De week voorafgaand aan Carp Zwolle was zwoel, het leek potjandikkie wel lente! Merels floten het hoogste lied, futen sloegen aan het baltsen en zelfs de karpers leken zich nog even snel vol te vreten voor het aanstaande paaifestijn. Lente in aankomst? Nee, zeker niet! De winter komt er aan, de ijsmeesters hebben de eerste vergadering al belegd en menig Viking wordt geslepen. Wat nu?

Geen paniek, het komt goed… Alleen nu even niet. Van een overzichtelijke aaneengesloten winter is al jaren geen sprake, dus waarom zou 2018 anders zijn? De natuur is in de war en is dat al jaren. De vraag is natuurlijk: Hoe gaan we ermee om? Wachten we betere tijden af of gaan we naar de waterkant in de hoop op een klompje wintergoud? Het antwoord? Bezig blijven!

8 jaar geleden, een week later werd er geschaatst!


Eén van de grootste voordelen van beginnende vorst is dat potentiele karperholen nu opeens heel zichtbaar worden. Niet alleen voor in de winter, zeker ook voor later in het jaar. Ga maar eens naar je favoriete water, niet alle plekken vriezen tegelijk dicht. Dat kan met wind te maken hebben, met watervogels die de boel open houden, met wervelingen in het water, stromingen en diepteverschillen. Hoe het ook zij, sla die plekken op! Zelfs op lange, monotone stukken kanaal zal je zien dat er bepaalde delen ‘weigeren’ dicht te vriezen, vaak zijn dit de plekken waar ook zomers de vissen graag vertoeven omdat er ‘iets bijzonders’ mee aan de hand is.

Alles dat koudbloedig is ontwaakt, zelfs wolhandkrabben…


Naast het knopen van verse rigjes voor het nieuwe seizoen, nieuwe batterijen in je piepers plaatsen en je rodpod een beurtje met wat vet geven, kan je dus nu gewoon enorm veel winst boeken door naar het water te gaan en te kijken. Uiteraard is het helemaal geen slecht idee om eens een pennetje te laten zakken in zo’n wak, één lijnzwemmer zegt al direct een heleboel en wellicht vang je zelfs een karper. Op de paaiperiode na (waarbij je vaak grote delen van het bestand kan zien) is deze tijd van het jaar misschien wel het beste moment om meer te leren over jouw water en dat kan zich later in het jaar dubbel en dwars uitbetalen. Succes!

Twee maanden eerder lag alles dicht behalve op deze plek; 3 vissen in een uur op de pen, de rest van het water leek wel dood…


Rolf Bouman