schijnt een daadwerkelijk schitterend  bestand aan vissen rond te zwemmen en is het beheer in zekere zin uniek te noemen. De toon is direct gezet en vol adrenaline duik ik achter de pc. Na de nodige uurtjes research en diverse forums uitgespit te hebben is mijn volledige focus getrokken en krijg ik steeds meer het gevoel dat dit weleens het water zou kunnen zijn waar ik de laatste sessie van het jaar zou kunnen gaan vissen.

auteur: Mike van DelftGedurende de rest van de week kan ik mijn gedachten nergens anders op richten dan het water van Carpscape van Lee Fowler. Soms moet je binnen je visserij gewoon je gevoel volgen en binnen enkele dagen wordt er via Visvakantie.nl het eerste contact gelegd. Niet veel later is de definitieve datum van vertrek vastgesteld. Carpscape here I come! 

HET VRIEST DAT HET KRAAKT
Na een voorspoedige en zorgeloze reis van een kleine 3,5 uur waarin alle mogelijke eventuele opties op basis van mijn reeds ingewonnen informatie de revue passeren,  arriveer ik op het schitterende domein van Carpscape. Ik ben iet wat aan de vroege kant, maar ik word zeer welkom ontvangen door de vrouw van de beheerder met een heerlijke bak koffie. Samen met de adrenaline bij het zien van het water zorgt deze ervoor dat ondanks de koude buiten temperatuur ik enkel in een trui het gebruikelijke rondje om het water doe. Bij terugkomst in de ontvangstruimte besef ik pas hoe koud het daadwerkelijk is op het moment. Het vriest dat het kraakt en ben ik genoodzaakt mijn plan van aanpak wat bij te stellen.

Het is de laatste week van oktober en de temperatuur daalt naar een kleine 2 graden onder nul ’s nachts en dit vergt een hele andere benadering van het water dan verwacht.

OBSERVEREN, OBSERVEREN, OBSERVEREN


Ik heb deze week te maken met nog een tweetal collegavissers en zonder dat we de beheerder erbij hoeven te halen voor een eventuele loting van de stekken komen we er gezamenlijk uit. Na enige overleg schudden we de handen en kunnen we koers gaan zetten richting onze voorkeursstekken. Snel sla ik mijn basiskampement op en ga ik, ondanks de extreme kou, de aankomende uren uitvoerig opzoek naar enig teken van leven van onze geschubde vrienden.

Doorgaans spendeer ik uren en uren op zoek naar enige teken van leven. Meestal blijven de eerste uren de hengels op de kant en worden de lijnen pas laat tegen de avond uitgevaren.De eerste twee uur van het observeren verlopen zonder al te veel enthousiasme en langzaam begint het gevoel mij te besluipen dat het hard werken gaat worden om een vis op de mat te gaan krijgen. Ik weet over het gehele water geen enkele draaiende of springende vis te spotten. Maar ik laat mij door de passieve staat waar de vissen zeer waarschijnlijk in verkeren niet uit het veld slaan en maak nog maar eens een rondje langs het water. Tot groot genoegen van mijn kant wordt de stilte doorbroken door twee oorverdovende klappen op het water aan de bosrand. Dat ik nou juist deze adrenalineboost nodig had zal een ieder begrijpen neem ik aan.

DUIVELSE VOERSTROOK


Ik weet voor nu even genoeg en snel me richting mijn stek. Tijdens het teruglopen zie ik nog een vis het water uitkomen, ditmaal een meter of vijftig uit de kant. Aangezien de schemer inmiddels is ingetreden besluit ik de gehele bosrand te voorzien van kleine beetjes aas (15 mm Red Devils) verspreid over een strook van 100 meter. De stekken in het midden, waar ik zojuist vis wist te traceren, worden voorzien van enkele bootladingen met het inmiddels bekende maismix recept. Deze mix heeft mij doorgaans in alle vier de jaargetijden zelden tot nooit in de steek gelaten en heb hierdoor dan ook het volste vertrouwen in – mits het witvisgehalte van het water het toelaat!

 Verder laat ik de avond gestaag zijn intrede doen en blijven de lijnen op de kant. Ik hoop hiermee te creëren dat de vis vertrouwen krijgt in mijn aangeboden aas zonder gehaakt te worden en dat ik ze op deze stekken kan houden de aankomende dagen.De eerste nacht valt in op Carpscape en zeg nou eerlijk dit doet toch elk karpervissershart overslaan, of niet? Ondanks dat ik de lijnen bewust op de kant hou en aankomende nacht geen kans maak op een vis geniet ik volop. Ik zie dit nooit als een verloren nacht, eerder als een strategische meesterzet!

IJS IN DE TENT


Het is rond 21:00 uur als ik besluit mijn warme slaapzak op te zoeken waarna ik als een blok in slaap val. Zo’n eerste dag, waarin de heenreis, het opbouwen van je basiskamp en de spanning van het hele gebeuren samenvalt, hakt er altijd in als een mokerslag bij mij. Het moet tegen een uur of drie zijn geweest als ik wakker word van de extreme kou die mij bevangen heeft. Wanneer ik een lichtje ontsteek in mijn tent krijg ik direct een indicatie hoe koud het daadwerkelijk op het moment is. Ook binnenin de tent zit ijs op het  doek!Gezamenlijk met de beheerder bespreek ik deze drastische daling van de watertemperatuur en hij vertelt me dat dit doorgaans het totale aasgedrag van de vissen hier stil legt. Dit is nou niet het meest ideale scenario wat ik mij kan wensen, maar niet getreurd ik ga er vol tegenaan nu. De stekken worden voorzien van het benodigde aas en de rigs worden naar de gps coordinaten terug gevaren.

De temperatuur is ’s nachts gedaald naar -3 graden Celsius en hierdoor zakt de watertemperatuur ruim twee graden…Helaas verloopt de eerste dag geheel visloos ten einde en is het tijd om wederom mijn iglo op te gaan zoeken. Het is rond middernacht wanneer plotseling een van de Delkims het als een waanzinnige uitgilt. Het is één van de hengels van het midden op de maismix. Na een klein kwartiertje en een verder zorgeloos verlopende dril kan ik het netkoord onder een schitterend gebouwde spiegelkarper steken. Ik verkeer in totale euforie en kan op dit moment de hele wereld aan. De kou is voor even vergeten!

De kou is voor even vergeten!Onder het genot van de opkomende zon en een heerlijk bak (ijs)koffie geniet ik nog uren na van mijn vangst van de afgelopen nacht.

DE JOKER WORDT INGEZET…


Het is tegen het einde van de dag wanneer ik strak tegen de overkant aan diverse keren vis zie springen in de buurt van mijn stekken. Het duurt welteverstaan een klein uurtje voordat er een van de verre hengels afloopt en vrijwel direct denk ik te maken te hebben met een zware tegenstander. De dril verloopt moeizaam en het is lijn geven en nemen en moet ik diverse keren alle zeilen bijzetten om de vis te keren en proberen deze ervan te weerhouden dat hij zich vastzwemt in de overhangende takken. Gestaag win ik terrein en niet veel later verwelkomen de mazen van mijn net ook deze vis. Even later komt de eigenaar even buurten en weet mij te vertellen dat het hier om een van de bekende vissen gaat genaamd ‘The Joker’. Deze naam dankt deze vis aan een vergroeiing aan zijn bek.

The Joker op een gewicht van ruim over de 20 kg, ook deze vis bezweek voor de good old Red Devils van Eddy Sterckx.

LOON NAAR WERKEN


De resterende dagen blijft het hard werken voor een vis. Het lijkt erop dat door de extreem koude nachten, de vis nu gestaag overschakelt over naar wintermodus. Het is nu zaak je rigs aan te bieden in de zones waar ze hun aanwezigheid sporadisch verraden. Ook nu weer worden alle pijlen gericht op het observeren van het water en vergt dit weer een actievere visserij. In iedere mogelijk te bevissen zone waarvan ik maar enige vermoeden van leven bespeur drop ik enkele uren een van mijn rigs.

De tweede 20 kg+ vis van de sessie, een plaatje! De combinatie van een perfect beheer en het zorg dragen voor het welzijn van de vissen hier betaalt zich op deze wijze uit.Ik weet ondanks deze extreme weersomstandigheden gedurende deze week nog diverse mooie karpers te vangen, stuk voor stuk schitterende vissen!

Wat een schitterend decor, alles klopt hier op deze foto voor mij.De afsluiter van de week was wederom een juweel van een vis!Terugkijkend op de koude omstandigheden ben ik meer dan tevreden met het resultaat. Voor dit jaar staat er alweer een sessie gepland op het werkelijk schitterende  water van Carpscape. Kijk voor meer info op www.visvakanties.nl/bestemmingen/carpscape/

Mike van Delft (Team Karper)