De koude periode is aangebroken en voor veel mensen de tijd om terug te kijken op het seizoen. We kijken dan vooral wat goed gegaan is, maar misschien wel leerzamer: Wat kan er anders? De markt is volop in beweging wat vooral aangewakkerd wordt door de vele merken die niet stil blijven staan met het ontwikkelen van end tackle producten. Zo ook Avid Carp met hun Outline range.

SNEL DOORGESCHAKELD

De traditionele manier van vissen op karper staat onder druk door de vele ontwikkelingen binnen de producenten. De simpele presentatie waarbij ik denk aan een eenvoudig inline lood systeem en een standaard rig voorzien van een wartel, een haak en een hair zie je steeds minder. De systemen zijn in een sneltrein beland en zijn we van een shocker systeem al snel doorgeschakeld naar bijvoorbeeld zigs, chods en Ronnie rigs. Steeds meer tierelantijntjes mogen we als karpervisser gebruiken en lijkt de laatste meter steeds meer op een opgetuigde kerstboom. De vangsten die we allemaal te zien krijgen liegen er immers niet om, dus gaan we het massaal ook proberen. De merken die we allemaal kennen moeten ook mee in deze trend en zien we steeds meer ‘handigheidjes’ voorbij komen.

LEADCORE CHOD RIG

De 50 lb leadcore is redelijk soepel…

Dat AVID de toon op chod rigs heeft gezet, is ons al snel duidelijk wanneer we de inhoud van het Outline-pakket openen. Wat meteen opvalt is de altijd strakke verpakking die AVID gebruikt met het daarbij bekende logo van de azende karper. Ik besluit een hengel met molen, voorzien van een 40/00 fluocarbon lijn, mee te nemen en het alles eens te proberen. Natuurlijk mag het potje pop-ups niet ontbreken. Als eerste kijken we naar de Outline Leadcore van 50 lb wat een behoorlijke trekkracht is. De soepelheid vind ik net wat te weinig, maar dat is ook de reden dat ik jaren geleden al gestopt ben met leadcore. De camouflage contouren bevallen mij gelijk en valt het al snel op dat heel veel end tackle in deze Outline kleurlijn mee gaat. De leadcore zelf heeft een behoorlijke dunne diameter, zodat de Leadcore Chod Beads er nog lekker soepel op geschoven kunnen worden. Deze Leadcore Chod Beads zijn op handige ijzerdraadjes geschoven die het makkelijk maken om het in één keer op de leadcore te schuiven. Wel raad ik aan om dit voorzichtig te doen, omdat de dunne ijzerdraadje vrij makkelijk van het gele handvat knappen. Bij de beads zijn overigens de kralen meegeleverd die je chod op de bead houdt. Op het leadcore systeem kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld een helikopter presentatie.

Subtiele camouflage en goed beschermd.

De subtiele Chod Stopper Bead is daarvoor een zeer veelzijdige kraal die je rig op zijn plaats houdt. Door de dunne opening houdt hij goed grip op je lijn en zijn ze toch veilig in gebruik. Uiteraard zijn ook deze Chod Stopper Beads voorzien van de mooie Outline camouflage kleur.

NAKED CHOD PRESENTATIE

Voor de vissers onder ons die liever geen leadcore willen gebruiken heeft AVID een prachtig systeem ontwikkeld voor de zogenaamde ‘naked chod’ presentatie. Een presentatie waar geen leaders of iets dergelijks nodig zijn. De Naked Sliding Safety Beads zijn speciaal hiervoor ontwikkeld en beschermen hiermee je hoofdlijn gezien je wartel van de chod rig niet rechtstreeks op je hoofdlijn zit. Het korte ‘pijpje’ met een vaste kraal kun je eenvoudig op je hoofdlijn schuiven. De kleine kraal, die uitstekend op het pijpje past, sluit hiermee je wartel op en maakt het geheel schuivend zoals in de productnaam al genoemd: sliding! Met de Chod Buffers verstop je heel mooi je wartel van het wartelloodje wat aan het einde van de hoofdlijn geknoopt wordt en je naked chod presentatie kan te water.

CHOD STOPPER BEAD

Om de Naked Sliding Safety Bead op een afstand van je lood te krijgen, kun je er voor kiezen om een simpele wartel er tussen te plaatsen of je schuift tussen je Chod Buffer en Naked Sliding Safety Bead een Chod Stopper Bead. Wanneer je de laatste meter bekijkt zie je dan een prachtige presentatie waarbij alles in mooie camouflage kleuren zijn, de beads en buffer zeer subtiel zijn qua formaat en wanneer je in het bezit bent van een scherp chod rigje, maak je serieus kans op een goede karper.

SUBTIEL

Een chod zou ik inzetten wanneer de bodem bedekt is met een laag wier of andere plantengroei, maar ook op zogenaamde dressuurwateren, waar je met een chod presentatie het verschil wel eens kan maken. In de AVID Outline range vind je overigens ook over een zeer kleine Ringed Hookbait Swivel. Een erg klein warteltje voorzien van een ring die je gemakkelijk kan gebruiken bij het maken van een chodrig. Zo voorkom je gepruts met kleine ringetjes en elastiekjes die eerder werden gebruikt bij een D-Rig. Deze wartel van AVID is dus erg gebruiksvriendelijk en door het kleine formaat zeer handig.

CONCLUSIE

AVID is zichtbaar druk bezig geweest met het ontwikkelen van de juiste materialen voor het vissen met zogenaamde chod- en helikopter systemen en hebben daar alles in meegenomen wat wenselijk is voor de huidige karpervissers. De kleuren zijn geniaal te noemen en het formaat van de producten is zo klein mogelijk gehouden om het alles een subtiele uitstraling te geven. Echter vind ik de ijzerdraadjes die gebruikt worden in de verpakking wel wat minder van kwaliteit en moet je erg voorzichtig zijn, als je er iets af wil schuiven. De leadcore is mijn inziens wat te stug en zal niet mooi de contouren van de bodem helemaal volgen, maar welke leadcore doet dat wel? Al met al heeft AVID met de Outline range aan end tackle producten een mooi concept op de markt gebracht voor mensen die het eens anders willen aanpakken. Gebruiksvriendelijk, mooie kleuren en een subtiel formaat.

Team KARPER

WIN 1 VAN DE 4 AVID CARP OUTLINE PAKKETTEN!

Wil jij een Avid Carp Outline end tackle pakket winnen t.w.v. 52,50 euro?  Vul hieronder je gegevens in en misschien win jij wel zo’n prachtig Outline  pakket! 

De inschrijving voor deze actie is helaas verlopen.