Toen ik de doos met aas van Radical Carp opende, sprongen de fel gekleurde, blinkende verpakkingen meteen in het oog. Op de website zag ik dat ook hun andere aasranges even blitse verpakkingen als benamingen hadden: Rastafari, Punky Monkey, Dirty Devil, Crazy Clinic, Yellow Zombie … 

Zouden de boilies voor de karpers even hard opvallen als voor de karpervissers? Tijd voor een praktijktest!

Insecten en bloedmeel


Highway to Smell is de nieuwste smaak van het Duitse merk Radical Carp en ziet er zowel qua kleur, vorm als smaak enigszins afwijkend uit ten opzichte van de gemiddelde ready made boilie. Het aas is gemaakt van verschillende insecten en bloedmeel. Dit lijkt me ideaal om het voorjaar en zomer door te komen, wanneer het natuurlijke dieet van een karper voor een groot deel bestaat uit (de massaal uitgekomen) insecten.

Met natuurlijke insectenadditieven!De boilies zijn tamelijk taai, wat ze erg geschikt maken voor langere sessies of wanneer je veel last hebt van katvis of kreeftjes. Als je ze instant wilt inzetten, is het daarentegen een goed idee om ze even te soaken, sprayen of om enkele boilies te verkruimelen of doormidden te snijden om de geur-en smaakstoffen beter te laten uitlekken.

De Highway to Smell range is erg volledig. Van verschillende diameters boilies over marbles (9mm) en mini dumbells (8×10 mm) tot dip, baitpowder, baitspray en zelfs neon pop-ups, werkelijk alles is beschikbaar. Alleen de bijpassende Radical Carp energiedrankjes worden niet langer verkocht, merk ik.

Complete range met erg flashy verpakking.Elke zak heeft daarnaast een zip-lock waardoor je boilies niet uitdrogen tussen de sessies in, erg handig.

Erg handig zo’n ziplock sluiting

Eerste sessie


Begin april  en de eerste zonnestralen  moeten ons nog bereiken. Ik besluit een afgesloten water met redelijk bestand aan karper te kiezen om dit aas aan de tand te voelen. Enkele ondiepe plateaus vol rietkragen zijn in het verleden reeds goede voorjaarsstekken gebleken. Een dag voor de eerste sessie soak ik een deel van het aas in de dip op alcoholbasis. Dit zal de instant attractie zeker ten goede komen. Ik kies ervoor de verschillende diameters en vormen te mixen om de vis als het ware op een dwaalspoor te brengen. Deksel op de emmer en regelmatig schudden, zodat de dip goed in de boilies kan trekken.

Verschillende vormen en diametersDe eerste doordeweekse avondsessie is aangebroken. Ik besluit de eerste avond de boilies tegen particles (tijgernoten) te vissen. De eindstand na een korte maar actieve sessie: particles 2 – boilies 1. De boilies lijken instant alleszins te werken. Lag het aan de stekkeuze dat de particles deze eerste sessie meer vis op de mat brachten? Dressuur? Geluk?

Een vervolgsessie moet hierover duidelijkheid brengen. Na afloop van de eerste sessie voer ik een tweetal kilo verspreid over enkele stekken om de vis bekend te maken met het aas.  Zowel gesoakte als enkele niet gesoakte boilies.

Attractief laagje


De volgende zaterdag besluit ik in de late namiddag al naar het water te rijden om te kijken of de vis het nieuwe voer kon apprecieren. Het weekend is altijd een gok aangezien het water overdag druk bevist wordt. Gelukkig kon ik vanaf een vrije stek mijn aangevoerde plaatsen bevissen. Enkele minuten later ligt de eerste hengel onder een uitdagende, overhangende boom, terwijl de andere naar een rietkraag wordt gevaren met de voerboot. Mijn ene hengel is beaasd met  een mini dumbell+boilie terwijl de andere een pop-up aan een whiteypool rig mee heeft geregen.  De neon pop-up heb ik even in de dip gedipt en vervolgens in de baitpowder, zodat er een aantrekkelijk, attractief laagje om het aas komt te zitten. Dit kan een nieuwsgierige karper onmogelijk weigeren!

Dubbel gepimpt!De avonduren staan op dit water garant voor de beste kansen dus het duurt een tweetal uur voordat de eerste karper zich meldt op het kleine haakaas. Een mooie schubkarper is net uit zijn winterritme ontwaakt en vecht voor wat hij of zij waard is.Na de foto’s gaat de hengel snel terug naar de zelfde stek. Ik besluit ditmaal de boiliespray eens te testen. Even laten intrekken voordat het haaakaas weer te water gaat. Na slechts 15 minuten loeit de beetmelder en kraakt de slip opnieuw, dat gaat lekker! Een schubje van een kilo of 7 mag even op het droge. De pop-up hengel blijft echter angstvallig stil.

De gesprayde rig, laat een uurtje na het uitvaren opnieuw van zich horen. Het kleine aas aan een haakmaatje 8 lijkt goed te werken. Ik voer ook telkens een aantal handen gecrushte boilies bij om die afwijkende smaak en geur van het aas goed uit te spelen. Bij het crushen komt ook de diepe donkerrode tot paarse kleur goed tot zijn recht.

Ik crushte enkele boilies om de geur-en smaakstoffen ten volle tot hun recht te laten komen.Net voor het echt té donker wordt, loopt ook de pop-up hengel nog af. Met 4 vissen op de teller kan ik concluderen dat het voeren en het nieuwe aas zijn vruchten heeft afgeworpen. Voor vertrek besluit ik nog een half kilootje te verspreiden over de twee stekken voor een korte avondsessie op zondag. Je moet het ijzer smeden als het heet is, dus nu de vissen het aas herkennen, moet ik daar gebruik van maken.

Never change a winning team!


De volgende avond kan ik gelukkig op dezelfde, strategisch gekozen plaats zitten. Met een aangename 20 graden is het een mooi einde van een van de eerste zomerse dagen van het jaar. Ik besluit deze sessie weer één hengel met een tijgernoot te vissen om te kijken of het voeren een impact heeft gehad op de vangkracht van de boilies. De andere hengel wordt opnieuw beaasd met een mini boilie+dumbell. Never change a winning team!

De eerste vis laat even op zich wachten, maar hoe meer vissers huiswaarts keren, des te sneller volgen de aanbeten elkaar op! De impact van hengeldruk wordt nog maar eens onderstreept en na die eerste karper sta ik zelfs met twee kromme hengels tegelijk in mijn handen na een dubbelrun! Na wat gegoochel kan ik gelukkig beide vissen veilig landen, waarvan er een een mooie schub is van 11 kg. Een welkome verrassing tussen die jonge, kleinere exemplaren.

Dubbelrun! Gelukkig kon ik na wat gegoochel beide vissen veilig landen.Ik wissel af en toe de tijgernoot en boilies van stek om zo objectief mogelijk te achterhalen welk aas het meeste aanbeten oplevert. Uiteindelijk vang ik die laatste avond 4 vissen op de boilies en 2 op de tijgernoten. Dit kan aan veel factoren worden toegeschreven, maar voor mij heeft het aas zich zeker bewezen.

Baitspray


Ik heb niet met een gewone zinkende boilie gevist, aangezien de vissen op het betreffende water erg gedresseerd zijn op een gangbaar formaat boilies. Daarnaast viel het me op dat vooral de baitspray mijn verwachtingen overtrof. Ik vis niet vaak met veel toeters en bellen, maar de hengel die ik hiermee pimpte bleef nooit lang stil! Deze ga ik ongetwijfeld vaker inzetten, of ik nu met boilies, particles of een zig vis!

Highway to carp!Johannes Van Herck

Kijk voor meer info over de Radical Carp aasrange op

www.radical-carp.com